Szarlotka bezglutenowa z bezą i kruszonką


Szarlotka na bezglutenowym cieście, z pyszną warstwą prażonych jabłek z cynamonem, piankową warstwą bezową i chrupiącą kruszonką na górze. Moja 11-letnia córcia piecze ją sama, z pomocą drugiej 5- cio letniej córci i tylko pod moim okiem ;). Polecam bezglutenowcom, bo jest mega smaczna. Zjadamy naraz połowę, jeszcze lekko ciepłą.
Składniki na tortownicę 26cm:
Ciasto kruche:
- 6 g zmielonego siemienia lnianego
- 30 ml wrzątku
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki jaglanej
- 30 g mąki gryczanej
- 100 g masła, zimnego
- 1 jajko (rozmiar M), zimne
- 1,5 łyżki cukru
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kruche: Siemię lniane przełożyć do filiżanki i zalać 30ml wrzątku. Przykryć talerzykiem i pozostawić na co najmniej 5 minut. Następnie ściągnąć talerzyk i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Do miski wsypać mąki, dodać cukier, jajko, pokrojone na małe kawałki zimne masło i namoczone siemię lniane. Zagnieść na jednolitą masę.
- Ciasto podzielić na dwie części: ⅓ i ⅔. Z każdej części uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i każdą zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- W międzyczasie przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć. (Mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy musi odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
- Mniejszą część ciasta (⅓ ciasta) przełożyć z lodówki do zamrażarki. Większą część ciasta (⅔ ciasta) wyciągnąć z lodówki i wylepić dno przygotowanej formy.
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Ciasto wyciągnąć z piekarnika.
- Przygotować bezę: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Miksować, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać sok z cytryny. Na końcu dodać skrobię i zmiksować chwilę do połączenia.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół, aż ciasto ładnie się zarumieni. Zaraz po upieczeniu pozostawić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |



Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.