Bułki pszenne na drożdżach


Proste, zwykłe, domowe bułki pszenne. Bardzo proste do przygotowania. Pyszne na śniadanie lub kolację.
Składniki na 8 sztuk:
- 500 g mąki pszennej typu 550
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży instant
- 10 g soli
- 300 ml lekko ciepłej wody
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i lekko ciepłą wodę. Ciasto wyrobić najlepiej przy użyciu robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta. Zagniatać najpierw na niskich obrotach przez 2 minuty, aż składniki się połączą, a następnie 7 minut na wyższych obrotach, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. (Ciasto można też przygotować ręcznie: W tym celu należy trzymać miskę jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto 2- 3 minuty. Następnie przełożyć ciasto na blat i zagniatać ok. 5- 10 minut, na elastyczne i sprężyste ciasto).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Z każdej części uformować bułkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć ręką, przykryć i pozostawić na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
- Pod koniec wyrastania (po ok. 30 minutach) rozgrzać piekarnik do temperatury 225°C, grzałka góra- dół.
- Wyrośnięte bułki naciąć dość głęboko. (Polecam żyletkę, ale może być też ostry nóż).
- Bułki piec, aż się zarumienią w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 225°C, grzałka góra- dół.
- Studzić na kratce kuchennej.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.