Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

pierożki z jabłkami

Miękkie, serowe ciasteczka w kształcie pierożków, nadziewane smażonymi jabłkami i rodzynkami.

Składniki:
Nadzienie:

  • 2 duże jabłka
  • 50ml wody
  • 10g cukru (cukier najlepiej dopasować samemu w zależności od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • rodzynki (według uznania)
  • pół łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 150g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki pszennej

dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki  i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Z ciasta wykrawać kółka dowolnej wielkości (u mnie o średnicy 9cm). Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi). 
  3. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 18
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pierożki z jabłkami

Pierożki z jabłkami

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (11)

  1. ANNA

wyśmienite, polecam .Ja zrobiłam bez rodzynek .Zniknęły w mgnieniu oka.łatwe w wykonaniu.

  Załączniki
 
  1. Sandra

Polecam! Zrobiłam i wyszły przepyszne

  Załączniki
 
  1. Joanna

Sucharku mam. Tylko nie na tej stronie, bo to jest strona o słodkościach :lol: a na gotowaniu: Kliknij na ten link

  Załączniki
 
  1. sucharek

a masz przepis na pierogi z mięsem?

  Załączniki
 
  1. Iza

Korzystalam z tego przepisu już dwa razy. Pierożki wychodzą bardzo smaczne i są dość latwe w przygotowaniu.

  Załączniki
 
  1. Cathi

Pierożki wyszły prześliczne, tylko troszkę przesadziłam z ilością cynamonu, a akurat moja druga połówka i moja mama za tą przyprawą nie przepadają. Za to reszta rodziny była zachwycona.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Żaneto możesz dać serek homogenizowany naturalny. Gdyby ciasto wyszło za bardzo klejące to dosyp dodatkowo trochę mąki.

  Załączniki
 
  1. Żaneta

Czy mogłabym zastąpić ten twarożek , serkiem homogenizowanym ?

  Załączniki
 
  1. misiuka

Ok dzięki za odpowiedz. Przymierzam się najpierw do ciasteczek czekoladowych, tych na białkach.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Misiuka proszku do pieczenia dałam 1,5 łyżeczki (ok. 6g), a 1 opakowanie cukru waniliowego to 2 łyżeczki. Życzę smacznego :-)

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony