Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Café bombón

Café bombón to hiszpańska wersja serwowania kawy espresso. Espresso słodzone jest słodkim mlekiem skondensowanym, które wlewane jest na dno szklanki. Zaletą słodzonego mleka skondensowanego jest jego gęstość. Dzięki temu, po dolaniu espresso, warstwy się nie mieszają.

Kawa serwowana jest w szklaneczkach, aby obie warstwy były widoczne. Przed spożyciem, kawę należy wymieszać. Café bombón jest bardzo słodka, więc przepis polecam tylko osobom słodzącym kawę. Osobiście często robię tą kawę, ale po mojemu z dużą ilością kawy. Kawa jest bardzo prosta, szybka do zrobienie i smaczna. Polecam wypróbować ten przepis. Za kolejnym razem będziecie już indywidualnie wiedzieli, jaka ilość mleka jest dla Was odpowiednia.

Składniki:

  • gorące espresso
  • słodzone mleko skondensowane

Sposób przygotowania:

  1. Do niedużej szklaneczki wlać mleko skondensowane na szerokość palca. Kolejno wlać espresso. (Zaleca się wlewać espresso po tylniej ściance łyżeczki, aby warstwy się nie pomieszały. Espresso wlewam zawsze prosto z automatu do szklanki i nic się nie miesza, ale może jest to zależne od strumienia z jakim wlewana jest kawa do szklanki).
  2. Przed spożyciem kawę należy wymieszać.

Smacznego. 

Uwaga: W bogatszej wersji można na górę kawy dodać jeszcze pianę ubitą z mleka.

Przepis pochodzi z książki: „Kaffee”’ Elisabeth Bangert, Christine Mahrle.

zegarek

Czas przygotowania:

około 5 min.
porcje

Liczba sztuk:

1 szklaneczka
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Café bombón

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (10)

  1. MagiczneWypieki.pl

ciekawa kawka muszę wypróbować

  Załączniki
 
  1. Izabela

Już mi się podoba ta kawa, lubię słodką i z mlekiem więc pewnie niedługo spróbuję, tym bardziej, że potrzebne mleko akurat mam

  Załączniki
 
  1. dorota

dobre,nawet bardzo!!!! przydało by się więcej propozycji dla osób nie przepadających za alkoholem.ten jest super!

  Załączniki
 
  1. joon

wygląda bardzo zachęcająco.. I taka jest prosta, muszę spróbować!

  Załączniki
 
  1. karmel-itka

och, alez napiłabym się kawy!
idę sobie zaparzyć.
szkoda tylko, że to nie będzie taka jak Twoja ;]

  Załączniki
 
  1. kuchenefascynacje

Ja słodzę więc dla mnie to idealna kawka a tym bardziej,ze uwielbiam mleko skondensowane Pięknie się prezentuje

  Załączniki
 
  1. Paula

kiedyś sobie obiecałam, ze wypiję tę kawę niedługo

  Załączniki
 
  1. jolantaszyndlarewic

pieknie wyglada ta kawa ...i mi na pewno posmakowałaby pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Asia

Ja niestety nie spróbuję, bo kawa i cukier to dla mnie nie do pogodzenia duet, ale napasę oczy pięknymi zdjęciami. Nie mogę sie napatrzeć na moje ulubione barwy, kremowe mleko, ciemna intensywna kawa i te blękity, turkusy....

  Załączniki
 
  1. asieja

zdjęcia.. piękne. mam słabośc do kawy.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony