Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Auszogne

Ausgezogene (po bawarsku Auszogne) to tradycyjny wypiek niemieckiej kuchni. Są to zwyczajne pączki o charakterystycznym kształcie. Mają gruby, brązowy brzeg i cienkie, jasne wnętrze. Formę tą uzyskuje się w prosty sposób. Kulę ciasta rozciąga się w rękach w ten sposób, aby ciasto w środku było bardzo cienkie, natomiast brzeg pozostał grubszy. Podczas smażenia cienka warstwa ciasta podnosi się do góry, dzięki czemu, z jednej strony, nie jest smażona w tłuszczu i pozostaje jasna. Prawdopodobnie, dawniej kobiety piekące te pączki rozciągały placki na kolanie. Stąd też ich nazwa (ausgezogene- rozciągnięte). W innych regionach Niemczech pączki te mają różnorakie nazwy. Kształt jest jednak niezmienny.

Składniki:

  • 250ml mleka
  • 500g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 25g masła
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i lekko ciepłe mleko. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10- 15 minut do wyrośnięcia. Kolejno dodać jajko, miękkie masło i sól. Zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30- 40 minut.
  2. 25g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków i uformować z nich okrągłe kulki. Kule układać na lekko posypanym mąką blacie (lub bez mąki na papierze do pieczenia), posmarować roztopionym masłem, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15min.

02

  1. Rozgrzać tłuszcz w garnku. Jedną kulę po drugiem wziąć do rąk i rozciągać tak, aby powstał grubszy brzeg, a w środku ciasto było bardzo cienkie. (Uwaga, nie zrobić dziury w cieście. Jeśli się zdarzy, uformować kulkę ponownie i od nowa rozciągać). Gotowy placek powinien mieć ok. 10- 12cm średnicy.

03

  1. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przewrócić ostrożnie przy pomocy dwóch widelców.

04

  1. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  2. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Przepis pochodzi ze strony: www.kochbar.de

zegarek

Czas przygotowania (łącznie ze smażeniem):

około 1 godz.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 1 godz.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Auszogne

Auszogne

Auszogne

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (13)

  1. myrra

wlasnie je zrobilam, ale zamiast cukru dalam polewe czekoladowa. jedno slowo sie nasuwa : ZAJEBIASZCZE

  Załączniki
 
  1. Joanna

Viki jest wiele nazw na te pączki: Knieküchle, auch Auszogne (bair., zu hochdeutsch Ausgezogene).Więcej można przeczytać na wikipedia.de.
Ciekawe z tym nadzieniem. Wszędzie gdzie się obrócę są tylko takie puste z cukrem pudrem :-)

  Załączniki
 
  1. Viki

Te niemieckie pączki mają prawidłową nazwę ,,ausgezogene,, co znaczy wyciągnięte, a środek pączka może być z różnym nadzieniem, widziałam nawet z kiszoną kapustą z boczkiem oczywiście bez cukru, ale w Niemczech i w Austrii to przysmak :P

  Załączniki
 
  1. Bożena

Zrobiłam..u mnie w środku nie wyszły tak mocno cieniutkie, ale może to i lepiej..było miejsce na dżem..pycha...

  Załączniki
 
  1. Joanna

Elżbieto Auszogne widziałam zawsze tylko posypane cukrem pudrem. Myślę jednak, że nadzienie pasowałoby do nich jak najbardziej. Nie bedzie to wtedy sam suchy pączek ;-) Pasować będzie każde nadzienie, które nadaje się do zwykłych pączków: dżem,...

Elżbieto Auszogne widziałam zawsze tylko posypane cukrem pudrem. Myślę jednak, że nadzienie pasowałoby do nich jak najbardziej. Nie bedzie to wtedy sam suchy pączek ;-) Pasować będzie każde nadzienie, które nadaje się do zwykłych pączków: dżem, marmolada, budyń, nawet lody ;-)

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Elżbieta

Witam serdecznie. Pani Joanno, mam pytanie: czy do tej dziurki Niemcy nie nakadają po usmażeniu jakiegoś nadzienia, np. dżemu lub budyniu? Pytam, bo pączki wyglądają na smakowite, zamierzam je upiec, a środeczek wygląda waśnie jak dolek na...

Witam serdecznie. Pani Joanno, mam pytanie: czy do tej dziurki Niemcy nie nakadają po usmażeniu jakiegoś nadzienia, np. dżemu lub budyniu? Pytam, bo pączki wyglądają na smakowite, zamierzam je upiec, a środeczek wygląda waśnie jak dolek na nadzienie. Pozdrawiam. Elżbieta

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Toczka

Strasznie mi się spodobały kiedy zobaczyłam je pierwszy raz Wyglądają co najmniej nietuzinkowo, a przez to aż chce się ich spróbować :]

  Załączniki
 
  1. wykrywacz smaku

po prostu cudne i piękne zdjęcia!

  Załączniki
 
  1. andzia-35

Ale super! Fajniejsze od naszych)

  Załączniki
 
  1. DarkANGELika

Pięknie się prezentują

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony