Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

puree z dyni

Czasami w przepisie pojawia się jako składnik puree z dyni. Puree z dyni można kupić w puszce lub przygotować samemu. Do zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Osobiście używam dynię hokkaido lub zwyczajną.

Istnieją różne sposoby przygotowywania puree z dyni. Dynię można ugotować na parze (krojąc ją na kawałki i gotując do miękkości) lub w piekarniku. Preferują piekarnik i taki sposób przedstawię poniżej.

Składniki:

  • 1 dynia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze.
  2. Dynię pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30- 40min, w zależności od dyni. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
  2. Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
  3. Oddzielić miąższ od skórki i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree. (Hokkaido miksujemy ze skórką).
  4. Dla uzyskania gładkiej masy warto przetrzeć puree przez sitko (szczególnie puree z dyni hokkaido).
  5. Puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i odcisnąć sok. (Dotyczy to dyń o wodnistym miąższy jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie wyciskamy).

Smacznego.

Puree z dyni Hokkaido:

puree z dyni Hokkaido

Puree z dyni zwyczajnej:

Puree z dyni zwyczajnej

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalenka · 8 miesięcy temu
    Mam jedno pytanie. Zrobiłam jakiś czas temu purée z dyni i pasteryzowałam ją na sucho według przepisu. Otworzyłam jeden słoik ostatnio, aby zrobić placek dyniowy, ale zauważyłam, że po otwarciu ma ona kwaśny zapach. Czy to znaczy, że źle ją przygotowałam?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 2 lat temu
    Mialam niewielka dynie o pieknej pomaranczowej barwie miąższu.niestetu nie wiem jaki to gatunek. Kupywalam w biedronce i nie bylo podanej nazwy.Po upieczeniu jest pyszna, slodka. Moglabym ja jesc samą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    No właśnie problem z tym, że dostałam przepiękną dynię o średnicy 70 cm... i nawet po jej przerobieniu nie mam szans zmieścić jej w zamrażalniku :). Spróbuję ją jednak zawekować i jak wyjdzie, podzielę się wrażeniami :). Pozdrawiam serdecznie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 3 lat temu
    Pani Joanno, a czy próbowała Pani zawekować takie purre? Bo przyszło mi na myśl, że możnaby je wykorzystać poza sezonem. Myśli Pani, że trzebaby dodać soli lub cukru w roli konserwanta, w zależności do czego powinna być wykorzystana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 3 lat temu
    Jak dużą dynię muszę mieć aby wyszło 200g puree? Wiem, że dokładnie nie da się określić ale chociaż w przybliżeniu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Małą. Na 200g puree potrzeba ok. 400g dyni Hokkaido. Zwykłej trzeba więcej, bo puree wychodzi bardziej wodniste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marakuja · 3 lat temu
    puree z dyni jest wstrętne!!!!!!!! smakuje jak rozgotowana marchewka błee. Zrobiłam dziś to świństwo, tylko szkoda mi wywalić bo pół hokkaido na to poszło smacznego.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Wcale się nie dziwię. To przecież tylko miękka, upieczona i zmiksowana dynia, która ma być dodatkiem do ciast z dynią jak np. sernik dyniowy. Wtedy w cieście smakuje super. Jeśli chciałaś puree z dyni przygotować do obiadu zamiast puree z ziemniaków to należało je doprawić, dodać masła i przypraw, a co najmniej soli.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 4 lat temu
    Joanno, dzisiaj rozpoczynam przygodę z dynią:) Dobrze, że na Twoim blogu można znaleźć radę na wszystko!

Polub nas na ...

Początek strony