Chleb białkowy

Wspaniały chleb białkowy, bezglutenowy, i niskowęglowodanowy. Jest pulchny, elastyczny, nie kruszy się przy krojeniu. Dobrze znosi mrożenie. Można go upiec na dowolnych płatkach. Osobiście polecam zrobić mieszankę różnych płatków lub użyć samych owsianych, aby w smaku chleb był jak najbardziej neutralny.

Do przygotowania chleba potrzebujemy urządzenie, które zmieli płatki i siemię lniane na mąkę.

Składniki na 1 bochenek z formy keksowej o dł. 25cm:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quark (Magerquark), temperatura pokojowa
  • 200 g płatków owsianych, gryczanych, ryżowych lub jaglanych (mieszam najczęściej 2- 3 rodzaje lub wybieram same płatki owsiane)
  • 100 g siemienia lnianego
  • 40 g nasion chia
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Formę keksową o długości 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. 200 g wybranych płatków zmielić na mąkę. (W thermomix 20s./ obr. 10).
  3. Siemię lniane zmielić na mąkę. (W thermomix 10s./ obr. 10).
  4. W jednej misce wymieszać zmielone płatki, zmielone siemię, nasiona chia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Do drugiej, dużej miski przełożyć twaróg i jajka. Wymieszać chwilę trzepaczką. Dodać suche składniki z pierwszej miski i wymieszać łyżką drewnianą do połączenia.
  6. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wygładzić powierzchnię (np. tylną stroną łyżki zamoczoną w wodzie lub mokrą dłonią).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
  8. Po upieczeniu, wyciągnąć formę z chlebem i ustawić na kratce kuchennej. Pozostawić na 5- 10 minut. Następnie wyciągnąć z formy, ściągnąć papier do pieczenia i pozostawić chleb na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Uwaga:

  • Chleb można zamrozić. W tym celu chłodny chleb pokroić na kromki, podzielić po kilka kromek do woreczków do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem chleb wyciągnąć z zamrażarki i pozostawić w temperaturze pokojowej do odmrożenia. Można go również tostować.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1 bochenek

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Chleb białkowy Chleb białkowy