Zapraszam czytelników do rejestracji na stronie Domowe-Wypieki. Na zarejestrowanych czytelników czekają dodatkowe ciekawe udogodnienia .. własna książka kucharska, forum, własne albumy zdjęć. Czytaj więcej tutaj ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Gotową masę bezową podzieliłam na pół i do jednej połowy wmieszałam 2 łyżeczki kakao. Kakaowe bezy robi się trudniej niż białe. Kakao należy połączyć z ubitymi białkami, mieszając delikatnie szpatułką. Masa zrobi się trochę rzadsza, ale nie powinna całkiem opaść.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 70 sztuk:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  5. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezy Bezy kakaowe

Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

  • Katarzyna

    Witam.
    Pierwszy raz skorzystalam z przepisu z tej strony. Bezy robiłam pierwszy raz, wyszły rewelacyjne. Wystarczyło 60 minut na termoobiegu. Problem polega na tym, że bardzo szybko znikają ☺

  • Iwona

    Ja dzisiaj postanowiłam upiec bezy. Skorzystałam z waszego przepisu i zrobiłam. Niestety czas który jest podany w przepisie jest zbyt długo. Trzymałam bezy w piekarniku z termoobiegiem w 110 °C przez 90 min i niestety na wierzchu są koloru karmelowego a w środku się spalily. Następnym razem zostawia je na 60 min. Ogólnie chrupkie i dobre pomimo smaku spalenizny.

  • Łukasz

    gdy włożyłem bezy do rozgrzanego piekarnika do 110 stopni to momentalnie mi się one spaliły nie polecam tego przepisu

  • beata

    Moje wyszły super, podsuszyłam je dłużej bo chciałam takie kruche w środku:) Rewelacja mąż chce więcej.Dodałam tylko 1 dużą łyżkę domowego cukru waniliowego.

  • Sylwia

    a mi wyszly super wewnatrz ale klejace sie na zewnatrz. Nie moglam wiec ich zapakowac na noc. Po nocy w kuchni zrobily sie wogole miekkie. Jakas rada, co zrobilam nie tak i jak to mozna uniknac?

  • W odpowiedzi na: Sylwia

    Sylwio, to od wilgoci w powietrzu. W ciepłe, ładne dni nie powinno być, az takiego problemu.

  • sylwia

    W odpowiedzi na: Joanna Moderator

    dziekuje za rade. Zapamietam

  • slawek

    Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia

  • Katarzyna

    Przepis jest super, a bezy wychodzą perfekcyjne i białe. Piekłam już 4 razy z tego przepisu i zawsze bezy wychodzą wspaniałe.Przepis jest łatwy w wykonaniu, tani i niezawodny. :-)

  • Alicja

    Juz drugi raz odwiedzilam ta strone i musze przyznac, ze jestem zachwycona z osiagniec ( mowie o moich osiagnieciach). Przed ostatkami sciagnelam przepis na paczki i wyszly bardzo dobre. Dzisiaj przepsalam przepis na bezy i jestem ciekawa jak wyjda. Bezy bede robic na Dzien Kobiet. Mieszkam we Wloszech i praca mi nie pozwalala bawic sie w ciasrkarke, prawde mowiac nie mialam odwagi. Ten adres internet podala mi moja kolezanka wloszka ktora zawsze cos sciaga z przepisow. Dziekuje za przepisy i za dodanie mi odwagi eksperymentacji. Lepiej wczesniej niz pozniej> :-)

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony