Zebra jogurtowa

Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietany i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.

To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Pianka:

  • 1 galaretka koloru czerwonego
  • 1 galaretka koloru zielonego
  • 1 galaretka koloru żółtego
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodać w dwóch lub trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko i na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować piankę. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
  4. Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
  5. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. (Można włożyć galaretki do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia. Należy do nich zaglądać co jakiś czas, aby za mocno nie stężały). Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek.
  6. Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Galaretki powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).
  7. Galaretki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. 1/3 koloru zielonego, 1/3 czerwonego, 1/3 żółtego i ponownie 1/3 zielonego itd.).
  8. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto ucierane powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa