Ciasto malinowo- waniliowe bez pieczenia

Lekkie, orzeźwiające ciasto malinowe bez pieczenia. Mocno malinowa, nie za słodka, kwaskowa warstwa na herbatnikach, pokryta warstwą jogurtu waniliowego i pokruszonymi ciasteczkami.
1 szklanka= 250ml
Składniki:
Spód:
- 150g herbatników
- 60g masła
Warstwa malinowa:
- 700g malin
- 8 łyżek cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 1 galaretka malinowa
- 200g śmietany 30- 36%
Warstwa jogurtowa:
- 400g jogurtu waniliowego
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- 40- 50g herbatników
Sposób przygotowania:
- Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do rozkruszonych ciasteczek.
- Spód tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie. Wstawić do lodówki.
- Przygotować warstwę malinową. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko.
- Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Ściągnąć garnek z pieca, dodać galaretkę w proszku i mieszać trzepaczką, aż galaretka się rozpuści.
- Odmierzyć 1 szklankę musu malinowego i zagotować. Resztę musu (powinno pozostać ok. 100ml) wymieszać trzepaczką z budyniem w proszku. Do gotującego się musu malinowego dodać rozmieszany budyń i szybko wymieszać. Od zagotowania gotować ok. 1 minuty, ciągle mieszając, aż budyń mocno zgęstnieje. Ściągnąć garnek z pieca i od razu do gorącego budyniu dodać gorącą galaretkę. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić do ostygnięcia.
- Gdy masa malinowa będzie chłodna, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
- Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki, aby masa zgęstniała, na co najmniej 1 godzinę.
- Przygotować warstwę jogurtową. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzać, mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. (Uważać, aby nie zagotować). Dodać ok. 3 łyżek jogurtu waniliowego i dokładnie wymieszać. Następnie dodać resztę jogurtu i wymieszać. Jogurt wylać na stężałą warstwę malinową. Wstawić do lodówki, aby masa stężała.
- Resztę herbatników pokruszyć i posypać nimi ciasto.
Smacznego.
Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom.
Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza.
Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.