Bezy dwukolorowe


Małe, słodkie i kruche bezy tym razem kolorowe. Barwiąc gotową pianę bezową można uzyskać wielokolorowe beziki. U mnie są to bezy dwukolorowe. Do ich przygotowania potrzebne są jednorazowe rękawy cukiernicze lub folia spożywcza, które napełniamy (lub w folię zawijamy) pojedyncze kolory i łączymy po dwa w jednym rękawie cukierniczym. W ten sposób kolory się ze sobą nie mieszają i powstają ładne bezy dwukolorowe.
Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 60 sztuk:
- 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru do wypieku
- szczypta soli
- barwniki spożywcze w żelu lub proszku (w wersji bezglutenowej proszę wybrać barwniki bezglutenowe)
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
- Gdy piana z białek będzie dobrze ubita, sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, rozłożyć ją do kilku miseczek i do każdej wmieszać trochę barwnika o wybranym kolorze. (Ja podzieliłam pianę na 4 części. Jedną zostawiłam białą, a pozostałe zabarwiłam na kolor różowy, żółty i niebieski).
- Każdą pianę z osobna przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub ułożyć pianę na kawałkach folii spożywczej i zwinąć w rulon). W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
- Po dwa rękawy (lub folie) włożyć do jednego rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
- Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bezami.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 1,5 godziny lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Polecam szczególnie termoobieg. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
- Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
- Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 60 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.