Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
1 Komentarz
Deser z musem jabłkowym i jogurtem

Prosty, lekki, wielowarstwowy deser w szklankach. Składa się z warstwy ciasteczkowej z krokantem orzechowym, musu jabłkowego i jogurtu naturalnego. W szybkiej wersji możecie pominąć krokant (kawałki orzechów w karmelu) i użyć samych ciasteczek.

Składniki na 4 porcje:

  • 50 g dowolnych orzechów (użyłam włoskich)
  • 50 g cukru
  • 50 g ciasteczek owsianych (w wersji bezglutenowej: dowolnych ciasteczek owsianych lub kruchych)
  • 400 g musu jabłkowego, kupnego lub z przepisu: "Mus jabłkowy"
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Cukier wsypać na dużą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić.
  2. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać posiekane orzechy i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel obkleił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
  3. Ciasteczka owsiane i orzechy w karmelu pokruszyć razem na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta potłuc).
  4. Połowę pokruszonych ciasteczek z karmelem rozłożyć na dnie 4 szklanek.
  5. Wyłożyć połowę musu jabłkowego.
  6. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem i połowę rozłożyć na musie.
  7. Wyłożyć resztę pokruszonych ciasteczek z karmelem, następnie resztę musu i na wierzch resztę jogurtu.
  8. Deser można oprószyć cynamonem.
  9. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. (Deser najlepszy jest w dzień przygotowania).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser z musem jabłkowym i jogurtem Deser z musem jabłkowym i jogurtem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Polub nas na ...

Początek strony