Chleb marchewkowy bezglutenowy

Przepyszny chleb bezglutenowy z mieszanki mąk: gryczanej, ryżowej i kukurydzianej oraz ze startą na drobno marchewką, która dodaje mu wilgotności. Chleb ma chrupiącą skórkę, z dużą ilością ziaren słonecznika, a środek jest miękki, elastyczny i lekko wilgotny. Bardzo smaczny chleb, pieczony już przeze mnie kilkakrotnie, bo córce bardzo smakuje.

Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:

  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 10 g miodu
  • 200 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen)
  • 70 g marchewki (waga po obraniu)

Do posypania:

  • ok. 50 g ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce wymieszać trzepaczką mąkę gryczaną, ryżową, kukurydzianą, sól i łuski babki.
  3. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach (na bocznej ściance) na drobne wiórki. (Soku z marchewki nie odciskać).
  4. Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać miód i lekko ciepłą wodę. Wymieszać trzepaczką do rozpuszczenia miodu i drożdży.
  5. Dodać mieszankę mączna z pierwszej miski, szybko mieszając trzepaczką, bo ciasto gęstnieje. Dodać startą marchewkę i wymieszać.

2

  1. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać. Posypać ziarnami słonecznika.
  2. Formę przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 225°C (grzałka góra- dół).
  2. Gotowy chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej, aby trochę ostygł. Lekko ciepły wyciągnąć z formy, ściągnąć papier i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

  • Wszystkie użyte składniki powinny być bezglutenowe.
  • Możecie mieszać podane mąki również w innych proporcjach niż jest w przepisie.
  • Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia lub rozmrozić w tosterze.

Źródło: Na podstawie przepisu z książki: "Glutenfreies Brot" J. Frej, M. Blohm.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 17

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chleb marchewkowy bezglutenowy Chleb marchewkowy bezglutenowy