Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
10 Komentarzy

Café bombón

Café bombón to hiszpańska wersja serwowania kawy espresso. Espresso słodzone jest słodkim mlekiem skondensowanym, które wlewane jest na dno szklanki. Zaletą słodzonego mleka skondensowanego jest jego gęstość. Dzięki temu, po dolaniu espresso, warstwy się nie mieszają.

Kawa serwowana jest w szklaneczkach, aby obie warstwy były widoczne. Przed spożyciem, kawę należy wymieszać. Café bombón jest bardzo słodka, więc przepis polecam tylko osobom słodzącym kawę. Osobiście często robię tą kawę, ale po mojemu z dużą ilością kawy. Kawa jest bardzo prosta, szybka do zrobienie i smaczna. Polecam wypróbować ten przepis. Za kolejnym razem będziecie już indywidualnie wiedzieli, jaka ilość mleka jest dla Was odpowiednia.

Składniki:

  • gorące espresso
  • słodzone mleko skondensowane

Sposób przygotowania:

  1. Do niedużej szklaneczki wlać mleko skondensowane na szerokość palca. Kolejno wlać espresso. (Zaleca się wlewać espresso po tylniej ściance łyżeczki, aby warstwy się nie pomieszały. Espresso wlewam zawsze prosto z automatu do szklanki i nic się nie miesza, ale może jest to zależne od strumienia z jakim wlewana jest kawa do szklanki).
  2. Przed spożyciem kawę należy wymieszać.

Smacznego. 

Uwaga: W bogatszej wersji można na górę kawy dodać jeszcze pianę ubitą z mleka.

Przepis pochodzi z książki: „Kaffee”’ Elisabeth Bangert, Christine Mahrle.

zegarek

Czas przygotowania:

około 5 min.
porcje

Liczba sztuk:

1 szklaneczka
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Café bombón

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MagiczneWypieki.pl · 6 lat temu
    ciekawa kawka muszę wypróbować
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Izabela · 6 lat temu
    Już mi się podoba ta kawa, lubię słodką i z mlekiem więc pewnie niedługo spróbuję, tym bardziej, że potrzebne mleko akurat mam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    dorota · 7 lat temu
    dobre,nawet bardzo!!!! przydało by się więcej propozycji dla osób nie przepadających za alkoholem.ten jest super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    joon · 7 lat temu
    wygląda bardzo zachęcająco.. I taka jest prosta, muszę spróbować!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka · 7 lat temu
    och, alez napiłabym się kawy!
    idę sobie zaparzyć.
    szkoda tylko, że to nie będzie taka jak Twoja ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kuchenefascynacje · 7 lat temu
    Ja słodzę więc dla mnie to idealna kawka a tym bardziej,ze uwielbiam mleko skondensowane Pięknie się prezentuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 7 lat temu
    kiedyś sobie obiecałam, ze wypiję tę kawę niedługo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    jolantaszyndlarewic · 7 lat temu
    pieknie wyglada ta kawa ...i mi na pewno posmakowałaby:) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 7 lat temu
    Ja niestety nie spróbuję, bo kawa i cukier to dla mnie nie do pogodzenia duet, ale napasę oczy pięknymi zdjęciami. Nie mogę sie napatrzeć na moje ulubione barwy, kremowe mleko, ciemna intensywna kawa i te blękity, turkusy....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 7 lat temu
    zdjęcia.. piękne. mam słabośc do kawy.

Polub nas na ...

Początek strony