Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy
Ciasteczka z jabłkiem "całuski"

Delikatnie kruche ciasteczka z kawałkiem jabłka w środku. Proste i szybkie do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczne.

Składniki na ok. 27 sztuk:

Ciasto kruche:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła, zimnego
  • ½ jajka (pół białka i pół żółtka)*, zimne
  • 50 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
  • ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3 jabłka średniej wielkości
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), połowy jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3mm. Z ciasta wykrawać kółka szklanką o średnicy 7 cm.

2

  1. Jabłka, umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na “dwunastki” (tj. na ćwiartki i każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części).
  2. Kawałki jabłek ułożyć na kółkach z ciasta. Kółka złożyć na pół. Lekko docisnąć ciasto do jabłka.

3

  1. Ciasteczka układać na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. (Wychodzi 1,5 blachy ciasteczek).
  2. Piec jedną blachę po drugiej w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż się lekko zarumienią.
  3. Upieczone ciasteczka wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne oprószyć cukrem pudrem.

Uwaga:

* Chcąc odmierzyć pół jajka, najłatwiej jest rozkłócić je w głębokim talerzu i odlać połowę.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 27

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasteczka z jabłkiem "całuski" Ciasteczka z jabłkiem "całuski"

Powiązane przepisy


Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monia · 2 dni temu
    Musi być koniecznie jogurt grecki? Mam zwykły naturalny. Będę robić drugie podejście (za pierwszym razem wyszły przepyszne!) z mąką owsianą, niestety nie mam tego jogurtu na stanie ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 2 dni temu
      Jak jest gęsty to myślę, że może. Naprawdę z mąką owsianą wychodzą? Mam płatki owsiane bezglutenowe. W takim razie zmielę i zrobię córci
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
        Monia · 1 dni temu
        Źle się wyraziłam Będę robić, pierwsze były z pszenną, ale dam znać jak wyjdą mam jeszcze pszenną pełnoziarnistą i zastanawiam się, która mąka była by lepsza, bo białej staram się unikać
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 dni temu
    Wyglądają tak apetycznie, że już mam ochotę się poczęstować A co zrobić z drugą polową jajka? Hmm... wiem, dodać jeszcze jedno i usmażyć jajecznicę

Polub nas na ...

Początek strony