Charlotte z musem malinowym

Pyszna, malinowa pianka obtoczona po bokach i od spodu podłużnymi biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser z wykorzystaniem malin.

Całe ciasto jest wysokie na 8 cm.

Składniki:

  • 500g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ponad 200g podłużnych biszkoptów (200g plus ok. 2 sztuki)
  • trochę malin do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
  3. Boki formy obłożyć biszkoptami obciętymi z jednej strony. Biszkopty powinny wystawać poza formę. Przygotowaną tortownicę odłożyć na bok.

2

  1. Przygotować mus malinowy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus malinowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do musu malinowego.
  2. Mus wyłożyć do formy. Udekorować malinami. Ciasto wstawić do lodówki, aby mus stężał. (Wstawiłam na noc do lodówki).

Smacznego.

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym