Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

puree z dyni

Czasami w przepisie pojawia się jako składnik puree z dyni. Puree z dyni można kupić w puszce lub przygotować samemu. Do zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Osobiście używam dynię hokkaido lub zwyczajną.

Istnieją różne sposoby przygotowywania puree z dyni. Dynię można ugotować na parze (krojąc ją na kawałki i gotując do miękkości) lub w piekarniku. Preferują piekarnik i taki sposób przedstawię poniżej.

Składniki:

  • 1 dynia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze.
  2. Dynię pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30- 40min, w zależności od dyni. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
  2. Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
  3. Oddzielić miąższ od skórki i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree. (Hokkaido miksujemy ze skórką).
  4. Dla uzyskania gładkiej masy warto przetrzeć puree przez sitko (szczególnie puree z dyni hokkaido).
  5. Puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i odcisnąć sok. (Dotyczy to dyń o wodnistym miąższy jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie wyciskamy).

Smacznego.

Puree z dyni Hokkaido:

puree z dyni Hokkaido

Puree z dyni zwyczajnej:

Puree z dyni zwyczajnej

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (9)

  1. Agata

Mialam niewielka dynie o pieknej pomaranczowej barwie miąższu.niestetu nie wiem jaki to gatunek. Kupywalam w biedronce i nie bylo podanej nazwy.Po upieczeniu jest pyszna, slodka. Moglabym ja jesc samą.

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

No właśnie problem z tym, że dostałam przepiękną dynię o średnicy 70 cm... i nawet po jej przerobieniu nie mam szans zmieścić jej w zamrażalniku . Spróbuję ją jednak zawekować i jak wyjdzie, podzielę się wrażeniami . Pozdrawiam serdecznie!

  Załączniki
 
  1. Agnieszka

Pani Joanno, a czy próbowała Pani zawekować takie purre? Bo przyszło mi na myśl, że możnaby je wykorzystać poza sezonem. Myśli Pani, że trzebaby dodać soli lub cukru w roli konserwanta, w zależności do czego powinna być wykorzystana?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agnieszka

Agnieszko ja puree z dyni mrożę. To najwygodnieszy sposób na jej przechowanie.

  Załączniki
 
  1. Gosia

Jak dużą dynię muszę mieć aby wyszło 200g puree? Wiem, że dokładnie nie da się określić ale chociaż w przybliżeniu.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia

Małą. Na 200g puree potrzeba ok. 400g dyni Hokkaido. Zwykłej trzeba więcej, bo puree wychodzi bardziej wodniste.

  Załączniki
 
  1. Marakuja

puree z dyni jest wstrętne!!!!!!!! smakuje jak rozgotowana marchewka błee. Zrobiłam dziś to świństwo, tylko szkoda mi wywalić bo pół hokkaido na to poszło smacznego.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marakuja

Wcale się nie dziwię. To przecież tylko miękka, upieczona i zmiksowana dynia, która ma być dodatkiem do ciast z dynią jak np. sernik dyniowy. Wtedy w cieście smakuje super. Jeśli chciałaś puree z dyni przygotować do obiadu zamiast puree z...

Wcale się nie dziwię. To przecież tylko miękka, upieczona i zmiksowana dynia, która ma być dodatkiem do ciast z dynią jak np. sernik dyniowy. Wtedy w cieście smakuje super. Jeśli chciałaś puree z dyni przygotować do obiadu zamiast puree z ziemniaków to należało je doprawić, dodać masła i przypraw, a co najmniej soli.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Monika

Joanno, dzisiaj rozpoczynam przygodę z dynią Dobrze, że na Twoim blogu można znaleźć radę na wszystko!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony