Dyniowa Kawa Latte (Pumpkin Spice Latte)


Aromatyczna kawa na jesienną i zimową porę. Kawa espresso z dodatkiem dyni i przypraw korzennych oraz dużej ilości mleka. Kawa jest smaczna, rozgrzewająca, mleczna i aromatyczna.
Składniki na 1 kawę:
Przyprawa dyniowa*:
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Kawa dyniowa:
- 1 espresso (ok. 35 ml)
- 150 ml mleka
- ok. 2 łyżeczek syropu klonowego (lub cukru brązowego, ksylitolu, miody itp.)
- 1 łyżka puree z dyni (kupne lub z przepisu: „Puree z dyni”)
- 2/3 płaskiej łyżeczki przyprawy dyniowej (podanej powyżej)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Przygotować przyprawę dyniową. W miseczce wymieszać przyprawy. Odstawić na bok.
- Zaparzyć espresso.
- Mleko podgrzać i spienić za pomocą spieniacza do mleka. (Jeśli spieniamy mleko ekspresem do kawy to nie podgrzewamy mleka. Dysza parowa podgrzeje mleko i je napowietrzy).
- Puree z dyni wymieszać z syropem klonowym (lub cukrem) i przyprawą dyniową (2/3 łyżeczki). Dodać 2 łyżki spienionego mleka i wymieszać. Przetrzeć przez sitko o grubych oczkach, aby pozbyć się ewentualnych kawałków dyni. Przelać do wysokiej szklanki.
- Następnie wlać powoli resztę mleka, pozostawiając trochę miejsca na espresso.
- Cienkim strumieniem wlać po boku szklanki espresso.
- Z wierzchu można posypać szczyptą cynamonu.
- Podawać od razu, a przed wypiciem porządnie wymieszać.
Uwaga:
*Przyprawy wystarcza na 3 kawy.
![]() |
Kuchnia: |
Amerykańska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
1 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.