Deser jabłkowo- cytrynowy

Lekki i orzeźwiający deser jabłkowy z musu jabłkowego, galaretki cytrynowej i bitej śmietany. Taki deser jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Jedynie należy odczekać kilka godzin, aby galaretka stężała.

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 500 ml musu jabłkowego (używam z tego przepisu: "Mus jabłkowy" bez dodatku cukru)
  • ½ opakowania galaretki cytrynowej (pomarańczowej lub brzoskwiniowej)
  • ok. 250 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g migdałów w płatkach

Sposób przygotowania:

  1. Mus jabłkowy przełożyć do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z palnika i wsypać połowę galaretki w proszku. Zmiksować blenderem lub dokładnie wymieszać trzepaczką, aby galaretka rozpuściła się w musie.
  2. Mus rozlać do 4 pucharków (miseczek lub szklanek). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 3 godziny (można na noc) do lodówki.
  3. Migdały w płatkach podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć śmietanę na schłodzony mus. (Można wyłożyć śmietanę również łyżką).
  5. Posypać chłodnymi migdałami.
  6. Deser przechowywać w lodówce. (Można go przechowywać do ok. 3 dni).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 4

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Deser jabłkowo- cytrynowy Deser jabłkowo- cytrynowy