Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Charlotte z musem malinowym

Pyszna, malinowa pianka obtoczona po bokach i od spodu podłużnymi biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser z wykorzystaniem malin.

Całe ciasto jest wysokie na 8 cm.

Składniki:

  • 500g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ponad 200g podłużnych biszkoptów (200g plus ok. 2 sztuki)
  • trochę malin do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
  3. Boki formy obłożyć biszkoptami obciętymi z jednej strony. Biszkopty powinny wystawać poza formę. Przygotowaną tortownicę odłożyć na bok.

2

  1. Przygotować mus malinowy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus malinowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do musu malinowego.
  2. Mus wyłożyć do formy. Udekorować malinami. Ciasto wstawić do lodówki, aby mus stężał. (Wstawiłam na noc do lodówki).

Smacznego.

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (4)

  1. Magdalena

Witam, czy mogę maliny zastąpić truskawkami?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magdalena

Tak.

  Załączniki
 
  1. Aga

Smakowicie wyglada☺ Czy ten musi można zrobić bez śmietany?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Aga

Można, ale to będzie tylko usztywniony mus malinowy. Nie będzie piankowy, jak ze śmietaną.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony