Deser jabłkowo-karmelowo-jogurtowy


Deser z prażonymi jabłkami, domowym sosem karmelowym, jogurtem i biszkoptami. Kremowy, słodki, ale nie przesłodzony, smaczny, z przeważającym smakiem karmelowym.
Sos karmelowy można przygotować dużo wcześniej. Przed użyciem należy go ogrzać np. wsadzając słoik do gorącej wody lub ogrzewając chwilę w kuchence mikrofalowej. Powinien być płynny, ale nie ciepły. Jeśli będzie ciepły, należy pozostawić go do ostygnięcia, zanim dodamy go do deseru.
Składniki na ok. 4 porcje:
Sos karmelowy:
- 100 g cukru
- 40 g masła
- 60 g (lub ml) słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
Warstwa jabłkowa:
- 500 g jabłek
- 20 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Warstwa jogurtowa:
- 150 g jogurtu naturalnego (u mnie 3,5% tłuszczu), schłodzonego
- 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
Dodatkowo:
- ok. 100 g biszkoptów podłużnych (mogą być również bezglutenowe)
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos karmelowy według przepisu: "Sos karmelowy", z połowy składników. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować warstwę jabłkową: Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, dodać jabłka, cukier i cynamon. Smażyć ok. 5 minut na średniej mocy palnika, mieszając, aż jabłka zmiękną, ale będą utrzymywać kształt. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować warstwę jogurtową: Słodką śmietankę ubić na sztywno. W miseczce wymieszać trzepaczką jogurt z łyżką sosu karmelowego. Następnie wmieszać delikatnie ubitą śmietanę.
- Na dno czterech szklanek lub pucharków wyłożyć po 1 kopiastej łyżeczce sosu karmelowego. Następnie ułożyć po jednym, połamanym na kawałki biszkopcie. Na biszkopt wyłożyć jedną, kopiastą łyżkę jogurtu i ¼ prażonych jabłek. Na jabłka wyłożyć łyżeczkę sosu karmelowego, połamane biszkopty (u mnie po 1 ½ biszkoptu), następnie resztę jogurtu i na wierzch resztę sosu karmelowego.
- Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.