Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
4 Komentarzy

Drożdżowy chleb babci Władzi

Przepis na chleb drożdżowy mojej babci. Jest to jedyny chleb, który piecze mój tata ;) Jest wilgotny, o sprężystym miąższu i długo zachowuje świeżość.

1 szklanka= 250ml

Składniki na 3 bochenki o długości 30cm:

  • 5 szklanek przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 80g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 3 łyżeczki soli (z czubkiem)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 1kg i 650g mąki pszennej* (ok. 1,5kg plus 1 szklanka)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Do dużej miski lub garnka wlać lekko ciepłą wodę i maślankę. Dodać pokruszone drożdże, mąkę pszenną razową, sól, cukier i ziarna słonecznika. Zamieszać, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 minut, aż zacznie pracować. (Całość jest bardzo wodnista).
  2. Po wyrośnięciu zaczynu, dodać mąkę pszenną i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. (Ciasto powinno ładnie wyrosnąć).
  3. Trzy formy keksowe o długości 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto przełożyć do form. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 10 minut. (W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, grzałka góra- dół).

2

3

  1. Chleby piec  ok. 1,5 godz. - 1godz. 40 min.

4

  1. Gorące chleby od razu wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Pozostawić do ostygnięcia.                   

Smacznego.

* Dowolnej mąki pszennej. Mój tata kupuje mąkę pszenną w Biedronce. Ja dałam typu 405, innym razem orkiszową jasną, a innym mieszankę orkiszowej jasnej z pełnoziarnistą.

Drożdżowy chleb babci Władzi

Drożdżowy chleb babci Władzi

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jerzy · 2 dni temu
    Chleb wyszedł bardzo dobry, znikał w oko mgnieniu :-) tylko ten czas pieczenia wydaje mi się zbyt długi, piekłem w 180 st 1h 15m i tak to było zbyt długo. Ale to też zależy, który piekarnik jak piecze. W mojej miejscowości chleb popsuł się, jest nie dobry, kwaśny kruszy się a ten to "niebo w gębie" :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania Kof-Żurawska · 3 dni temu
    Przepyszny chleb, najlepszy jaki do tej pory udało mi się upiec. Chrupiąca skórka i miękki środek, pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Elżbieta · 27 dni temu
    chlebek wyszedł doskonały. Zrobiłam tym przepisem premierę na Święta. Ryzykowałam ale efekt okazał się powalający. Chlebki znikały jak kamfora. Polecam serdecznie i smakowicie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krzysztof · 9 miesięcy temu
    Testowałem...Chleb wyszły znakomicie!!! Szczerze polecam.
    Kyniu.

Polub nas na ...

Początek strony