Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Bułki gryczane z siemieniem lnianym

Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.

Składniki na ok. 5- 7 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml zimnej wody
  • 25 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 8 g siemienia lnianego
  • 165 g mąki gryczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g zmielonych łusek nasion babki indyjskiej (Flohsamenschalen)

Dodatkowo:

  • siemię lniane do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z wodą.
  2. Dodać płatki owsiane, siemię lniane, mąkę gryczaną, sól i zmielone łuski nasion babki indyjskiej. Wymieszać łyżką drewnianą. (Ciasto jest rzadkie).
  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 2 godziny.
  4. Przy pomocy dwóch łyżek formować z ciasta bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja posmarowałam ręce olejem i szybkim ruchem odrywałam po kawałku ciasta i przekładałam na blachę, robiąc wypukłą i w miarę okrągłą bułkę).
  5. Bułki posypać siemieniem lnianym i pozostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 230 °C (grzałka góra- dół). Upieczone bułki studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Glutenfreies Brot” J. Frej, M. Blohm.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Bułki gryczane z siemieniem lnianym Bułki gryczane z siemieniem lnianym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (5)

  1. Maria

czy zamiast babki można dodać nasiona chia? lub je pominąć?

  Załączniki
 
  1. Ania

Czy podana ilość składników się zgadza? Ciasto wyszło bardzo rzadkie, lejące i nie możliwe jest uformowanie z niego bułek.

  Załączniki
 
  1. Ewa    Ania

Potwierdzam, ciasto przelewa sie przez palce i nie jest mozliwe formowanie czegokolwiek, ukladanie/przenoszenie na blache-moge jedynie wlac na blache, lub tym bardziej odrywanie... bo jak oderwac wode od wody? Niestety...a taka mialam ochote na...

Potwierdzam, ciasto przelewa sie przez palce i nie jest mozliwe formowanie czegokolwiek, ukladanie/przenoszenie na blache-moge jedynie wlac na blache, lub tym bardziej odrywanie... bo jak oderwac wode od wody? Niestety...a taka mialam ochote na te bulki

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ania

Ciasto jest mocno luźne i nie da się z niego formować kulek, ale zobacz jak jest w opisie: można ciasto albo przenosić na blachę za pomocą dwóch łyżeczek, jak podaje autor lub jak to zrobiłam ja tj. odrywałam kawałek ciasta natłuszczonymi rękami...

Ciasto jest mocno luźne i nie da się z niego formować kulek, ale zobacz jak jest w opisie: można ciasto albo przenosić na blachę za pomocą dwóch łyżeczek, jak podaje autor lub jak to zrobiłam ja tj. odrywałam kawałek ciasta natłuszczonymi rękami i tak przenosiłam je na blachę, a następnie nadałam bułeczkom bardziej okrągły kształt.

Czytaj więcej
  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 7 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Iwona

Nie ma to jak domowe pieczywo Mam mąkę gryczaną, więc z pewnością wypróbuję ten przepis

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony