Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
3 Komentarzy

pralinki z nadzieniem malinowym

Proste pralinki składające się tylko z dwóch składników: malin i czekolady. Nadzienie jest miękkie, ale nie wypływa z czekoladki i ma ładny, intensywny kolor. Do nadzienia nadaje się tylko biała czekolada, natomiast czekolada, która okrywa nadzienie może być dowolna, według smaku. Do przygotowania pralinek najlepsza jest kuwertura, ale w zastępstwie można użyć również czekolady.

Składniki:
Nadzienie:

  • 70g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 70g białej czekolady (lub kuwertury)

Dodatkowo:

  • 150- 170g dowolnej czekolady (lub kuwertury)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy maliny mrożone, to po odważeniu 70g należy zostawić je do rozmrożenia.
  2. 150- 170g czekolady posiekać i roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
  3. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Formę wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła. Następnie powtórzyć czynność. Resztę czekolady odstawić na bok.
  4. Rozmrożone maliny (razem z sokiem, który puściły) przetrzeć przez sitko do garnka, aby pozbyć się ziarenek.
  5. Czekoladę białą do nadzienia posiekać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej.
  6. Maliny zagotować i dodać do roztopionej czekolady. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Odstawić do ostygnięcia.
  7. Przestudzoną masę malinową wyłożyć do foremek. Z góry zalać resztą czekolady. (Jeśli czekolada za bardzo zastygnie, wstawić ją na chwilę do kąpieli wodnej).
  8. Formę wstawić do lodówki, aż czekolada stwardnieje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 15- 20
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

pralinki z nadzieniem malinowym

pralinki z nadzieniem malinowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgorzata · 2 lat temu
    W związku z tym, że nadzienie jest owocowe trzeba się chyba liczyć z faktem, że praliny nie mogą długo czekać na zjedzenie, prawda? Szacuje Pani jakiś "termin przydatności do spożycia"?
    PS Pięknie wyglądają, mam nadzieję, że moje też wyjdą!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Małgorzato, myślę, że można je trzymać do tygodnia. Może dłużej, ale trzeba być ostrożnym. Maliny są zagotowane i połączone z czekoladą, więc powinny się trochę utrzymać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 4 lat temu
    Czy zamiast malin mogę użyć innych owoców? np, truskawek albo jagód
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Judyta · 5 lat temu
    Pani Joanno
    a gdzie można takie foremki kupić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Judyto polecam silikonowe foremki do pralinek. Znajdziesz w necie lub poszukaj w marketach.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ewelina · 1 lat temu
        Znalazłam silikonowe foremki do pralinek w tesco. i takie ładne papierowe papilotki do pralinek też

Polub nas na ...

Początek strony