Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
6 Komentarzy

Charlotte z musem malinowym

Pyszna, malinowa pianka obtoczona po bokach i od spodu podłużnymi biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser z wykorzystaniem malin.

Całe ciasto jest wysokie na 8 cm.

Składniki:

  • 500g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ponad 200g podłużnych biszkoptów (200g plus ok. 2 sztuki)
  • trochę malin do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
  3. Boki formy obłożyć biszkoptami obciętymi z jednej strony. Biszkopty powinny wystawać poza formę. Przygotowaną tortownicę odłożyć na bok.

2

  1. Przygotować mus malinowy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus malinowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do musu malinowego.
  2. Mus wyłożyć do formy. Udekorować malinami. Ciasto wstawić do lodówki, aby mus stężał. (Wstawiłam na noc do lodówki).

Smacznego.

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 1 miesięcy temu
    A jakbym chciała zamiast malin i truskawek dodać mango. Czy jest Pani w stanie powiedzieć ile mniej więcej powinnam ich użyć i czy w ogóle coś wyjdzie z tego :-) dziękuję i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Myślę, że proporcje będą takie jak w przypadku malin. Odpuściłabym tylko pierwsze zagotowanie i od razu zmiksowałabym mango z cukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anka · 2 miesięcy temu
    Czy można zastąpić maliny truskawki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kuba · 7 miesięcy temu
    Ja zrobiłem bez ciastek po bokach, nie chciały mi się ułożyć te ciastka, zjeżdżały mi cały czas, ale pyszny był ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 10 miesięcy temu
    Ciasto pyszne. Dziekuje za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 2 lat temu
    Witam, czy mogę maliny zastąpić truskawkami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Aga · 2 lat temu
    Smakowicie wyglada☺ Czy ten musi można zrobić bez śmietany?

Polub nas na ...

Początek strony