Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
21 Komentarzy

Focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją. Ja skorzystałam ze świetnego przepisu Cynthii Barcomi. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Zrobiłam podstawową wersję ze świeżym rozmarynem i solą. Do focaccia pasują również oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone, czy skarmelizowana cebula. Do ciasta autorka proponuje dodać zmiażdżone ziarna pieprzu, dzięki którym focaccia jest pikantna. Focaccia można jeść również w formie kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory. Właściwie dowolny, niesłodki dodatek. Nam smakuje samo ciasto i jemy je jako przekąskę.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
  • 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
  • 450ml lekko ciepłej wody
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
  2. Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

02

Ciasto po wyrośnięciu.

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
  2. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.

Smacznego.

Uwaga: Z podanego przepisu można zrobić również dwie okrągłe Focaccia o średnicy 28cm.

Przepis pochodzi z książki: "Backen- I Love Baking” Cynthia Barcomi.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5 - 2,5 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

focaccia

Focaccia

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony