Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

faworkowe różyczki

Były już klasyczne faworki, róże karnawałowe, a tym razem z tego samego przepisu powstały oto te różyczki. Powiedziałabym, że jest to wyższa szkoła robienia faworków :) Są trudniejsze niż klasyczne faworki i róże. Jednak bardzo efektowne. Polecam tym, którzy są odważni i chcą zrobić coś oryginalnego.

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto na faworki. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką.
  2. Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Układać po 4 kółka, nakładając do połowy jedno kółko na drugie.
  3. Zwinąć luźno w rulon, zaczynając od kółka leżącego na górze.
  4. Rulon przeciąć na pół. Dół róży ścisnąć mocno i zrobić małą łodygę (ma to na celu rozciągnięcie ciasta, aby nie było za grube od dołu i usmażyło się w środku). Płatki rozchylić. W ten sposób uformować wszystkie różyczki.

02

03

04

  1. Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu, nie za szybko, aby ciasto dobrze się usmażyło). Przed włożeniem do garnka, poprawić jeszcze płatki (które mogły się spłaszczyć, leżąc na blacie). Różyczki wkładać do rozgrzanego tłuszczu płatkami do dołu. Podczas smażenia róże się obrócą. Jeśli będą wystawać ponad tłuszcz, można zanurzyć je w tłuszczu łyżką cedzakową. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym. Gdy lekko ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 1 godz. 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 35
trudnosc Trudność: trudne
koszt Koszt: niski

Faworkowe różyczki

faworkowe różyczki

Faworkowe różyczki

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. gosia

witam sa naprawde sliczne az niechce sie ich jesc sa poprostu swietne

  Załączniki
 
  1. moniczka

faworków w takim wydaniu jeszcze nie widziałam,koniecznie muszę takie zrobić

  Załączniki
 
  1. Jola

Wygladają pięknie i pewnie sa również pyszne

  Załączniki
 
  1. hania

Super. Coś pięknego, :-)

  Załączniki
 
  1. Toczka

Oryginalny pomysł :] Trudno mi nawet powiedzieć czy trudniejszy w wykonaniu czy łatwiejszy, od standardowych róż karnawałowych. Chyba ma podobny stopień skomplikowania W każdym razie różyczki wyglądają przeuroczo :]

  Załączniki
 
  1. DarkANGELika

Super pomysł

  Załączniki
 
  1. Joanna

Olu tak, to prawda. Ja również dodaję spirytus, albo ocet. Można nawet dodać trochę spirytusu do zimnego oleju przed rozgrzaniem (jak w przepisie na oponki serowe).

  Załączniki
 
  1. ola

słyszałam, że dodawanie do ciasta, które jest smażone na oleju, odrobiny spirytusu sprawia, że ciasto tak nie chłonie tłustego. Nie próbowałam tego jeszcze, co o tym myślisz?

  Załączniki
 
  1. Majana

Ależ one są piękne!

  Załączniki
 
  1. Asiek

Śliczne są!! Po prostu śliczne!

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony