Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

trufle tiramisu

Pyszne, mięciutki, aksamitne trufle o smaku deseru Tiramisu.

Składniki:

  • 250g podłużnych biszkoptów
  • 250g serka mascarpone
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek amaretto
  • 100g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
  3. Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
  3. Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
  4. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony: www.rezeptwelt.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

trufle tiramisu

trufle tiramisu

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    miłka · 3 lat temu
    witam. takie pytanie; czy trufle nadają się do foremek typu "ule" czy raczej są za mięciutkie. jakie masy by Pani poleciła zamiast orzechowej i kokosowej do takich foremek? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kerstin · 4 lat temu
    Kulki zrobione wg Pani przepisu były dziś bardzo miłym przerywnikiem w żmudnej pracy:)Dziękujemy!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Michau · 4 lat temu
    a propos podmieniania amaretto:
    kiedy moja żona karmiła i nie pisał alkoholu (nawet w tak szczątkowej formie) robiłem tak:
    2 łyżki kawy rozpuszczałem w 6 łyżkach wody i dodawałem do tego aromat migdałowy.
    Nie jest to to samo, ale daje radę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Natky[/b] niekoniecznie muszą być w zamkniętym pojemniku, chociaż lepiej, żeby nie przeszły zapachami z lodówki :roll: Ważniejsze jest, aby nie wrzucić ich np. do małej miseczki, gdzie będą ściśle poukładane i do tego jedna na drugiej 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natky · 5 lat temu
    Tak chodzi mi o kakao. Pierwszy raz robilam i nie trzymalam ich w zamknietym pojemniku w lodowce, czyli to zrobilam zle. Bede wiedziala na nastepny raz:) Dziekuje bardzo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Natky[/b] ale co ściemniało? domyślam się, że z zewnątrz kakao. Ja je przechowywałam co najmniej przez tydzień w plastikowym opakowaniu w lodówce. Dobrze, aby leżały pojedyńczo jedna koło drugiej. Jeśli będą poukładane jedna na drugiej wówczas kakao ściemnieje w miejscach, w których się dotykały. Tak się dzieje ze wszystkim co jest posypane kakao. Nawet dotknięcie palca widać ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natky · 5 lat temu
    Witam serdecznie, uwielbiam Pani stronke, tyle wspanialych pomyslow! Ostatnio zrobilam te trufle, bardzo dobrze wyszly tylko jedno pytanie, zaraz pow stawieniu do lodowki strasznie sciemnialy a tutaj na obrazku wygladaja na bardzo swieze. Jak je zrobic zeby mialy taki sliczny, swiezy wyglad? Dziekuje i pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Moniko[/b] Możesz spróbować z biszkoptami okrągłymi. Jednak te okrągłe różnią się trochę od tych podłużnych. Są mniej kruche, a raczej gąbczaste. Nie wiem, czy będzie łatwo je rozkruszyć. Te trufle powinny mieć alkohol. Jeśli koniecznie nie chcesz go użyć to musisz pokombinować. Rozpuść kawę w jak najmniejszej ilości wrzątku i zwiększ trochę ilość masła lub serka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 5 lat temu
    Dzień Dobry.
    Chciałabym wypróbować ten przepis, ale dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami, dlatego proszę o radę Mianowicie: w czym mogę rozpuścić kawę, jeżeli nie chcę stosować amaretto ani żadnego innego alkoholu? Oraz czy mogę użyć do tego przepisu zwykłych okrągłych biszkoptów?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 5 lat temu
    Zrobiłam i polecam. Trufle są pyszne i rozpływają się u ustach. Jednym słowem miodzio :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Tomaszu[/b] nie piłam, więc nie wiem jak smakuje. Spróbować możesz. Na pewno wyjdzie, tylko nie wiem, jak trufle mocno wyjdą aromatyczne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 5 lat temu
    Co myślicie o tym żeby zamienić amaretto na Orzechówkę Soplicy? Kosztowałem ostatnio i ma bardzo intensywny smak orzechów wydaje się, że zdałoby egzamin. Dodam jeszcze, że mam praktycznie zerowe doświadczenie jeśli chodzi o robienie takich słodkości. Proszę o radę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Jasmino[/b] to go pomiń, a dodaj troszkę więcej masła lub serka, żeby się konsystencja zgadzała. Możesz dodać troszkę aromatu migdałowego lub rumowego dla zapachu, jeśli lubisz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jasmina · 5 lat temu
    Czym mozna zastapic w tym przepisie dodatki alkoholowe, jak amaretto czy rum? Chcialabym wyprobowac te pralinki ale tak by byly calkowicie bez dodatku alkoholu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna Mąkosza · 5 lat temu
    mam ochotę zrobić te trufle już nie mogę się doczekać.Myślę, że zrobię nimi furorę na święta!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kats · 5 lat temu
    Bardzo lubię ten deser i podanie go w formie pralinek uważam za rewelacyjny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 5 lat temu
    A może Orzechówka Soplicy będzie ok?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Marto[/b] tak :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 5 lat temu
    Rewelacyjny pomysl. Z resztą jak wszystkie bo blog jest przecudny. Mam pytanie czym mozna zastąpić amaretto? Czy rum i z odrobinką olejku migdalowego bylby ok?

Polub nas na ...

Początek strony