Buchty z powidłami


Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250ml mleka
- 70g cukru
- 20g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500g mąki pszennej
- 60g masła
- szczypta soli
Polewa:
- 50ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
- Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
- Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
- Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Przygotować polewę. Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Wariant Thermomix:
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 250g mleka
- 70g cukru
- 20g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 500g mąki pszennej
- 60g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- szczypta soli
Polewa:
- 50g mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy
Sposób przygotowania:
- Mleko, cukier, drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
- Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
- Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
- Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
- Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.
Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.