Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
89 Komentarzy
Bezy

Przepis na zwykłe bezy. W przygotowaniu są bardzo proste. Wystarczy tylko porządnie ubić białka z cukrem. Cała sztuka polega na ich pieczeniu/ suszeniu. Wszystko zależy, jakie chcemy bezy otrzymać. Jeśli mają być całkiem suche w środku, należy je piec w niższej temperaturze. Jeśli bezy mają być klejące w środku, to należy piec je krócej i w trochę wyższej temperaturze. Najlepiej piec tak, jak podaję w poniższym przepisie, a pod koniec pieczenia sprawdzić, czy są już takie, jakie być powinny.

Gotową masę bezową podzieliłam na pół i do jednej połowy wmieszałam 2 łyżeczki kakao. Kakaowe bezy robi się trudniej niż białe. Kakao należy połączyć z ubitymi białkami, mieszając delikatnie szpatułką. Masa zrobi się trochę rzadsza, ale nie powinna całkiem opaść.

Pieczesz bezy po raz pierwszy, przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"

Składniki na ok. 70 sztuk:

  • 4 białka
  • 200g cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego lub szprycy z ozdobną końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
  3. Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami. (Można wykładać również kleksy łyżką).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez ok. 60- 100 minut lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
  5. Z podanego przepisu wychodzi ok. 200g bez.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 70

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: niski
Bezy Bezy kakaowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Julia · 22 dni temu
    super!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Olga · 1 miesięcy temu
    Właśnie zrobiłam z tego przepisu. Trzymałam 85 minut przy 110 stopniach i wyszły mi brązowe, w smaku tak jak by trochę spieczone co nie tak zrobiłam???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Spróbuj następnym razem obniżyć temperaturę, a wydłużyć czas suszenia bez. Najwidoczniej jest to za wysoka temperatura w twoim piekarniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 3 miesięcy temu
    Genialne! Mam 12 lat i jestem niczym szef kuchni w domu. Proste i łatwe w wykonaniu polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tort bezowy · 3 miesięcy temu
    A co jeśli białko mi się nie chce ubić
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      mika · 1 miesięcy temu
      bialka musza byc zimne najlepiej prosto z lodowki
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Julia · 2 miesięcy temu
      To źle zrobiłaś/eś
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        beata · 2 miesięcy temu
        mozliwe ze wdarlo sie zoltko wowczas musisz niestety zaczac od poczatku z nowymi bialkami
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 3 miesięcy temu
      Widocznie było zabrudzone żółtkiem, albo nie całkiem czysta miska. Trzeba wziąć czyste naczynie i nowe białka i zacząć od początku.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Ula · 2 miesięcy temu
        Cukiernicy ubijają jaja w całości bez oddzielania białka od żółtka (np. do biszkoptu) więc żółtko nic nie psuje. Najlepiej dodać szczyptę soli i cukier przed ubijaniem.
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
          Tomek · 2 miesięcy temu
          Haha cukier przed ubijaniem.takim sposobem nigdy nie ubijesz białek na sztywno A jak już uda się je trochę ubić i to nie tak jak powinno to za chwilę opadną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Adriana Geciów · 5 miesięcy temu
    Bezy wyszły rewelacyjne ,moje słodziaki razem oczywiście z mężem wyjadły bardzo szybko .Musiałam suszyć je troszeczkę dłużej niż w przepisie bo mam zwariowany piekarnik z deko podstarzały ale wyszły bialuteńkie, pełne w środku i kruchutkie z zewnątrz.Jutro będę robić kolejną porcję .Polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    bajbus · 1 lat temu
    Piekłam ,właściwie suszyłam...... wyszły bieluteńkie, chrupiące i o dziwo pełne w środku :O):O)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anula · 2 lat temu
    cukier ma być w pudrze czy zwyczajny kryształ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Margo · 2 lat temu
    Pierwszy raz w życiu robiłam bezy! Długo się wahałam bo każdy straszył że białko opadnie i nic z tego nie wyjdzie. Dzięki instrukcji podanej na stronie wyszły genialne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Bezy wyszły super, nawet godziny nie siedziały w piekarniku może przez to, że z termoobiegiem. Teraz już nie będę się bała robić bezy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marzena · 2 lat temu
    Witam

