Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

bezy dwukolorowe

Małe, słodkie, kruche i kolorowe beziki.

Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • barwniki spożywcze (w wersji bezglutenowej proszę wybrać barwniki bezglutenowe)

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach dodawać stopniowo (po łyżce) cukier.
  2. Gdy piana będzie sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, rozłożyć ją do kilku miseczek i do każdej wmieszać trochę barwnika o wybranym kolorze. (Jeśli  chcemy mieć bezy biało- kolorowe, to należy zafarbować tylko część piany. Ja odłożyłam mniej niż połowę piany na bok, a resztę rozłożyłam do 3 miseczek i zabarwiłam na kolor czerwony, zielony i niebieski).
  3. Pianę o jednym kolorze przełożyć do jednego, jednorazowego rękawa cukierniczego, a drugi kolor do drugiego rękawa (lub ułożyć na dwóch kawałkach folii spożywczej i zwinąć je w rulon). W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).

2

  1. Pianę w rękawach (lub folii) włożyć do rękawa cukierniczego z tylką np. w kształcie gwiazdki.

3

  1. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. (Wychodzą 2 blachy bez).
  2. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez około 1,5 godz, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu.  Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1,5 godz.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: niski

bezy dwukolorowe

bezy dwukolorowe

bezy dwukolorowe

bezy dwukolorowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dorota · 9 miesięcy temu
    Witam mam barwniki Wilton w żelu i u mnie w trakcie pieczenia kolor niestety brzydko ściemniał czy to wina barwnika czy może temperatury?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Uważam, że temperatury. A robiłaś też białą bezę? Polecam zrobić chociaż parę bez niezabarwionych lub tak jak u mnie część bezy biała, a część kolorowa. Beza biała po wysuszeniu powinna zostać jasna tj. najlepiej biała lub delikatnie beżowa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    I jeszcze w kształcie różyczek. Wykorzystuje je też do dekoracji ciast.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 1 lat temu
    Zrobiłam te bezy z trzech kolorów, wyszły super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Wczoraj poszlam na swoje uznanie dodalam cukru pudru i wyszły
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 3 lat temu
    Mam pytanie jakiego cukru uzwyto do tej bezy .?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    soraka · 4 lat temu
    czy zamiast barwnika można dodać odrobinę galaretki by zabarwić bezę?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      obre pytanie. Trzeba to sprawdzić, bo nie wiem, czy galaretka się rozpuści i na ile zabarwi białko. Spróbuję dzisiaj i napiszę.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Joanna Moderator · 1 lat temu
        Tak więc jak obiecałam zrobiłam bezy z dodatkiem galaretki. Do dwóch ubitych białek z 100g cukru dodałam pół opakowania (ok. 35g agrestowej galaretki Winiary. Nie miałam w domu więcej galaretek). Galaretkę uprzednio zmieliłam na puder, aby się dobrze rozpuściła w masie białkowej. Białko się nie zabarwiło, wyszło delikatnie szare. Po upieczeniu beza w środku była lekko zielona. Smak galaretki był mocno wyczuwalny, ale niestety beza "trzeszczała" pod zębami. Wydaje mi się, że to przez spieczoną żelatynę. Ogólnie reasumując, nie polecam dodawania galaretek do bez.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kamila · 5 lat temu
    A czy uzylas barwnikow w zelu czy w proszku?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    moja pasja smaku · 5 lat temu
    Jakie cudne !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gin · 5 lat temu
    Dwukolorowe wyglądają prześlicznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda C. · 5 lat temu
    Wyglądają prześlicznie! Podziwiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 5 lat temu
    Piękne są te bezy. Coś wspaniałego.:)

Polub nas na ...

Początek strony