Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
3 Komentarzy
Chleb białkowy

Wspaniały chleb białkowy, bezglutenowy, i niskowęglowodanowy. Jest pulchny, elastyczny, nie kruszy się przy krojeniu. Dobrze znosi mrożenie. Można go upiec na dowolnych płatkach. Osobiście polecam zrobić mieszankę różnych płatków lub użyć samych owsianych, aby w smaku chleb był jak najbardziej neutralny.

Do przygotowania chleba potrzebujemy urządzenie, które zmieli płatki i siemię lniane na mąkę.

Składniki na 1 bochenek z formy keksowej o dł. 25cm:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quark (Magerquark), temperatura pokojowa
  • 200 g płatków owsianych, gryczanych, ryżowych lub jaglanych (mieszam najczęściej 2- 3 rodzaje lub wybieram same płatki owsiane)
  • 100 g siemienia lnianego
  • 40 g nasion chia
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. 200 g wybranych płatków zmielić na mąkę. (W thermomix 20s./ obr. 10).
  3. Siemię lniane zmielić na mąkę. (W thermomix 10s./ obr. 10).
  4. W jednej misce wymieszać zmielone płatki, zmielone siemię, nasiona chia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Do drugiej, dużej miski przełożyć twaróg i jajka. Wymieszać chwilę trzepaczką. Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać łyżką drewnianą do połączenia.
  6. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wygładzić powierzchnię (np. tylną stroną łyżki zamoczoną w wodzie lub mokrą dłonią).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić na 5- 10 minut. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić chleb na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia. Można go również tostować.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1 bochenek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chleb białkowy Chleb białkowy

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony