Jogurtowiec z owocami z puszki

Jogurtowiec to lekkie ciasto bez pieczenia przygotowane na jogurcie greckim. Do jego przygotowania potrzebne są owoce w puszce lub słoiku. Wykorzystuje się bowiem syrop/ sok, w którym pływały owoce, do osłodzenia masy jogurtowej.

Robiłam to ciasto z brzoskwiniami z puszki i wiśniami ze słoika. Myślę, że mandarynki z puszki też się tutaj sprawdzą.

W jogurtowcu z brzoskwiniami, do masy jogurtowej dodałam 3 połówki brzoskwiń, ponieważ jest ich za dużo pod galaretkę. Natomiast do jogurtowca z wiśniami, do masy dodałam już tylko sam sok i więcej cukru pudru. Ilość cukru należy dodać do smaku w zależności od użytych owoców. Możecie również zdecydować czy dać na wierzch jedną, czy dwie galaretki. W jogurtowcu z brzoskwiniami użyłam dwóch galaretek, a w jogurtowcu z wiśniami jednej ;).

Jogurtowiec z brzoskwiniami:

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego, greckiego (zawartość tłuszczu najlepiej 10%, temperatura pokojowa)
  • brzoskwinie w puszce (ok. 820 g, waga owoców ok. 480 g)
  • 11 listków żelatyny lub 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 2 łyżek cukru pudru
  • ok. 120 g podłużnych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych np. Schär Savoiardi)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty.
  2. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Odmierzyć 300 ml soku z brzoskwiń.
  3. Żelatynę przełożyć do garnka i zalać 100 ml soku z brzoskwiń. Pozostawić do napęcznienia.
  4. Do miski przełożyć pozostałe 200 ml soku z brzoskwiń, jogurt grecki, 2 łyżki cukru pudru, 3 połówki brzoskwiń (pokrojone na kawałki) i zmiksować blenderem na jednolitą masę.
  5. Napęczniałą żelatynę razem z sokiem podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie wmieszać resztę. Pozostawić, aż masa zacznie tężeć. (Można wstawić na chwilę do lodówki. Należy do niej często zaglądać, bo gęstnieje szybko po ok. 10 minutach).
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do tężejącej masy. Masę wyłożyć na biszkopty.
  7. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  8. Resztę brzoskwiń pokroić w plasterki i ułożyć na stężałej masie.
  9. Przygotować galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 750 ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć wylać na owoce.
  10. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Jogurtowiec z wiśniami:

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego, greckiego (zawartość tłuszczu najlepiej 10%, temperatura pokojowa)
  • 1 słoik wiśni (ok. 680 g, waga samych wiśni ok 350 g)
  • 11 listków żelatyny lub 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
  • ok. 120 g podłużnych biszkoptów (w wersji bezglutenowej: biszkoptów bezglutenowych)
  • 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy wyłożyć biszkopty.
  2. Wiśnie odsączyć na sitku. Odmierzyć 300 ml soku z wiśni.
  3. Żelatynę przełożyć do garnka i zalać 100 ml soku z wiśni. Pozostawić do napęcznienia.
  4. Do miski przełożyć pozostałe 200 ml soku z wiśni, jogurt grecki, ok. 5 łyżek cukru pudru i wymieszać trzepaczką na jednolitą masę.
  5. Napęczniałą żelatynę razem z sokiem podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie wmieszać resztę. Pozostawić, aż masa zacznie tężeć. (Można wstawić na chwilę do lodówki. Należy do niej często zaglądać, bo gęstnieje szybko, po ok. 10 minutach).
  6. Śmietanę ubić na sztywno i wmieszać do tężejącej masy. Masę wyłożyć na biszkopty.
  7. Na masie ułożyć wiśnie, lekko je wciskając w masę. Ciasto wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  8. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 375 ml wrzątku. Ostudzić, włożyć do lodówki i gdy zacznie lekko tężeć wylać na owoce.
  9. Ciasto wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Jogurtowiec z owocami z puszki Jogurtowiec z owocami z puszki Jogurtowiec z owocami z puszki