Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Bezy upieczone w kształcie koszyczków, wypełnione budyniową masą truskawkową i udekorowane marcepanem. Przygotowanie takich koszyczków wymaga trochę pracy, szczególnie ich dekoracja, ale nie są trudne w wykonaniu.

Mówiąc szczerze to dzieciaki je uwielbiają. Nie pamiętam, żeby któryś wypiek został przez nich w takim tempie zjedzony.

Robiąc bezy w wersji bezglutenowej proszę wybrać masę marcepanową, budyń, posypkę cukrową i barwniki bezglutenowe.

Składniki:
Na bezy:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • szczypta soli

Masa truskawkowa:

  • 200g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 18g budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50g masła

Dodatkowo:

  • masa marcepanowa i barwniki spożywcze do dekoracji
  • marcepanowe kurczaczki
  • posypka cukrowa
  • trochę cukru pudru do podsypywania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. (Użyłam końcówki w kształcie dużego kwiatka).
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formułować w odstępach okręgi o średnicy ok. 8- 9cm. Następnie zrobić brzeg.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 100- 110°C przez ok. 2 godz., aż bezy będą wysuszone. (Czas i temperatura może się lekko zmieniać w zależności od piekarnika). Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku, aż wystygną, najlepiej przez całą noc.

3

  1. Przygotować masę truskawkową. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i zmiksować blenderem na gładką masę. (Mrożone rozmrozić. Soku nie wylewać. Rozmrożone truskawki razem z sokiem zmiksować). Odlać troszeczkę zmiksowanych truskawek i wymieszać z budyniem. Resztę truskawek zagotować z cukrem. Do gotujących się truskawek dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Dodać miękkie masło i wymieszać trzepaczką, aż masło się roztopi. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Zimną masę dokładnie wymieszać trzepaczką, aby była jednolita i wypełnić nią bezy.

4

  1. Bezy z masą wstawić do lodówki, a w tym czasie przygotować dekorację.
  2. Przygotować marcepanowe kurczaczki według przepisu podanego tutaj.
  3. Trochę masy marcepanowej zagnieść z zielonym barwnikiem spożywczym do uzyskania jednolitego koloru. (Zagniatając masą marcepanową z barwnikiem należy podsypać ją trochę cukrem pudrem, aby mocno się nie kleiła). Zielony marcepan przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

2

  1. Powstałą trawę ułożyć na masie truskawkowej. Na środku umieścić kurczaczka. Zrobić kolorowe jajka z marcepanu i obtoczyć je w posypce cukrowej. Umieścić koło kurczaczka.
  2. Gotowe bezy przechowywać w lodówce. Podawać w dzień udekorowania lub najpóźniej na następny dzień.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

ponad 1 godz.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 2 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 12 godz.
porcje

Liczba sztuk:

ok. 5- 6
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średnie

Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Wielkanocne koszyczki bezowe z masą truskawkową

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (3)

  1. Aneta

Czy masło jest konieczne w masie ? Nigdy nie robiłam tego typu kremu, więc nie wiem jak masa się zachowa bez masła ?
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aneta

Możesz zrobić również budyń bez dodatku masła.

  Załączniki
 
  1. Majana

Niezwykle urocze są te koszyczki!
Pozdrawiam serdecznie.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony