Deser jabłkowo- cytrynowy


Lekki i orzeźwiający deser jabłkowy z musu jabłkowego, galaretki cytrynowej i bitej śmietany. Taki deser jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Jedynie należy odczekać kilka godzin, aby galaretka stężała.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 500 ml musu jabłkowego (używam z tego przepisu: "Mus jabłkowy" bez dodatku cukru)
- ½ opakowania galaretki cytrynowej (pomarańczowej lub brzoskwiniowej)
- ok. 250 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g migdałów w płatkach
Sposób przygotowania:
- Mus jabłkowy przełożyć do garnka i mocno podgrzać. Garnek ściągnąć z palnika i wsypać połowę galaretki w proszku. Zmiksować blenderem lub dokładnie wymieszać trzepaczką, aby galaretka rozpuściła się w musie.
- Mus rozlać do 4 pucharków (miseczek lub szklanek). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na co najmniej 3 godziny (można na noc) do lodówki.
- Migdały w płatkach podprażyć na suchej patelni, aż delikatnie się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ubitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć śmietanę na schłodzony mus. (Można wyłożyć śmietanę również łyżką).
- Posypać chłodnymi migdałami.
- Deser przechowywać w lodówce. (Można go przechowywać do ok. 3 dni).
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!