Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją. Ja skorzystałam ze świetnego przepisu Cynthii Barcomi. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Zrobiłam podstawową wersję ze świeżym rozmarynem i solą. Do focaccia pasują również oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone, czy skarmelizowana cebula. Do ciasta autorka proponuje dodać zmiażdżone ziarna pieprzu, dzięki którym focaccia jest pikantna. Focaccia można jeść również w formie kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory. Właściwie dowolny, niesłodki dodatek. Nam smakuje samo ciasto i jemy je jako przekąskę.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
  • 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
  • 450ml lekko ciepłej wody
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5 minut robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
  2. Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

02

Ciasto po wyrośnięciu.

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
  2. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30 minut.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.

Smacznego.

Uwaga: Z podanego przepisu można zrobić również dwie okrągłe Focaccia o średnicy 28cm.

Przepis pochodzi z książki: "Backen- I Love Baking” Cynthia Barcomi.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5 - 2,5 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

focaccia

Focaccia

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. magda

rewelacja wyszlo za pierwszym razem

  Załączniki
 
  1. Karo

nie ukrywam że pierwsze dwa razy jak piekłam z tego przepsiu nie byłam zadowolona. Focaccia nie wychodziła mi tak jak wedle mnie powinna. Zaczęłam czytać różne inne przepisy i modyfikowac ten obecny.
I teraz już jestem zadowolona. Oto moje...

nie ukrywam że pierwsze dwa razy jak piekłam z tego przepsiu nie byłam zadowolona. Focaccia nie wychodziła mi tak jak wedle mnie powinna. Zaczęłam czytać różne inne przepisy i modyfikowac ten obecny.
I teraz już jestem zadowolona. Oto moje modyfikacje:
> mąka 00!
> pierwsze wyrośnięcie, zagnieść jeszcze raz, wylać odrobinę oliwy na dłonie i rozłożyć na blaszkę rekami do drugiego wyrosnięcia (1.5h)
> posypać czym kto lubi - ja używam czarnuszkę z cebulą
> po skończonym czasie pieczenia, posypać mozarella

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Barbara

Trafilam przez przypadek i to bylo ... dobre trafienie.Od miesiaca pieke focaccia, dwa razy w tygodniu i pomimo tego ze jestem kiepska w wypiekach, ani razu nie zepsulam Przepis genialny i chlebek tez. Pieke z maki ATA ktora kupuje w sklepach z...

Trafilam przez przypadek i to bylo ... dobre trafienie.Od miesiaca pieke focaccia, dwa razy w tygodniu i pomimo tego ze jestem kiepska w wypiekach, ani razu nie zepsulam Przepis genialny i chlebek tez. Pieke z maki ATA ktora kupuje w sklepach z azjatycka zywnoscia,rewelacja. Dziekuje

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Agnieszka

A mi nie wyszło ;( Z zewnątrz zrobiła się gruba skórka, a w środku nie chciało się upiec nawet po dodatkowym 1/2h! generalnie było niejadalne... Jedyna zmiana, jaka wprowadziłam, to dałam mąke nie całkiem białą, bo innej nie miałam. Czy to może...

A mi nie wyszło ;( Z zewnątrz zrobiła się gruba skórka, a w środku nie chciało się upiec nawet po dodatkowym 1/2h! generalnie było niejadalne... Jedyna zmiana, jaka wprowadziłam, to dałam mąke nie całkiem białą, bo innej nie miałam. Czy to może być powodem?

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Renata

WSPANIAŁY PRZEPIS.FOCACCIA THE BEST!!!

  Załączniki
 
  1. Piotrek

11/10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Załączniki
 
  1. A.

Pyszne! Ja podałam jako dodatek do wegańskiej zupy cebulowej i wszyscy byli zachwyceni ;-)

  Załączniki
 
  1. Iza

Dziękuję za przepis - wychodzi zawsze.
Z przeróżnymi dodatkami testujemy od dwóch lat.
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. początkująca

Genialny przepis! mój narzeczony był zachwycony! Co prawda dałam to co miałam (czyli zwykłą sól, suszony rozmaryn i kilka oliwek) ale wyszło przepysznie. Na pewno jeszcze wiele razy skorzystam z tego przepisu.
Dziękuję serdecznie i pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Magda

Super przepis!!! Ja wykorzystuję maszynę do pieczenia chleba, jest tam program do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc moja praca ogranicza się tylko do wsypania składników do formy, a potem wyłożenie gotowego ciasta na blachę do pieczenia ;] W...

Super przepis!!! Ja wykorzystuję maszynę do pieczenia chleba, jest tam program do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc moja praca ogranicza się tylko do wsypania składników do formy, a potem wyłożenie gotowego ciasta na blachę do pieczenia ;] W związku z tym focaccia gości u mnie codziennie, chyba się uzależniłam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony