Fit trufle z truskawką w środku


Zdrowe, orzeźwiające, wegańskie trufle bez cukru, nabiału i glutenu. To kakaowa masa daktylowa obtaczająca truskawkę. Polecam wypróbować w sezonie truskawkowym.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 200 g suszonych daktyli bez pestek
- 50 g zmielonych migdałów lub orzechów
- 20 g wiórków kokosowych
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ok. 200 g średniej wielkości lub małych truskawek
Dodatkowo:
- kakao lub zmielone orzechy/ migdały do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki, poza truskawkami, przełożyć do malaksera lub innego urządzenia z ostrym nożem (u mnie Thermomix) i zmiksować, aż masa zrobi się klejąca.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Oderwać kawałek masy daktylowej, uformować sporą kulkę, rozpłaszczyć ją na dłoni, ułożyć na środku truskawkę i zakleić ją masą.
- Gotową truflę włożyć do miseczki z kakao lub zmielonymi orzechami i potrząsając miską, obtoczyć ją. (Trufli można również w niczym nie obtaczać). W ten sam sposób przygotować pozostałe trufle.
- Podawać od razu lub przechowywać w lodówce.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość sztuk: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!