Gniazdka wielkanocne z paluszków

Czekoladowe gniazdka wielkanocne z kolorowymi jajeczkami w środku. Doskonała i prosta do przygotowania dekoracja wielkanocnych wypieków. Gniazdka zrobione są z paluszków, obtoczonych w czekoladzie. Paluszki można użyć słone lub nie. Sól akurat pasuje do czekolady ;).

Składniki na ok. 16 sztuk:

  • 100 g paluszków (z solą lub bez)
  • 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • kolorowe jajeczka cukrowe, czekoladowe lub marcepanowe

Sposób przygotowania:

  1. Paluszki pokroić lub połamać na 4 części. Oddzielić od powstałych okruchów i przełożyć do miski.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do paluszków i wymieszać, aby całe obtoczyły się w czekoladzie.

2

  1. Blat lub dużą deskę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przy pomocy dwóch łyżeczek formować na papierze gniazdka.
  3. Od razu ozdobić kolorowymi jajeczkami i pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.

3

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gniazdka wielkanocne z paluszków Gniazdka wielkanocne z paluszków