Bułki gryczane z siemieniem lnianym

Bułki na mące gryczanej. Są lekkie, puszyste, mocno porowate i wilgotne. Łatwe do przygotowania i smaczne. Polecam osobom na diecie bezglutenowej.

Składniki na ok. 5- 7 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 ml zimnej wody
  • 25 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 8 g siemienia lnianego
  • 165 g mąki gryczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g zmielonych łusek nasion babki jajowatej (Flohsamenschalen, gemahlen)

Dodatkowo:

  • siemię lniane do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże pokruszyć do miski i wymieszać z wodą.
  2. Dodać płatki owsiane, siemię lniane, mąkę gryczaną, sól i zmielone łuski nasion babki indyjskiej. Wymieszać łyżką drewnianą. (Ciasto jest rzadkie).
  3. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok. 2 godziny.
  4. Przy pomocy dwóch łyżek formować z ciasta bułki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ja posmarowałam ręce olejem i szybkim ruchem odrywałam po kawałku ciasta i przekładałam na blachę, robiąc wypukłą i w miarę okrągłą bułkę).
  5. Bułki posypać siemieniem lnianym i pozostawić na ok. 30 minut do podrośnięcia.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 230 °C (grzałka góra- dół). Upieczone bułki studzić na kratce kuchennej.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: „Glutenfreies Brot” J. Frej, M. Blohm.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 7

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: średni
Bułki gryczane z siemieniem lnianym Bułki gryczane z siemieniem lnianym