Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
34 Komentarzy

Buchty z truskawkami

Przepis na smaczne bułeczki drożdżowe ze świeżymi truskawkami w środku. Bułeczki wychodzą nieduże, tak na 3 gryzy. Są proste w przygotowaniu. Nie wymagają wcześniejszego przygotowania zaczynu. Należy zagnieść wszystkie składniki, poczekać, aż ciasto wyrośnie i już jest czas na formowanie bułeczek.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 250g mąki pszennej
  • 30g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 125ml mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 żółtko
  • 30g masła

Nadzienie:

  • 10 świeżych truskawek
  • 1 łyżka dżemu truskawkowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • margaryna do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, cukier, sól, lekko ciepłe mleko, żółtko, i miękkie masło. Zagnieść wszystkie składniki na jednolitą masę (ok. 5 minut). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (co najmniej 30 minut).
  2. W czasie wyrastania, przygotować nadzienie. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć do miski i wymieszać z dżemem.
  3. Formę żaroodporną wysmarować margaryną.
  4. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 3 ćwiartki truskawek, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  5. Bułeczki układać w formie, jedna koło drugiej, zlepieniem do dołu.
  6. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30- 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 200°C. (Po 15 minutach przykryłam bułeczki z góry folią aluminiową, bo szybko się rumieniły).
  8. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.
Przepis znalazłam na opakowaniu mąki.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

ok. 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 25 min.
porcje

Liczba sztuk:

12
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Buchty z truskawkami

 Buchty z truskawkami

Buchty z truskawkami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Rewelka ten przepis,robiłam już buchty kilka razy i za każdym razem z innym nadzieniem.Pycha:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Sylwio[/b] przelicznik jest taki: : 25g drożdży świeżych to 7g drożdży suchych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 3 lat temu
    witam, mam wszystko co trzeba + ogromny apetyt na te bułeczki. Jedynie problem mam z drożdżami - mam tylko suche dlatego proszę o radę jakiej ilości użyć? pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 3 lat temu
    [i]Witam.dziś wypróbowałam ,przepis wygladaja bardzo apetetycznie, niestety nie moge spróbować, poniewaz jestem mama karmiaca..ze wzgledu na jajko i mleko ale mój maz z checia spałaszuje.Dodam jeszcze ,ze jestem beztalenciem kulinarnym...a tutaj tak miło mnie zaskoczyło ;P pozdrawiam bardzo serdecznie[/i]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 3 lat temu
    Wyszło za.pierwszym razem!trochę krócej.jednak Trzymałam.w piekarniku,i są tak puszyste i mięciutkie że jestem w Szoku. Nie zrobiła.się skorupka wierzchu,ani nie Zaczęły twardniec...Czego to zasługa? Mleka? Jednego.tylko.żółtka? Pycha!!! Chyba wykorzystam.ten.Przepis do lipcowych.Jagodzianek...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Aneto[/b] składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko powinno być lekko ciepłe (tj. nie za ciepłe, ani nie za chłodne). Wszystkie składniki dobrze wyrobić ręką lub robotem kuchennym z hakiem do zagniatania ciasta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 3 lat temu
    Już drugi raz do nich podchodzę i znowu mi nie wyrosły... :-( tyle komentarzy pozytywnych...liczyłam na to, że wyjdą nawet takiemu beztalenciowi do wypieków.. zupełnie nie mam ręki do drożdżowych ciast... może mi Pani podpowiedzieć, dlaczego ciasto nie wyrasta? Ewidentnie coś robię źle już przy punkcie 1 i nie wiem zupełnie co... :-(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łasuch · 3 lat temu
    Witam,
    skorzystaliśmy z przepisu i super...!!!
    Za którymś razem postanowiliśmy przetestować z innym nadzieniem zamiast truskawki daliśmy powidła śliwkowe a kolejny raz gęsty dżem z czarnej porzeczki i to rewelacja dosłownie na każda kulkę 1/2 łyżeczki wystarcza nic nie wycieka. dodajemy jednak więcej cukru naszym zdaniem słodsze...:)
    Przepis super tani i smaczny polecamy 100% zadowolenia .
    Ps :
    porcja z przepisu to za mało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 3 lat temu
    Bułeczki wyszły przepyszne, bardzo polecam przepis ! Ja zrobiłam z budyniem waniliowym,bo akurat miałam Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    Bułeczki bardzo proste i przepyszne. Polecam gorąco Znikają w mgnieniu oka:)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Pycha!!! Zrobiłam z nutellą ( moje chłopaki za nią przepadają).Jestem pod wrażeniem, że z tak prostego przepisu wyszły tak przepyszne bułeczki. Mięciutkie ,puszyste .Jutro zrobię z dżemem truskawkowym. Chłopaki ( 8 lat i latka) pałaszowali aż im się uszy trzęsły :-) Jagodzianki też robiliśmy i wyszły pyszne:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mila · 4 lat temu
    Dziś wypróbowałam ten przepis no i muszę przyznać, że cała rodzina była zachwycona. Pozostały już tylko okruszki No i ja zrobiłam z białym serem bo miałam na zbyciu :P

    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marzena · 4 lat temu
    super buleczki wyszly mi rewelka a wielki plus ze tak latwe w przygotowaniu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ivan · 4 lat temu
    wczoraj piekłem je pierwszy raz. zrobiłem podwójną porcje i poszły w 5 minut. dzisiaj robię następne bo znajomi mi nie odpuszczą heh
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Natalia · 5 lat temu
    Kapitalny przepis! Pierwszy raz wyszlo mi ciasto drozdzowe! (tylko troche zmienilam kompozycje na drozdzowki z serem i truskawkami)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 5 lat temu
    Joanno Twoje przepisy sa genialne!Wczoraj zrobilam slimaczki :lol: z budyniem i rodzynkami, rozeszly sie w ekspresowym tempie, dzisiaj buchty z truskawkami - przepyszne.Dziekuje za inspiracje... :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    fan_kata · 5 lat temu
    Pyyyyyszne... genialna stronka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila Baron Szczepa · 5 lat temu
    Kluski ugotowane na parze wyszły rewelacyjne!! Dziękuje za cudowne przepisy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila Baron Szczepa · 5 lat temu
    W takim razie w sobotę robię na obiad na pewno napisze czy się udały
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Kamilo[/b] dobre pytanie. Wydaje mi się, że tak.

Polub nas na ...

Początek strony