Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
11 Komentarzy

pierożki z jabłkami

Miękkie, serowe ciasteczka w kształcie pierożków, nadziewane smażonymi jabłkami i rodzynkami.

Składniki:
Nadzienie:

  • 2 duże jabłka
  • 50ml wody
  • 10g cukru (cukier najlepiej dopasować samemu w zależności od kwaśności jabłek)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • rodzynki (według uznania)
  • pół łyżeczki cynamonu

Ciasto:

  • 150g twarogu z wiaderka lub twarożku śmietankowego (dałam Quark)
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g mąki pszennej

dodatkowo:

  • 1 żółtko
  • trochę mleka

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Jabłka przełożyć do garnka, podlać wodą, dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ugotować, aż jabłka zmiękną i woda wyparuje. Dodać rodzynki  i cynamon. Wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm grubości. Z ciasta wykrawać kółka dowolnej wielkości (u mnie o średnicy 9cm). Na środek placuszków wyłożyć trochę jabłek. Placuszki złożyć na pół i ścisnąć dobrze boki. (Sklejamy jak pierogi). 
  3. Gotowe ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem.

02

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

Przepis pochodzi ze strony: www.wunderkessel.de.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba sztuk:

około 18
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: niski

Pierożki z jabłkami

Pierożki z jabłkami

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ANNA · 4 lat temu
    wyśmienite, polecam .Ja zrobiłam bez rodzynek .Zniknęły w mgnieniu oka.łatwe w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sandra · 4 lat temu
    Polecam! Zrobiłam i wyszły przepyszne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Sucharku[/b] mam. Tylko nie na tej stronie, bo to jest strona o słodkościach :lol: a na gotowaniu: [url="http://www.domowe-gotowanie.pl/przepisy-dania-glowne/mieso-wolowe/249-przepis-na-pierogi-z-miesem"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sucharek · 5 lat temu
    a masz przepis na pierogi z mięsem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iza · 5 lat temu
    Korzystalam z tego przepisu już dwa razy. Pierożki wychodzą bardzo smaczne i są dość latwe w przygotowaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Cathi · 6 lat temu
    Pierożki wyszły prześliczne, tylko troszkę przesadziłam z ilością cynamonu, a akurat moja druga połówka i moja mama za tą przyprawą nie przepadają. Za to reszta rodziny była zachwycona.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Żaneto[/b] możesz dać serek homogenizowany naturalny. Gdyby ciasto wyszło za bardzo klejące to dosyp dodatkowo trochę mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Żaneta · 6 lat temu
    Czy mogłabym zastąpić ten twarożek , serkiem homogenizowanym ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    misiuka · 8 lat temu
    Ok dzięki za odpowiedz. Przymierzam się najpierw do ciasteczek czekoladowych, tych na białkach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Misiuka[/b] proszku do pieczenia dałam 1,5 łyżeczki (ok. 6g), a 1 opakowanie cukru waniliowego to 2 łyżeczki. Życzę smacznego :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    misiuka · 8 lat temu
    Chciałabym spróbować zrobić te pierożki, tylko powiedz ile tego proszku do pieczenia dałaś w gramach.

Polub nas na ...

Początek strony