Przepisy podstawowe

  • Jak zrobić bezy?
    Jak zrobić bezy?
  • Bezy (przepis podstawowy)
    Bezy (przepis podstawowy)

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Gotową masę bezową podzieliłam na pół i do jednej połowy wmieszałam 2 łyżeczki kakao. Kakaowe bezy robi się trudniej niż białe. Kakao należy połączyć z ubitymi białkami, mieszając delikatnie szpatułką. Masa zrobi się trochę rzadsza, ale nie powinna całkiem opaść.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 70 sztuk:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  5. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezy Bezy kakaowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (101)

  1. bajbus

Piekłam ,właściwie suszyłam...... wyszły bieluteńkie, chrupiące i o dziwo pełne w środku :O):O)

  Załączniki
 
  1. Anula

cukier ma być w pudrze czy zwyczajny kryształ? Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Anula

Używam zwykłego.

  Załączniki
 
  1. Margo

Pierwszy raz w życiu robiłam bezy! Długo się wahałam bo każdy straszył że białko opadnie i nic z tego nie wyjdzie. Dzięki instrukcji podanej na stronie wyszły genialne!

  Załączniki
 
  1. Justyna

Bezy wyszły super, nawet godziny nie siedziały w piekarniku może przez to, że z termoobiegiem. Teraz już nie będę się bała robić bezy.

  Załączniki
 
  1. Marzena

Witam

Ja właśnie piekę drugi raz Pierwsze wyszły super nawet dłuzej suszyłam w piekarniku córka z męzem pochłonęli teraz piekę rózowe POLECAM

  Załączniki
 
  1. Beata

Witam!Ja piekę bezy z przepisu mojej mamy.1/2 szkl.białek,1 szkl cukru.Piekę 3 godz. w temp 100 stopni;zawsze się udają

  Załączniki
 
  1. Katarzyna

Witam.
Pierwszy raz skorzystalam z przepisu z tej strony. Bezy robiłam pierwszy raz, wyszły rewelacyjne. Wystarczyło 60 minut na termoobiegu. Problem polega na tym, że bardzo szybko znikają ☺

  Załączniki
 
  1. Iwona

Ja dzisiaj postanowiłam upiec bezy. Skorzystałam z waszego przepisu i zrobiłam. Niestety czas który jest podany w przepisie jest zbyt długo. Trzymałam bezy w piekarniku z termoobiegiem w 110 °C przez 90 min i niestety na wierzchu są koloru...

Ja dzisiaj postanowiłam upiec bezy. Skorzystałam z waszego przepisu i zrobiłam. Niestety czas który jest podany w przepisie jest zbyt długo. Trzymałam bezy w piekarniku z termoobiegiem w 110 °C przez 90 min i niestety na wierzchu są koloru karmelowego a w środku się spalily. Następnym razem zostawia je na 60 min. Ogólnie chrupkie i dobre pomimo smaku spalenizny.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Ela    Iwona

Chyba pomyliłaś temp. i zamiast 110 nastawilas 210
Niemożliwe żeby w temp110 w piekarniku coś się spalilo.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 4 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Łukasz

gdy włożyłem bezy do rozgrzanego piekarnika do 110 stopni to momentalnie mi się one spaliły nie polecam tego przepisu

  Załączniki
 
  1. beata

Moje wyszły super, podsuszyłam je dłużej bo chciałam takie kruche w środku Rewelacja mąż chce więcej.Dodałam tylko 1 dużą łyżkę domowego cukru waniliowego.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony