Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
36 Komentarzy

Bułki pszenno- żytnie

Idealne, proste do przygotowania bułeczki o chrupiącej skórce z mąki pszennej i żytniej.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki żytniej *
  • 20g świeżych drożdży
  • niecała szklanka ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem i 3- 4 łyżkami mąki pszennej. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki wsypać do miski. Dodać  sól, oliwę i wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiać 4 minuty ręcznie lub 2 minuty mikserem lub robotem kuchennym (używając haka do zagniatania ciasta). Ciasto powinno być jednolite, elastyczne i lekko się lepić. Miskę przykryć i odstawić na 1 godzinę i 15 minut w ciepłe miejsce.
  4. Z ciasta uformować 6 bułeczek.
  5. Bułeczki ułożyć na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 35 minut.
  6. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem. Naciąć wzdłuż ostrym nożem lub żyletką.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 20 minut lub dłużej w temperaturze 190°C.

Uwaga:

Mąka żytnia może być dowolnego typu. Bułeczki piekłam na mące żytniej typu 720,a innym razem na mące żytniej typu 997.

1 szklanka= 250ml.

Przepis pochodzi ze strony: mojeekspresjekulinarne.blox.pl.

zegarek

Czas przygotowania:

około 20 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

1 godz. 50 min.
porcje

Liczba sztuk:

6
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Bułki pszenno- żytnie

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Landka · 2 miesięcy temu
    Z tego samego przepisu zrobiłam wieelką bułę w formie bochenka, genialne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 7 miesięcy temu
    Pyszne. Muszę zamykać kuchnie Dzieci rzuciły się i robię jeszcze raz, bo mąż nie spróbuje nawet po pracy Dzięki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olala! · 8 miesięcy temu
    Bułki są smaczne i pulchne ale wyrosły nie wysokie. Mam wrażenie że za bardzo się rozlazły, dlaczego? Może za mało mąki albo nadmiar soli bo bułki są wyraźnie słone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amelia · 9 miesięcy temu
    Dziękuję. Są przepyszne, piekę je z Twoich proporcji odrobinę zmieniając proces przygotowania i wyrastania, a mianowicie drugie wyrastanie odbywa się w lodówce przez kilka godzin
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 9 miesięcy temu
    Naprawdę smaczne bułeczki;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 11 miesięcy temu
    Pychota. Mój syn wcina aż uszy mu sié trzęsą
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marcin · 1 lat temu
    Przepis fajny ja zmieniłem proporcje na rzecz mąki żytniej. Dodaje jeszcze słonecznik i siemię lniane
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MM · 1 lat temu
    Najlepsze bułki i hiper proste do zrobienia. Piekłam je już mnóstwo razy i wciąż wracam do tego przepisu. BRAWO
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 1 lat temu
    Wyszły super tylko ja jeszcze do ciasta dodałam siemię lniane, słonecznik i sezam i po wierzchu jeszcze posypałam. Będę częściej robić
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    Dlaczego rozczyn z drożdży nie rośnie mi na wodzie, jedynie na mleku (daję takie same ilości produktów)?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      nowak · 2 lat temu
      Cześć. Może używasz chlorowanej wody... Weź mineralną, żeby ci nie wybiła drożdży.:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Kingo[/b] przelicznik jest następujący: 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 3 lat temu
    Czy można użyć drozdży instant jeśli tak to w jakiej ilości??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Czy ciasto można przygotować sobie wieczorem i przetrzymac aż do rana w lodówce i dopiero rano piec? Jesli tak to czy uformowac buleczki juz wieczorem czy lepiej przetrzymac ciasto w jednym kawałku? Pytanie dotyczy tych buleczki jak i zarówno Kacperek. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Kiniu[/b] myślę, że tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinia · 3 lat temu
    Może być zamiast mąki zytnej orkiszowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    Dziś dzień drugi- zaczynam. Dodam mniej wody trochę więcej mąki pszennej bo chyba żytniej za dużo dałam i kleiło się ciasto jak rozrabiałam. Zobaczymy co wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Aga[/b] może za słabo wyrobione ciasto, a może za mocno ściskałaś ciasto przy formowaniu? Sama mąka żytnia jest raczej za ciężka dla drożdży. Na Twoim miejscu najpierw poćwiczyłabym na mące mieszanej. Takie bułki są lżejsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 4 lat temu
    Właśnie zjadłam. Nawet dobre ale troszke twarda skórka. Trafiło mi w dwóch bułkach mały zakalec- mogłam źle wyrobić czy coś innego może być przyczyną? Dodam że pierwszy raz w życiu robiłam bułki i mam zamiar jutro też zrobić więc proszę o radę. Czy mogę zrobić z samej mąki żytniej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Bułeczki wyszły idealnie. Pulchne i bardzo smaczne. Bardzo polecam przepis -nic nie zmienialam proporcjach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 4 lat temu
    Rzeczywiście dużo za dużo soli, za to mąki stanowczo za mało - i dlatego się kleją.

Polub nas na ...

Początek strony