trufle tiramisu

Pyszne, mięciutki, aksamitne trufle o smaku deseru Tiramisu.

Składniki:

  • 250g podłużnych biszkoptów
  • 250g serka mascarpone
  • 100g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek amaretto
  • 100g kakao

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty rozkruszyć na proszek. (Można w tym celu włożyć je do woreczka do mrożenia i za pomocą wałka potłuc).
  3. Dodać kawę rozpuszczoną w amaretto, serek, masło i cukier waniliowy. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

 

Wariant Thermomix:
Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w amaretto.
  2. Biszkopty włożyć od naczynia miksującego i zmiksować 5s./ obr. 10.
  3. Dodać resztę składników (poza kakao) i zmiksować 10s./ obr. 4 na jednolitą masę.
  4. Masę wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  5. Z masy uformować kulki. Kakao nasypać do małe miseczki i obtoczyć w nim przygotowane kulki. Trufle przechowywać w lodówce.

Przepis pochodzi ze strony: www.rezeptwelt.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 40
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

trufle tiramisu

trufle tiramisu