Café bombón

Café bombón to hiszpańska wersja serwowania kawy espresso. Espresso słodzone jest słodkim mlekiem skondensowanym, które wlewane jest na dno szklanki. Zaletą słodzonego mleka skondensowanego jest jego gęstość. Dzięki temu, po dolaniu espresso, warstwy się nie mieszają.

Kawa serwowana jest w przezroczystych szklaneczkach, aby obie warstwy były widoczne. Przed spożyciem, kawę należy wymieszać. Café bombón jest bardzo słodka, więc przepis polecam tylko osobom słodzącym kawę. Osobiście często robię tę kawę, ale po mojemu z dużą ilością kawy. Kawa jest bardzo prosta, szybka do zrobienie i smaczna. Polecam wypróbować ten przepis. Za kolejnym razem będziecie już indywidualnie wiedzieli, jaka ilość mleka jest dla Was odpowiednia.

Składniki:

  • gorące espresso
  • słodzone mleko skondensowane

Sposób przygotowania:

  1. Do niedużej, przezroczystej szklaneczki wlać mleko skondensowane na szerokość małego palca. Następnie wlać espresso. (Zaleca się wlewać espresso po tylnej ściance łyżeczki, aby warstwy się nie pomieszały).
  2. Przed spożyciem kawę należy wymieszać.

Uwagi:

  • W bogatszej wersji można na górę kawy dodać jeszcze pianę ubitą z mleka.
  • Kawa jest bardzo słodka. Można eksperymentować z ilością mleka skondensowanego.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Kaffee" Elisabeth Bangert, Christine Mahrle.

Kuchnia:

Hiszpańska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

1

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Café bombón