Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Focaccia

Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Popularne jest na całym świecie. W samych Włoszech występuje w różnych odmianach. Właściwie każdy region może pochwalić się swoją wersją. Ja skorzystałam ze świetnego przepisu Cynthii Barcomi. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste. Zrobiłam podstawową wersję ze świeżym rozmarynem i solą. Do focaccia pasują również oliwki, pomidorki koktajlowe, suszone, czy skarmelizowana cebula. Do ciasta autorka proponuje dodać zmiażdżone ziarna pieprzu, dzięki którym focaccia jest pikantna. Focaccia można jeść również w formie kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory. Właściwie dowolny, niesłodki dodatek. Nam smakuje samo ciasto i jemy je jako przekąskę.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 700g mąki pszennej
  • 21g świeżych drożdży lub 1 paczuszka suchych drożdży instant (7g)
  • 1 łyżka zmiażdżonego ziarna pieprzu
  • 450ml lekko ciepłej wody
  • 100ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
  • 3 łyżeczki świeżego, posiekanego rozmarynu (ok. 2 gałązek)

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypać mąkę, pokruszone drożdże, pieprz, wodę, oliwę i sól. Ciasto zagniatać 4- 5min. robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta lub mikserem ręcznym z mieszadłami. (Ciasto będzie bardzo klejące i rzadkie).
  2. Do drugiej miski wlać ok. 1 łyżeczki oliwy (najlepiej rozsmarować oliwę na dnie miski) przełożyć ciasto i obtoczyć je w oliwie. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1- 2godz. do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

02

Ciasto po wyrośnięciu.

  1. Formę prostokątną o wymiarach ok. 30x 40 cm posypać mąką (aby ciasto nie przykleiło się do blachy). Ciasto przełożyć na blachę. (Najlepiej ręce posmarować przed tym oliwą).
  2. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia. Oliwę wymieszać z wodą i polać nią ciasto. Posypać rozmarynem i solą. Ciasto odstawić ponownie na 30min.

03

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 225°C na złoty kolor.

Smacznego Smile.

Uwaga: Z podanego przepisu można zrobić również dwie okrągłe Focaccia o średnicy 28cm.

Przepis pochodzi z książki: "I Love Baking” Cynthia Barcomi.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1,5 - 2,5 godz.
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

focaccia

Focaccia

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Karo

    nie ukrywam że pierwsze dwa razy jak piekłam z tego przepsiu nie byłam zadowolona. Focaccia nie wychodziła mi tak jak wedle mnie powinna. Zaczęłam czytać różne inne przepisy i modyfikowac ten obecny.
    I teraz już jestem zadowolona. Oto moje modyfikacje:
    > mąka 00!
    > pierwsze wyrośnięcie, zagnieść jeszcze raz, wylać odrobinę oliwy na dłonie i rozłożyć na blaszkę rekami do drugiego wyrosnięcia (1.5h)
    > posypać czym kto lubi - ja używam czarnuszkę z cebulą
    > po skończonym czasie pieczenia, posypać mozarella

  • Barbara

    Trafilam przez przypadek i to bylo ... dobre trafienie.Od miesiaca pieke focaccia, dwa razy w tygodniu i pomimo tego ze jestem kiepska w wypiekach, ani razu nie zepsulam :) Przepis genialny i chlebek tez. Pieke z maki ATA ktora kupuje w sklepach z azjatycka zywnoscia,rewelacja. Dziekuje

  • Agnieszka

    A mi nie wyszło ;( Z zewnątrz zrobiła się gruba skórka, a w środku nie chciało się upiec nawet po dodatkowym 1/2h! generalnie było niejadalne... Jedyna zmiana, jaka wprowadziłam, to dałam mąke nie całkiem białą, bo innej nie miałam. Czy to może być powodem?

  • Renata

    WSPANIAŁY PRZEPIS.FOCACCIA THE BEST!!!

  • Piotrek

    11/10!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • A.

    Pyszne! Ja podałam jako dodatek do wegańskiej zupy cebulowej i wszyscy byli zachwyceni ;-)

  • Iza

    Dziękuję za przepis - wychodzi zawsze.
    Z przeróżnymi dodatkami testujemy od dwóch lat.
    Pozdrawiam.

  • początkująca

    Genialny przepis! mój narzeczony był zachwycony! Co prawda dałam to co miałam (czyli zwykłą sól, suszony rozmaryn i kilka oliwek) ale wyszło przepysznie. Na pewno jeszcze wiele razy skorzystam z tego przepisu.
    Dziękuję serdecznie i pozdrawiam ;)

  • Magda

    Super przepis!!! Ja wykorzystuję maszynę do pieczenia chleba, jest tam program do wyrabiania ciasta drożdżowego, więc moja praca ogranicza się tylko do wsypania składników do formy, a potem wyłożenie gotowego ciasta na blachę do pieczenia ;] W związku z tym focaccia gości u mnie codziennie, chyba się uzależniłam

  • Edyta1

    Jadlam u szwagra- pychotka, moj wyrob czeka wlasnie na wyprobowanie, mam nadzieje. ze wyjdzie rownie dobrze :lol:

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony