Szarlotka sypana (kukurydziana)

Szarlotka bez glutenu, jajek i laktozy. To ta sama szarlotka co klasyczna szarlotka sypana, z tą różnicą, że tutaj kasza manna została zastąpiona polentą, a mąka pszenna kukurydzianą.

Szarlotka jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy wymieszać tylko wszystkie sypkie składniki i przełożyć je startymi jabłkami. Ciasto jest smaczne, a górna warstwa jest w pierwszy dzień chrupiąca. Ta chrupiąca część ciasta jest dla mnie najsmaczniejsza, dlatego polecam skosztować szarlotkę w dzień pieczenia. Na drugi dzień robi się już miękka, ale całość nadal smakuje dobrze.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka polenty
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru

Warstwa jabłkowa:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • ok. 80- 100 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać polentę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i cukier. Podzielić na 3 równe części.
  2. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
  3. Dno tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Papier i boki formy wysmarować masłem.
  4. Do formy wsypać jedną część suchych składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią suchych składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę suchych składników. Z góry ciasto pokryć równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250 ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Szarlotka sypana (kukurydziana) Szarlotka sypana (kukurydziana) Szarlotka sypana (kukurydziana)