Szarlotka sypana (kukurydziana)


Szarlotka bez glutenu, jajek i laktozy. To ta sama szarlotka co klasyczna szarlotka sypana, z tą różnicą, że tutaj kasza manna została zastąpiona polentą, a mąka pszenna kukurydzianą.
Szarlotka jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy wymieszać tylko wszystkie sypkie składniki i przełożyć je startymi jabłkami. Ciasto jest smaczne, a górna warstwa jest w pierwszy dzień chrupiąca. Ta chrupiąca część ciasta jest dla mnie najsmaczniejsza, dlatego polecam skosztować szarlotkę w dzień pieczenia. Na drugi dzień robi się już miękka, ale całość nadal smakuje dobrze.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka polenty
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- ok. 80- 100 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać polentę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i cukier. Podzielić na 3 równe części.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
- Dno tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Papier i boki formy wysmarować masłem.
- Do formy wsypać jedną część suchych składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią suchych składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę suchych składników. Z góry ciasto pokryć równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250 ml
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.