    Ja właśnie piekę drugi raz Pierwsze wyszły super nawet dłuzej suszyłam w piekarniku córka z męzem pochłonęli teraz piekę rózowe :):) POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata · 2 lat temu
    Witam!Ja piekę bezy z przepisu mojej mamy.1/2 szkl.białek,1 szkl cukru.Piekę 3 godz. w temp 100 stopni;zawsze się udają
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 2 lat temu
    Witam.
    Pierwszy raz skorzystalam z przepisu z tej strony. Bezy robiłam pierwszy raz, wyszły rewelacyjne. Wystarczyło 60 minut na termoobiegu. Problem polega na tym, że bardzo szybko znikają ☺
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 2 lat temu
    Ja dzisiaj postanowiłam upiec bezy. Skorzystałam z waszego przepisu i zrobiłam. Niestety czas który jest podany w przepisie jest zbyt długo. Trzymałam bezy w piekarniku z termoobiegiem w 110 °C przez 90 min i niestety na wierzchu są koloru karmelowego a w środku się spalily. Następnym razem zostawia je na 60 min. Ogólnie chrupkie i dobre pomimo smaku spalenizny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Barbara · 7 miesięcy temu
      Piełam 2 godziny bo 90 minut było zbyt mało bez termoobiegu temp 110 . Wyszły super.i ładne białe .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Ela · 2 lat temu
      Chyba pomyliłaś temp. i zamiast 110 nastawilas 210
      Niemożliwe żeby w temp110 w piekarniku coś się spalilo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łukasz · 2 lat temu
    gdy włożyłem bezy do rozgrzanego piekarnika do 110 stopni to momentalnie mi się one spaliły nie polecam tego przepisu
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Bold · 4 miesięcy temu
      Sprawdz termometr czy cie nie oklamuje i wymien piekarnik .na 110 momentalnie nawet kuraka nie spalisz no moze po 30 wode zagotujesz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    beata · 2 lat temu
    Moje wyszły super, podsuszyłam je dłużej bo chciałam takie kruche w środku:) Rewelacja mąż chce więcej.Dodałam tylko 1 dużą łyżkę domowego cukru waniliowego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 2 lat temu
    a mi wyszly super wewnatrz ale klejace sie na zewnatrz. Nie moglam wiec ich zapakowac na noc. Po nocy w kuchni zrobily sie wogole miekkie. Jakas rada, co zrobilam nie tak i jak to mozna uniknac?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    slawek · 2 lat temu
    Bezy wyszły extra dzięki za przepis bo białka zawsze szły do wyrzucenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Katarzyna · 3 lat temu
    Przepis jest super, a bezy wychodzą perfekcyjne i białe. Piekłam już 4 razy z tego przepisu i zawsze bezy wychodzą wspaniałe.Przepis jest łatwy w wykonaniu, tani i niezawodny. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Alicja · 3 lat temu
    Juz drugi raz odwiedzilam ta strone i musze przyznac, ze jestem zachwycona z osiagniec ( mowie o moich osiagnieciach). Przed ostatkami sciagnelam przepis na paczki i wyszly bardzo dobre. Dzisiaj przepsalam przepis na bezy i jestem ciekawa jak wyjda. Bezy bede robic na Dzien Kobiet. Mieszkam we Wloszech i praca mi nie pozwalala bawic sie w ciasrkarke, prawde mowiac nie mialam odwagi. Ten adres internet podala mi moja kolezanka wloszka ktora zawsze cos sciaga z przepisow. Dziekuje za przepisy i za dodanie mi odwagi eksperymentacji. Lepiej wczesniej niz pozniej> :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Czy zamiast zwyklego cukru mozna uzyc trzcinowego?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Tak. Jeśli jest gruby to najlepiej zmielić go najpierw na puder. Bez mielenia też można tylko trzeba ucierać dłużej, bo rozpuszcza się trudniej niż zwykły cukier.

Polub nas na ...

Początek strony