Pumpkin Spice Latte

Aromatyczna kawa na jesienną i zimową porę. Kawa espresso z dodatkiem dyni i przypraw korzennych oraz dużej ilości mleka. Kawa jest smaczna, rozgrzewająca, mleczna i aromatyczna.

Składniki na 1 kawę:

Przyprawa dyniowa*:

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Kawa dyniowa:

  • 1 espresso (ok. 35 ml)
  • 150 ml mleka
  • ok. 2 łyżeczek syropu klonowego (lub cukru brązowego, ksylitolu, miody itp.)
  • 1 łyżka puree z dyni (kupne lub z przepisu: „Puree z dyni”)
  • 2/3 płaskiej łyżeczki przyprawy dyniowej (podanej powyżej)
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować przyprawę dyniową. W miseczce wymieszać przyprawy. Odstawić na bok.
  2. Zaparzyć espresso.
  3. Mleko podgrzać i spienić za pomocą spieniacza do mleka. (Jeśli spieniamy mleko ekspresem do kawy to nie podgrzewamy mleka. Dysza parowa podgrzeje mleko i je napowietrzy).
  4. Puree z dyni wymieszać z syropem klonowym (lub cukrem) i przyprawą dyniową (2/3 łyżeczki). Dodać 2 łyżki spienionego mleka i wymieszać. Przetrzeć przez sitko o grubych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych kawałków dyni. Przelać do wysokiej szklanki.
  5. Następnie wlać powoli resztę mleka, pozostawiając trochę miejsca na espresso.

2

  1. Cienkim strumieniem wlać po boku szklanki espresso.
  2. Z wierzchu można posypać szczyptą cynamonu.
  3. Podawać od razu, a przed wypiciem porządnie wymieszać.

Uwaga:

*Przyprawy wystarcza na 3 kawy.

Kuchnia:

Amerykańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Pumpkin Spice Latte Pumpkin Spice Latte

Powiązane przepisy