Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
26 Komentarzy
Buchty z powidłami

Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250ml mleka
  • 70g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 60g masła
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Przygotować polewę. Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250g mleka
  • 70g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 60g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
  2. Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Buchty z powidłami Buchty z powidłami

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Basia · 1 lat temu
    Buleczki przepyszne.Na poczatku troszke sie zmartwilam bo ciasto wyszlo dosc rzadkie jednak wszystko pieknie uroslo.Dziekuje za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Witam czy te ciasto po wyrobieniu trzeba zostawić do wyrośnięcia i ile czasu?pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika8507 · 2 lat temu
    Buchty są przepyszne, naprawdę gorąco polecam ten przepis :)robię je zawsze z podwójnej porcji, do środka każdej bułeczki daje kostkę czekolady próbowałam je z różnymi nadzieniami ale szczerze to i bez nadzienia są idealne. Joanno jak myślisz czy to ciasto nadawało by się aby wyrobić je wieczorem, przechowac przez noc w lodówce a rano ma śniadanie upiec bułeczki? Gorąco pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aneta · 2 lat temu
    Witam. Czy zamiast drożdży świeżych można dać instant?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Berna · 3 lat temu
    Dzień dobry . Właśnie bułeczki wyszły 15 min. temu z pieca , a juz nie ma połowy . Zjedliśmy ciepłe , są przepyszne . Dziękuje za przepis i pozdrawiam :)))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Krysia · 3 lat temu
    Pyszne i co najważniejsze dla mnie idealnie dobrane proporcje ciasta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mag · 3 lat temu
    Fantastyczne te buły. Upieczone i zjedzony a przepis dodany do ulubionych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lilka · 4 lat temu
    Czym można zastąpić naczynie żaroodporne ? Można użyć zwykłej blachy ? (niestety moje uległo rozbiciu ;p)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joasia · 4 lat temu
    Przepis rewelacyjny! buchty wyszly tak jak u Pani na zdjeciu, polecam ten przepis!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Teresa · 4 lat temu
    Czy bułeczki piekła Pani na funkcji góra-dół, czy termoobiieg? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 4 lat temu
    :-) Witam, mam tylko jedno pytanie, ponieważ nie zaopatrzyam się w margarynę - czy zamiast niej mogę posmarować blaszkę maslem? Bardzo dziekuje z gory i pozdrawiam, Maja
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewel · 4 lat temu
    Buchty wyszly wyśmienite! Nawet moja mama - specjalistka od ciasta drożdżowego jest zachwycona. Mniam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 4 lat temu
    Witam, mam pytanie czy ten przepis można zrobić z mąką pełnoziarnistą? Ze zwykłą są pyszne, a z pełnoziarnistą byłyby zdrowsze;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Agnieszko połowę lub mniej niż połowę mąki pszennej możesz zastąpić pełnoziarnistą. Ciasto może potrzebywać trochę dłuższego czasu wyrastania i będzie mniej puszyste, ale tak jak piszesz będzie zdrowsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    JacekP · 5 lat temu
    No ja jeszcze nie jadłem ale pachną rewelacyjnie. Ta polewa daje taki zapach :))
    Przypominają mi się bułeczki babci z dzieciństwa, rewelacja. Co do długości wypieku, to moje miały już kolor ze zdjęcia po 10min. - przetrzymałem do 20 min. są bardzo brązowe ale następnym razem wyciągnę po 15min. Smakowity przepis, będę je robił dla ekstra gości. Pzdr.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    M.C. · 5 lat temu
    Przepis super, a bułeczki pychotka:D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tomasz · 5 lat temu
    Są świetne...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 5 lat temu
    Czy według tego przepisu można upiec placek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ela · 5 lat temu
    Przepis świetny. Moje buchty były już wypieczone po 20min.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Vanilia · 5 lat temu
    Świetny przepis :-) Zrobiłam z podwójnej porcji składników. To najlepsze drożdżówki jakie robiłam :-) Wszystkim polecam. Pozdrawiam i dziękuję za ten przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 5 lat temu
    Robiłam z połowy składników( oprócz jajka, tego nie moglam podzielić i dałam całe) wyszło 7- małe naczynie żaroodporne. Są przepyszne! Idealnie takie same jak na zdjęciach. Zagoszczą na stałe w moim repertuaże :))

Polub nas na ...

Początek strony