Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Róże karnawałowe

Róże karnawałowe przygotowane według mojego ulubionego przepisu na faworki. Róże są efektowniejsze od faworków. Nie są wcale trudne do przygotowania, chociaż musimy poświęcić im trochę więcej czasu niż faworkom. Róże przygotowuje się z trzech do pięciu krążków, które skleja się razem i smaży jak faworki, na głębokim oleju. Po usmażeniu każdą różę posypuje się cukrem pudrem i dekoruje dżemem lub wiśnią z konfitury.

Składniki na ok. 25 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%, ale ja używam zawsze spitytusu)
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania (lub cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym)
  • dowolny dżem lub wiśnie z konfitury

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować 3- 5 szklanek, kieliszków lub okrągłych foremek różnej wielkości. (Moje róże zrobiłam z 4 krążków. Największy krążek wycięłam szklanką, a najmniejszy kieliszkiem).
  2. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
  3. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało).
  4. Z ciasta wykrawać krążki różnej wielkości. Krążki naciąć w kilku miejscach, aby uformować płatki (dość głęboko, ale nie całkiem do środka). Układać 3- 5 krążków jeden na drugim od największego do najmniejszego tak, aby nacięcia się nie nakładały. Bardzo mocno nacisnąć palcem w środku, aby krążki się zlepiły.

2

  1. Róże smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (Róże należy wkładać do rozgrzanego tłuszczu najmniejszym krążkiem do dołu). Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem. Na środku każdej róży nałożyć trochę dżemu lub wiśnię.

3

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Kuchnia:

Polska

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 25

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Róże karnawałowe Róże karnawałowe Róże karnawałoweRóże karnawałowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (17)

  1. olga

:Podoba mi się ten przepis.Bardzo dobre mi wyszły .Moim bliskim bardzo smakowały róże karnawałowe .Pozdrawiam i polecm ten przepis.

  Załączniki
 
  1. matylda

Podoba mi się ten przepis. Nareszcie taki, w którym NIE ma proszku do pieczenia. Bo ostatnio jest dodawany do wszystkiego! Nawet to tzw. biszkoptów. Pozdrawiam serdecznie!

  Załączniki
 
  1. Justyna

Cudne, Zachwycające! Polecam! Wykonanie łatwe i przyjemne Zadowolenie gości - bezcenne

  Załączniki
 
  1. Ania

Akcja rewelacja...a wzrok teściowej....bezcenne;warto było troszkę pomachać nożykiem. ;-) ;przepis jak zwykle przepyszny a porady...bezcenne

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. kasia

Sliczne;i wbrew pozorom nie sa trudne do zrobienia polecam

  Załączniki
 
  1. Irena

Drogie dziewczyny,dawniej takich tradycyjnych wypieków uczono nas w szkole na zaj.ZPT.Warto zrobić bo z reguły dobrze wychodzą.Troszkę trudu ,satysfakcja gwarantowana - a to bezcenne.Pozdrawiam !

  Załączniki
 
  1. malgo

dziekuje za przepis wyszly badzo dobre .ciao

  Załączniki
 
  1. Karolina

Piękne te Twoje róże. śmigam do sklepu po składniki.

  Załączniki
 
  1. Feeria Smaków

Pięknie róże Ci wyszły.

  Załączniki
 
  1. Iza

cudne!!!! ja nie robiłam jeszcze

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony