Deser z musem jabłkowym i jogurtem

Prosty, lekki, wielowarstwowy deser w szklankach. Składa się z warstwy ciasteczkowej z krokantem orzechowym, musu jabłkowego i jogurtu naturalnego. W szybkiej wersji możecie pominąć krokant (kawałki orzechów w karmelu) i użyć samych ciasteczek.

Składniki na 4 porcje:

  • 50 g dowolnych orzechów (użyłam włoskich)
  • 50 g cukru
  • 50 g ciasteczek owsianych (w wersji bezglutenowej: dowolnych ciasteczek owsianych lub kruchych)
  • 400 g musu jabłkowego, kupnego lub z przepisu: "Mus jabłkowy"
  • 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy posiekać. Cukier wsypać na dużą patelnię z grubym dnem, rozkładając go równomiernie po całej powierzchni, ustawić moc palnika na średnią i poczekać, aż cukier zacznie się topić.
  2. Gdy cukier zacznie się topić, należy potrząsać patelnią od czasu do czasu, aby cały cukier rozpuścił się równomiernie. Kiedy powstanie złoty karmel, dodać posiekane orzechy i wymieszać dość szybko łyżką drewnianą, aby karmel obkleił orzechy. Gorące orzechy w karmelu przełożyć na papier do pieczenia i pozostawić do zastygnięcia.
  3. Ciasteczka owsiane i orzechy w karmelu pokruszyć razem na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i tłuczkiem do mięsa lub wałkiem do ciasta potłuc).
  4. Połowę pokruszonych ciasteczek z karmelem rozłożyć na dnie 4 szklanek.
  5. Wyłożyć połowę musu jabłkowego.
  6. Jogurt naturalny wymieszać z cukrem pudrem i połowę rozłożyć na musie.
  7. Wyłożyć resztę pokruszonych ciasteczek z karmelem, następnie resztę musu i na wierzch resztę jogurtu.
  8. Deser można oprószyć cynamonem.
  9. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. (Deser najlepszy jest w dzień przygotowania).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser z musem jabłkowym i jogurtem Deser z musem jabłkowym i jogurtem