Marcepanowe kurczaczki

W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić kurczaczki z marcepanu, które możecie wykorzystać do dekoracji różnych wypieków wielkanocnych. Kurczaczkami można udekorować np. torty, ciasta, jak i babeczki. Mnie kurczaczki posłużyły do udekorowania koszyczków bezowych. Przepis na koszyczki bezowe znajduje się tutaj.

Do przygotowania ok. 8 kurczaczków wysokich na ok. 4,5 cm potrzeba niecałe 200g masy marcepanowej.

Przygotowując kurczaczki w wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wybrana masa marcepanowa, posypka cukrowa i barwniki są bezglutenowe.

Składniki:

  • masa marcepanowa
  • żółty i czerwony barwnik spożywczy
  • posypka cukrowa
  • cukier puder do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Część masy marcepanowej zagnieść z żółtym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru. (Zagniatając masę marcepanową z barwnikiem należy podsypać ją trochę cukrem pudrem, aby mocno się nie kleiła).
  2. Z żółtego marcepanu uformować dwie kulki: jedną większą i drugą troszkę mniejszą. Mniejszą kulkę ułożyć na większej.

2

3

  1. Małą część masy marcepanowej zagnieść z czerwonym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru, podsypując przy tym trochę cukrem pudrem.
  2. Z czerwonego marcepanu uformować mały dzióbek i grzebień. Przyłożyć w odpowiednich miejscach do głowy kurczaczka. (Marcepan sam „sklei się” z marcepanem).
  3. Z kolorowej posypki zrobić oczy.

4-5

  1. Na końcu zrobić z żółtego marcepanu skrzydełka i delikatnie naciąć je nożem. Skrzydełka przyłożyć do boków kurczaczka.

6-7

Smacznego.

Marcepanowe kurczaczki

Marcepanowe kurczaczki