Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pralinki z nadzieniem malinowym

Proste pralinki składające się tylko z dwóch składników: malin i czekolady. Nadzienie jest miękkie, ale nie wypływa z czekoladki i ma ładny, intensywny kolor. Do nadzienia nadaje się tylko biała czekolada, natomiast czekolada, która okrywa nadzienie może być dowolna, według smaku. Do przygotowania pralinek najlepsza jest kuwertura, ale w zastępstwie można użyć również czekolady.

Składniki:
Nadzienie:

  • 70g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 70g białej czekolady (lub kuwertury)

Dodatkowo:

  • 150- 170g dowolnej czekolady (lub kuwertury)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy maliny mrożone, to po odważeniu 70g należy zostawić je do rozmrożenia.
  2. 150- 170g czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
  3. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Następnie powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  4. Rozmrożone maliny (razem z sokiem, który puściły) przetrzeć przez sitko do garnka, aby pozbyć się ziarenek.
  5. Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  6. Maliny zagotować i dodać do roztopionej czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Przestudzoną masę malinową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  8. Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15- 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

pralinki z nadzieniem malinowym

pralinki z nadzieniem malinowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (7)

  1. Małgorzata

W związku z tym, że nadzienie jest owocowe trzeba się chyba liczyć z faktem, że praliny nie mogą długo czekać na zjedzenie, prawda? Szacuje Pani jakiś "termin przydatności do spożycia"?
PS Pięknie wyglądają, mam nadzieję, że moje też wyjdą!

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Małgorzata

Małgorzato, myślę, że można je trzymać do tygodnia. Może dłużej, ale trzeba być ostrożnym. Maliny są zagotowane i połączone z czekoladą, więc powinny się trochę utrzymać.

  Załączniki
 
  1. Sandra

Czy zamiast malin mogę użyć innych owoców? np, truskawek albo jagód

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sandra

Możesz.

  Załączniki
 
  1. Judyta

Pani Joanno
a gdzie można takie foremki kupić?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Judyta

Judyto polecam silikonowe foremki do pralinek. Znajdziesz w necie lub poszukaj w marketach.

  Załączniki
 
  1. Ewelina    Joanna Moderator

Znalazłam silikonowe foremki do pralinek w tesco. i takie ładne papierowe papilotki do pralinek też

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony