Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Bajaderki z masą budyniową

Miękkie, czekoladowe kulki z pokruszonego ciasta biszkoptowego lub herbatników z masą budyniową, czekoladą i rodzynkami w rumie. Obtoczone są w migdałach, orzechach lub wiórkach kokosowych.

Składniki na ok. 25 sztuk:

Masa budyniowa:

  • 1 żółtko
  • 125 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 10 g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • 30 g rodzynek
  • 60 ml rumu (lub wódki)
  • 50 g posiekanych, migdałów bez skórki
  • wiórki kokosowe, zmielone migdały lub orzechy do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki pokruszyć lub przygotować biszkopt według przepisu "Biszkopt uniwersalny". Po ostygnięciu odważyć 200 g i ciasto pokruszyć. Odstawić na bok.
  2. Rodzynki zalać rumem, przykryć i odstawić na co najmniej 1 godzinę.
  3. Przygotować masę budyniową: Trochę mleka (ok. 50 ml) wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkiem i skrobią. Resztę mleka i cukier zagotować. Do gotującego się mleka dodać wymieszane żółtko ze skrobią, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Gdy budyń ostygnie, posiekać czekoladę i roztopić ją w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń, a następnie chłodną, ale jeszcze płynną czekoladę.
  6. Do masy budyniowej wmieszać łyżką pokruszone ciasto lub herbatniki, posiekane migdały oraz rodzynki razem z alkoholem, w którym się moczyły.
  7. Wstawić do lodówki, aż całość zgęstnieje na tyle, że będzie dało się formować kulki. (Można włożyć na noc do lodówki).
  8. Po schłodzeniu, formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych lub zmielonych migdałach/ orzechach.
  9. Wstawić do lodówki.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Bajaderki z masą budyniową Bajaderki z masą budyniową Bajaderki z masą budyniową

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Polub nas na ...

Początek strony