Write a comment

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Tort piernikowy

Świąteczny tort piernikowy przełożony powidłami śliwkowymi z czekoladą i kremem budyniowym. Idealny tort na święta Bożego Narodzenia. Udekorowany jest polewą czekoladową i domowymi pierniczkami. Bardzo smaczny i wilgotny.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 1 szklanka cukru (= 200 g)
  • 1 szklanka zaparzonej kawy (z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów)
  • 1 szklanka płynnego miodu (= 330 g)
  • 150 ml oleju np. rzepakowego
  • 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Czekośliwka:

  • 200 g powideł śliwkowych
  • 100 g czekolady gorzkiej

Masa budyniowa:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka (= 250 ml)
  • ½ szklanki cukru (= 100 g)
  • 1 kopiata łyżka skrobi ziemniaczanej (= 20 g)
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Poncz:

  • ok. 150 ml zaparzonej kawy

Polewa:

  • 60 g czekolady gorzkiej
  • 60 ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 20 g masła

Do dekoracji:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto piernikowe. Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko, tylko do połączenia się składników, dodać stopniowo kawę, wymieszaną mąkę i olej.
  3. Osobno ubić białka na sztywno. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta.
  4. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zacisnąć obręcz. Ciasto wyłożyć do tortownicy.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po ostygnięciu górę ciasta wyrównać, ścinając powstałą górkę, a następnie przeciąć ciasto dwukrotnie tak, aby powstały 3 blaty.

2

  1. Przygotować kawę na poncz i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Wszystkie blaty ciasta nasączyć ponczem. (Górny blat najlepiej nasączyć od wewnętrz).
  3. Przygotować czekośliwkę. Czekoladę drobno posiekać. Dodać do garnka i razem z powidłami śliwkowymi podgrzewać, aż czekolada się roztopi.
  4. Czekośliwkę rozsmarować na dolnym i środkowym blacie, pozostawiając trochę odstępu od brzegu. Pozostawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować masę budyniową. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać przyprawę do piernika. Dalej miksując, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  7. ⅓ masy budyniowej rozłożyć na dolnym blacie. Przykryć środkowym blatem i rozsmarować połowę z pozostałej masy. Przykryć górnym blatem. Tort posmarować resztą masy, wykładając większość masy na górę, a boki pokryć cienko masą (jeśli chcecie uzyskać efekt "nagiego tortu" jak na zdjęciach).
  8. Tort wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  9. Przygotować polewę czekoladową. Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Polewę pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić, wkładając garnek na chwilę do zimnej wody.
  10. Polewę wylać na tort zaczynając od brzegów, aby spływała po bokach, a resztę rozprowadzić na środku.
  11. Wcisnąć pierniczki. Tort wstawić do lodówki, aby polewa zgęstniała.

Uwagi:

  • Koniecznie proszę sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto może wyglądać na upieczone, a w środku być surowe. Należy piec do suchego patyczka.
  • Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
  • 1 szklanka= 250 ml

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort piernikowy Tort piernikowy Tort piernikowy

Polub nas na ...

Początek strony