Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

trufle tiramisu

Pyszne, mięciutki, aksamitne trufle o smaku deseru Tiramisu.

Składniki:

  • 250g podłużnych biszkoptów
  • 250g serka mascarpone
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek amaretto
  • 100g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
  3. Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
  3. Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
  4. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony: www.rezeptwelt.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

trufle tiramisu

trufle tiramisu

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. miłka

witam. takie pytanie; czy trufle nadają się do foremek typu "ule" czy raczej są za mięciutkie. jakie masy by Pani poleciła zamiast orzechowej i kokosowej do takich foremek? pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Kerstin

Kulki zrobione wg Pani przepisu były dziś bardzo miłym przerywnikiem w żmudnej pracyDziękujemy!

  Załączniki
 
  1. Michau

a propos podmieniania amaretto:
kiedy moja żona karmiła i nie pisał alkoholu (nawet w tak szczątkowej formie) robiłem tak:
2 łyżki kawy rozpuszczałem w 6 łyżkach wody i dodawałem do tego aromat migdałowy.
Nie jest to to samo, ale daje radę

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natky niekoniecznie muszą być w zamkniętym pojemniku, chociaż lepiej, żeby nie przeszły zapachami z lodówki :roll: Ważniejsze jest, aby nie wrzucić ich np. do małej miseczki, gdzie będą ściśle poukładane i do tego jedna na drugiej 8)

  Załączniki
 
  1. Natky

Tak chodzi mi o kakao. Pierwszy raz robilam i nie trzymalam ich w zamknietym pojemniku w lodowce, czyli to zrobilam zle. Bede wiedziala na nastepny raz Dziekuje bardzo

  Załączniki
 
  1. Joanna

Natky ale co ściemniało? domyślam się, że z zewnątrz kakao. Ja je przechowywałam co najmniej przez tydzień w plastikowym opakowaniu w lodówce. Dobrze, aby leżały pojedyńczo jedna koło drugiej. Jeśli będą poukładane jedna na drugiej wówczas kakao...

Natky ale co ściemniało? domyślam się, że z zewnątrz kakao. Ja je przechowywałam co najmniej przez tydzień w plastikowym opakowaniu w lodówce. Dobrze, aby leżały pojedyńczo jedna koło drugiej. Jeśli będą poukładane jedna na drugiej wówczas kakao ściemnieje w miejscach, w których się dotykały. Tak się dzieje ze wszystkim co jest posypane kakao. Nawet dotknięcie palca widać ;-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Natky

Witam serdecznie, uwielbiam Pani stronke, tyle wspanialych pomyslow! Ostatnio zrobilam te trufle, bardzo dobrze wyszly tylko jedno pytanie, zaraz pow stawieniu do lodowki strasznie sciemnialy a tutaj na obrazku wygladaja na bardzo swieze. Jak je...

Witam serdecznie, uwielbiam Pani stronke, tyle wspanialych pomyslow! Ostatnio zrobilam te trufle, bardzo dobrze wyszly tylko jedno pytanie, zaraz pow stawieniu do lodowki strasznie sciemnialy a tutaj na obrazku wygladaja na bardzo swieze. Jak je zrobic zeby mialy taki sliczny, swiezy wyglad? Dziekuje i pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna

Moniko Możesz spróbować z biszkoptami okrągłymi. Jednak te okrągłe różnią się trochę od tych podłużnych. Są mniej kruche, a raczej gąbczaste. Nie wiem, czy będzie łatwo je rozkruszyć. Te trufle powinny mieć alkohol. Jeśli koniecznie nie chcesz go...

Moniko Możesz spróbować z biszkoptami okrągłymi. Jednak te okrągłe różnią się trochę od tych podłużnych. Są mniej kruche, a raczej gąbczaste. Nie wiem, czy będzie łatwo je rozkruszyć. Te trufle powinny mieć alkohol. Jeśli koniecznie nie chcesz go użyć to musisz pokombinować. Rozpuść kawę w jak najmniejszej ilości wrzątku i zwiększ trochę ilość masła lub serka.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika

Dzień Dobry.
Chciałabym wypróbować ten przepis, ale dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami, dlatego proszę o radę Mianowicie: w czym mogę rozpuścić kawę, jeżeli nie chcę stosować amaretto ani żadnego innego alkoholu? Oraz czy mogę użyć...

Dzień Dobry.
Chciałabym wypróbować ten przepis, ale dopiero zaczynam swoją przygodę ze słodkościami, dlatego proszę o radę Mianowicie: w czym mogę rozpuścić kawę, jeżeli nie chcę stosować amaretto ani żadnego innego alkoholu? Oraz czy mogę użyć do tego przepisu zwykłych okrągłych biszkoptów?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ewa

Zrobiłam i polecam. Trufle są pyszne i rozpływają się u ustach. Jednym słowem miodzio :lol:

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony