Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
28 Komentarzy

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 7 miesięcy temu
    Wyszły super tylko ja jeszcze do ciasta dodałam siemię lniane, słonecznik i sezam i po wierzchu jeszcze posypałam. Będę częściej robić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 1 lat temu
    Dlaczego rozczyn z drożdży nie rośnie mi na wodzie, jedynie na mleku (daję takie same ilości produktów)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      nowak · 11 miesięcy temu
      Cześć. Może używasz chlorowanej wody... Weź mineralną, żeby ci nie wybiła drożdży.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Kingo[/b] przelicznik jest następujący: 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 lat temu
    Czy można użyć drozdży instant jeśli tak to w jakiej ilości??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 2 lat temu
    Czy ciasto można przygotować sobie wieczorem i przetrzymac aż do rana w lodówce i dopiero rano piec? Jesli tak to czy uformowac buleczki juz wieczorem czy lepiej przetrzymac ciasto w jednym kawałku? Pytanie dotyczy tych buleczki jak i zarówno Kacperek. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Kiniu[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinia · 2 lat temu
    Może być zamiast mąki zytnej orkiszowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 lat temu
    Dziś dzień drugi- zaczynam. Dodam mniej wody trochę więcej mąki pszennej bo chyba żytniej za dużo dałam i kleiło się ciasto jak rozrabiałam. Zobaczymy co wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Aga[/b] może za słabo wyrobione ciasto, a może za mocno ściskałaś ciasto przy formowaniu? Sama mąka żytnia jest raczej za ciężka dla drożdży. Na Twoim miejscu najpierw poćwiczyłabym na mące mieszanej. Takie bułki są lżejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 3 lat temu
    Właśnie zjadłam. Nawet dobre ale troszke twarda skórka. Trafiło mi w dwóch bułkach mały zakalec- mogłam źle wyrobić czy coś innego może być przyczyną? Dodam że pierwszy raz w życiu robiłam bułki i mam zamiar jutro też zrobić więc proszę o radę. Czy mogę zrobić z samej mąki żytniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Bułeczki wyszły idealnie. Pulchne i bardzo smaczne. Bardzo polecam przepis -nic nie zmienialam proporcjach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 3 lat temu
    Rzeczywiście dużo za dużo soli, za to mąki stanowczo za mało - i dlatego się kleją.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamil · 3 lat temu
    [quote]Wszystko fajnie, ale mam drobny problem formowaniem bułeczek. Ciasto strasznie się klei. Czy jest jakaś tajemna, magiczna technika by robic to prawidłowo?[/quote]

    Jeśli nie jest to wina zbyt rzadkiego ciasta to spróbuj polać dłonie kilkoma kroplami oleju/oliwy, rozetrzeć i dopiero wtedy formować bułeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ilona · 3 lat temu
    Serdecznie polecam - zrobiłam wczoraj od razu z podwójnej porcji i już wszystkie bułeczki zniknęły! Pyszne i proste w przygotowaniu. Ciasto szybko rosło i było przyjemne w obróbce. Bułeczki posypałam jeszcze słonecznikiem i siemieniem lnianym. Wszystkim smakowały! :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Wszystko fajnie, ale mam drobny problem formowaniem bułeczek. Ciasto strasznie się klei. Czy jest jakaś tajemna, magiczna technika by robic to prawidłowo?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 3 lat temu
    Witam czy buleczki moga byc tylko z maki zytniej typu 1150?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ola · 3 lat temu
    serdecznie dziękuje za przepis , wyszły super pyszne i dałam pół na pół mąki pszennej i pełnoziarnistej zwykłej z marketu . piekłam 23 minuty bo chyba słabo piekarnik nagrzałam ale to mój pierwszy raz i następnie lepiej wygniotę ciasto bo potem odstają takie widać przyklejone łaty . Trzeba się też plastycznie postarać haha polecam łatwo i pysznie każdy to zrobi wystarczy trzymać się dokładnie tego co jest napisane tutaj .
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Madzia · 3 lat temu
    Bułeczki wyszły super z pełnoziarnistą mąką żytnią typu 2000 Zrobiłam je razem z 3,5letnim siostrzeńcem, udekorowaliśmy je pestkami dyni, słonecznika, makiem i sezamem. Pysznie, zdrowo i jaka zabawa Dziś robimy je ponownie, tym razem z podwójnej porcji ;D Serdecznie pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 4 lat temu
    [quote]a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.[/quote]

    Musialas dac za malo mąki, dlatego ciasto Ci sie rozlalo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    lutfinia · 4 lat temu
    a moje to totalna porażka - rozlały się na blaszce i wyszły takie smutne płaszczki. ktoś ma na to radę? i chyba za dużo soli jest w tym przepisie, ale to już moja subiektywna opinia.

Polub nas na ...

Początek strony