Bułki z pomidorami, bazylią i mozzarellą

Duże bułki (lub mini chlebki) z pomidorami koktajlowymi, świeżą bazylią i mozzarellą. Powiedziałabym, że są one alternatywą dla mini pizzy. Podaję je pokrojone na grube kromki. Fajne, jako przekąska.

W przepisie zmieniłam tylko nadzienie. W oryginale są suszone w piekarniku pomidory koktajlowe, pieczony czosnek i bazylia. Zrobiłam szybszą wersję. Jeśli mielibyście ochotę na oryginalną wersję, na końcu przepisu podaję, jak zrobić suszone pomidory i pieczony czosnek. Wybierzcie sami odpowiadające Wam nadzienie. Z pewnością oryginalna wersja jest bardziej aromatyczna.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
  • 20 g kaszy manny
  • 15 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 320 g wody

Nadzienie:

  • pomidorki koktajlowe (ok. 100g) lub suszone pomidorki*
  • świeża bazylia
  • mozzarella w kulce lub pieczony czosnek**
  • troszkę oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Należy pamiętać, aby odpowiednio wcześnie rozgrzać piekarnik do temperatury 250°C, grzałka góra- dół.
  2. Ciasto można wyrobić przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Do misy miksera wsypać mąkę, kaszę mannę i wymieszać. Dodać pokruszone drożdże, sól, oliwę i na końcu lekko ciepłą wodę. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 6- 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: Mąkę i kaszę mannę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól, oliwę i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. Następnie przełożyć ciasto na lekko posypany blat mąką i zagniatać/ naciągać ok. 5- 10 minut na elastyczne, sprężyste ciasto).
  3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Blat posypać grubo mąką pszenną lub kukurydzianą. (Polecam kukurydzianą, jeśli macie. Skórka będzie miała ładny kolor i będzie bardziej chrupiąca). Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto posypać trochę mąką i delikatnie, opuszkami palców rozłożyć na prostokąt o wymiarach 35 x 25cm. Opuszki palców wcisnąć w ciasto tak, aby w cieście powstały małe wgłębienia.

2

  1. Rozłożyć pomidorki (świeże lub suszone), ser mozzarella pokrojony w kostkę (lub czosnek) i listki bazylii. Dodatki lekko wcisnąć w ciasto.

3

  1. Krótszy bok (⅓ długości) złożyć do połowy, drugi bok założyć na ten złożony tak, aby powstał mały prostokąt. Ciasto ponaciskać opuszkami palców, aby nadzienie lepiej wbiło się w ciasto. Brzegi ciasta dobrze skleić.

4

5

  1. Ciasto podzielić na 3 równe części. W środkowej części skleić jeden otwarty bok.

6

  1. Blachę do pieczenia posmarować olejem. Bułeczki ułożyć na blasze otwartą stroną do góry. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.

7

  1. Po tym czasie posmarować widoczne z góry pomidorki i bazylię oliwą.
  2. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 220°C i piec bułeczki 20- 25 minut na złoty kolor. Studzić na kratce kuchennej. Bułeczki można dodatkowo posmarować oliwą z oliwek dopóki jeszcze są ciepłe.

Uwagi:

*Suszone pomidory: Piekarnik rozgrzać do 100°C. 250 g pomidorków koktajlowych przeciąć na pół i ułożyć na blasze skórą do dołu. Posypać solą, pieprzem, 1 łyżeczką cukru i szczyptą ziół prowansalskich (lub świeżym tymiankiem i rozmarynem). Piec przez 2 godziny, aż pomidorki będą wysuszone, ale jeszcze miękkie. Po wysuszeniu powinny ważyć ok. 100g.

**Pieczony czosnek: Piekarnik rozgrzać do 180°C. 5 łyżek oliwy z oliwek, 25g masła, 1 łyżeczka cukru podgrzać w żaroodpornej patelni. Gdy masło się rozpuści dodać 20 obranych ząbków czosnku. Następnie wstawić patelnię do piekarnika na 20- 25 minut, aż czosnek pokryje się karmelem i będzie miękki. Patelnię wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w niej czosnek, aż ostygnie. Czosnek osączyć na ręczniku papierowym.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Brot für Genießer: 53 Variationen", Richard Bertinet.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba sztuk:

3 duże bułki

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Bułki z pomidorami, bazylią i mozzarellą Bułki z pomidorami, bazylią i mozzarellą