Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Buchty z powidłami

Pyszne, miękkie drożdżowe bułeczki z powidłami śliwkowymi. Zamiast powideł można zrobić je z innym, ulubionym, słodkim dodatkiem np. kremem czekoladowo- orzechowym lub dżemem.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250ml mleka
  • 70g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 60g masła
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować 3 minuty).
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Przygotować polewę. Mleko, masło i cukier podgrzać, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Wariant Thermomix:

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250g mleka
  • 70g cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500g mąki pszennej
  • 60g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • szczypta soli

Polewa:

  • 50g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka masła

Dodatkowo:

  • powidła, dżem lub krem czekoladowo- orzechowy

Sposób przygotowania:

  1. Mleko, cukier, drożdże i jajko włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 2 ½ minuty/37°C/obr.2.
  2. Dodać pozostałe składniki na ciasto drożdżowe i zagnieść ciasto 2 ½ minuty/pozycja interwał.
  3. Z ciasta uformować 12 kulek, każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć 1 łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować okrągłą bułeczkę.
  4. Bułeczki układać w formie żaroodpornej (u mnie prostokątna o wymiarach 19x 28cm), posmarowanej masłem (lub margaryną), zlepieniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i pozostawić bułeczki na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Składniki na polewę włożyć do naczynia miksującego i podgrzać 1 minutę/60°C/obr.2.
  6. Wyrośnięte bułeczki polać ciepłą polewą i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić bułeczki na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Następnie wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Źródło: Przepis lekko zmodyfikowany na podstawie przepisu z książki z przepisami do Thermomix: „Mahlzeit. Schnelle Mittagsgerichte”.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Buchty z powidłami Buchty z powidłami

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (35)

  1. Basia

Buleczki przepyszne.Na poczatku troszke sie zmartwilam bo ciasto wyszlo dosc rzadkie jednak wszystko pieknie uroslo.Dziekuje za przepis.

  Załączniki
 
  1. Beata

Witam czy te ciasto po wyrobieniu trzeba zostawić do wyrośnięcia i ile czasu?pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Beata

Do wyrośnięcia pozostawiamy już uformowane bułeczki.

  Załączniki
 
  1. Monika8507

Buchty są przepyszne, naprawdę gorąco polecam ten przepis robię je zawsze z podwójnej porcji, do środka każdej bułeczki daje kostkę czekolady próbowałam je z różnymi nadzieniami ale szczerze to i bez nadzienia są idealne. Joanno jak myślisz czy...

Buchty są przepyszne, naprawdę gorąco polecam ten przepis robię je zawsze z podwójnej porcji, do środka każdej bułeczki daje kostkę czekolady próbowałam je z różnymi nadzieniami ale szczerze to i bez nadzienia są idealne. Joanno jak myślisz czy to ciasto nadawało by się aby wyrobić je wieczorem, przechowac przez noc w lodówce a rano ma śniadanie upiec bułeczki? Gorąco pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika8507

Moniko myślę, że warto spróbować.

  Załączniki
 
  1. Aneta

Witam. Czy zamiast drożdży świeżych można dać instant?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aneta

Tak.

  Załączniki
 
  1. Berna

Dzień dobry . Właśnie bułeczki wyszły 15 min. temu z pieca , a juz nie ma połowy . Zjedliśmy ciepłe , są przepyszne . Dziękuje za przepis i pozdrawiam ))

  Załączniki
 
  1. Krysia

Pyszne i co najważniejsze dla mnie idealnie dobrane proporcje ciasta

  Załączniki
 
  1. Mag

Fantastyczne te buły. Upieczone i zjedzony a przepis dodany do ulubionych

  Załączniki
 
  1. Lilka

Czym można zastąpić naczynie żaroodporne ? Można użyć zwykłej blachy ? (niestety moje uległo rozbiciu ;p)

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Lilka

Lilko tak, można. Możesz dno formy wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia.

  Załączniki
 
  1. Joasia

Przepis rewelacyjny! buchty wyszly tak jak u Pani na zdjeciu, polecam ten przepis!

  Załączniki
 
  1. Teresa

Czy bułeczki piekła Pani na funkcji góra-dół, czy termoobiieg? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Teresa

Tereso, domyślnie jest zawsze grzałka góra- dół. Chyba, że podam inaczej w przepisie .

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony