Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

puree z dyni

Czasami w przepisie pojawia się jako składnik puree z dyni. Puree z dyni można kupić w puszce lub przygotować samemu. Do zrobienia puree nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej. Osobiście używam dynię hokkaido lub zwyczajną.

Istnieją różne sposoby przygotowywania puree z dyni. Dynię można ugotować na parze (krojąc ją na kawałki i gotując do miękkości) lub w piekarniku. Preferują piekarnik i taki sposób przedstawię poniżej.

Składniki:

  • 1 dynia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć i wyciąć ewentualnie nożykiem brzydkie miejsca na skórze.
  2. Dynię pociąć na ćwiartki i oczyścić z nasion i włókien, pozostawiając skórę. Pokroić w mniej więcej tej samej grubości paski i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 30- 40min, w zależności od dyni. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
  2. Po upieczeniu pozostawić dynię, aż lekko ostygnie.
  3. Oddzielić miąższ od skórki i zmiksować blenderem lub w malakserze na puree. (Hokkaido miksujemy ze skórką).
  4. Dla uzyskania gładkiej masy warto przetrzeć puree przez sitko (szczególnie puree z dyni hokkaido).
  5. Puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i odcisnąć sok. (Dotyczy to dyń o wodnistym miąższy jak np. dynia zwyczajna. Puree z dyni hokkaido jest mocno zbite i go nie wyciskamy).

Smacznego.

Puree z dyni Hokkaido:

puree z dyni Hokkaido

Puree z dyni zwyczajnej:

Puree z dyni zwyczajnej

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Agata

    Mialam niewielka dynie o pieknej pomaranczowej barwie miąższu.niestetu nie wiem jaki to gatunek. Kupywalam w biedronce i nie bylo podanej nazwy.Po upieczeniu jest pyszna, slodka. Moglabym ja jesc samą.

  • Agnieszka

    No właśnie problem z tym, że dostałam przepiękną dynię o średnicy 70 cm... i nawet po jej przerobieniu nie mam szans zmieścić jej w zamrażalniku :). Spróbuję ją jednak zawekować i jak wyjdzie, podzielę się wrażeniami :). Pozdrawiam serdecznie!

  • Joanna

    Agnieszko ja puree z dyni mrożę. To najwygodnieszy sposób na jej przechowanie.

  • Agnieszka

    Pani Joanno, a czy próbowała Pani zawekować takie purre? Bo przyszło mi na myśl, że możnaby je wykorzystać poza sezonem. Myśli Pani, że trzebaby dodać soli lub cukru w roli konserwanta, w zależności do czego powinna być wykorzystana?

  • Joanna

    Gosiu małą. Na 200g puree potrzeba ok. 400g dyni Hokkaido. Zwykłej trzeba więcej, bo puree wychodzi bardziej wodniste.

  • Gosia

    Jak dużą dynię muszę mieć aby wyszło 200g puree? Wiem, że dokładnie nie da się określić ale chociaż w przybliżeniu.

  • Joanna

    Marakujo wcale się nie dziwię. To przecież tylko miękka, upieczona i zmiksowana dynia, która ma być dodatkiem do ciast z dynią jak np. sernik dyniowy. Wtedy w cieście smakuje super. Jeśli chciałaś puree z dyni przygotować do obiadu zamiast puree z ziemniaków to należało je doprawić, dodać masła i przypraw, a co najmniej soli.

  • Marakuja

    puree z dyni jest wstrętne!!!!!!!! smakuje jak rozgotowana marchewka błee. Zrobiłam dziś to świństwo, tylko szkoda mi wywalić bo pół hokkaido na to poszło smacznego.

  • Monika

    Joanno, dzisiaj rozpoczynam przygodę z dynią:) Dobrze, że na Twoim blogu można znaleźć radę na wszystko!

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Ostatnie Komentarze

4 dni wcześniej jest ok.
Dzień dobry,
Czy to ciasto można mrozić?
Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Ostatnio zarejestrowani

  • Barbara Bodys
  • TERESA MARIA STASICKA
  • IREK RAFAL WERESA
  • Sylwia Bachara
  • Sylwia Bachara
  • Mamutkowa
  • Katarzyna
  • Szkolenia Bhp Tomasz Bielski
  • Monika Zdanowicz
  • Gabriela
  • Oksana Yaremchuk-Konieva
  • Beata Orzechowska
  • Krzysztof Kowalski
  • ULA Rzeszotarska
  • Karolina Sandra Gierlitz
  • Barbara Romaniuk
Początek strony