Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
3 Komentarzy
Bułki gryczane z siemieniem lnianym

Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.

Składniki na ok. 5- 7 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml zimnej wody
  • 25 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 8 g siemienia lnianego
  • 165 g mąki gryczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g zmielonych łusek nasion babki indyjskiej (Flohsamenschalen)

Dodatkowo:

  • siemię lniane do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z wodą.
  2. Dodać płatki owsiane, siemię lniane, mąkę gryczaną, sól i zmielone łuski nasion babki indyjskiej. Wymieszać łyżką drewnianą. (Ciasto jest rzadkie).
  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 2 godziny.
  4. Przy pomocy dwóch łyżek formować z ciasta bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja posmarowałam ręce olejem i szybkim ruchem odrywałam po kawałku ciasta i przekładałam na blachę, robiąc wypukłą i w miarę okrągłą bułkę).
  5. Bułki posypać siemieniem lnianym i pozostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 230 °C (grzałka góra- dół). Upieczone bułki studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Glutenfreies Brot” J. Frej, M. Blohm.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Bułki gryczane z siemieniem lnianym Bułki gryczane z siemieniem lnianym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 8 miesięcy temu
    czy zamiast babki można dodać nasiona chia? lub je pominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 9 miesięcy temu
    Czy podana ilość składników się zgadza? Ciasto wyszło bardzo rzadkie, lejące i nie możliwe jest uformowanie z niego bułek.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ewa · 3 miesięcy temu
      Potwierdzam, ciasto przelewa sie przez palce i nie jest mozliwe formowanie czegokolwiek, ukladanie/przenoszenie na blache-moge jedynie wlac na blache, lub tym bardziej odrywanie... bo jak oderwac wode od wody? Niestety...a taka mialam ochote na te bulki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Ciasto jest mocno luźne i nie da się z niego formować kulek, ale zobacz jak jest w opisie: można ciasto albo przenosić na blachę za pomocą dwóch łyżeczek, jak podaje autor lub jak to zrobiłam ja tj. odrywałam kawałek ciasta natłuszczonymi rękami i tak przenosiłam je na blachę, a następnie nadałam bułeczkom bardziej okrągły kształt.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 1 lat temu
    Nie ma to jak domowe pieczywo Mam mąkę gryczaną, więc z pewnością wypróbuję ten przepis

Polub nas na ...

Początek strony