Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
17 Komentarzy
Zebra jogurtowa

Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietany i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.

To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Pianka:

  • 1 galaretka koloru czerwonego
  • 1 galaretka koloru zielonego
  • 1 galaretka koloru żółtego
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodać w dwóch lub trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko i na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować piankę. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
  4. Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
  5. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. (Można włożyć galaretki do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia. Należy do nich zaglądać co jakiś czas, aby za mocno nie stężały). Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek.
  6. Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Galaretki powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).
  7. Galaretki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. 1/3 koloru zielonego, 1/3 czerwonego, 1/3 żółtego i ponownie 1/3 zielonego itd.).
  8. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto ucierane powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tamara · 3 lat temu
    Witajcie! Co moglo byc przyczyna wystapienia grudek po zmieszaniu smietany z galaretka? No i po wylaniu troszeczke sie wszystko zmieszalo...chyba za szybko okreslilam galaretkę jako "tezejaca". Cierpliwosc to dodatkowy absolutnie niezbedny skladnik tego ciasta pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Beata Szwajgier · 3 lat temu
    Czy po wylaniu galaretek do tortownicy należy je przemieszać, aby powstała taka tęcza na wierzchu. Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Ciasto zrobiło furorę wśród współpracowników Pyszne, lekkie jak puch i bardzo kolorowe, a spód wilgotny i rozpływający się w ustach. Młodszy brat już je sobie zamówił na urodziny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    megika · 3 lat temu
    Ciasto super! Przepyszne! Dobre dls poczatkujacych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewelina · 3 lat temu
    Pani Joanno, jaka powinna być konsystencja ubitej śmietany? Podobna jak w przypadku bitej śmietany z proszku? Nigdy nie ubijałam kremówki, a chcę zrobić to ciasto na urodziny
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak. śmietana po ubiciu powinna być sztywna. Jak odwrócisz miskę z ubitą smietaną to ona powinna się utrzymać. Należy uważać, aby śmietany nie przebić. Zbyt długie miskowanie spowoduje, że śmietana się zwarzy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Tesia · 3 lat temu
    Chciałam przyspieszyć i na chwilę włożyłam galaretkę z jogurtem do lodówki - no i stężało ze hoho. Teraz zamiast ślicznej zebry mam śmieszne placki :P nauczka na przyszły raz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ada · 4 lat temu
    Robiłam już 2 razy i za każdym razem wychodziło przepyszne Polecam !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    KRUPENCJA · 4 lat temu
    Pyszne ciasto: lekkie, kolorowe, bardzo smaczne zarówno dla dorosłych jak i dzieciaków. Dziękuję Pani bardzo:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marlena · 4 lat temu
    Mam pytanko, jakiej firmy były galaretki? Chciałabym uzyskać podobne rezultaty jeżeli chodzi o kolor zebry
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 4 lat temu
    Wypróbowalam, szczerze polecam !
    Ciasto przepyszne, delikatne, rozpływa sie w ustach.
    Z jednym ALE: kolory wyszły dość blade, nie takie ładne jak na zdjęciu
    Az dziwne, bo galaretki bardzo dobrej jakości. Następnym razem kolory wspomoge barwnikami co by było jeszcze bardziej efektowne
    POLECAM! Pyszności !!
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gin · 4 lat temu
    Ależ uroczo się prezentuje w tych pastelowych barwach
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 4 lat temu
    To ciasto jest świetne! Lekkie, delikatne, po prostu cudo. POLECAM !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    August · 4 lat temu
    Witam,pani Joanno.
    To ciasto wygląda bajecznie,chciałabym je zrobić,ale nie rozumiem tego
    "Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia irazem z mlekiem dodać dwóch/trzech porcjach do ciasta."
    Mogłaby mi pani wytłumaczyć o co w tym chodzi ??
    Czekam na odpowiedź,pilną.!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      August to taka podpowiedź jak dodać mąki, jak ja to robię. Nie wsypuję całej miski z wymieszanymi mąkami naraz do utartego masła z jajkami tylko wsypuję ją powoli, właśnie na 2 lub 3 razy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Wygląda bajecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    EwelkaNM · 4 lat temu
    Super!! Musę zrobić koniecznie
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda i Dorota · 4 lat temu
    Mniam wygląda obłędnie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kamila · 4 lat temu
    Ależ efektowne ciasto. Po prostu cudo ;D
    Mam takie głupie pytanie, bo gubie się jeszcze w przepisach w gramach: ile to 100 gr mąki na szklanki?

    Pytam, bo najpóźniej pojutrze będę się za nie zabierała ;p
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Radzę używać wagi. Większość składników w tym przepisie jest podana w gramach (z resztą jak w większości przepisach). Nie biorę odpowiedzialności za robienie na oko. Ja piekę na niemieckich produktach i u mnie szklanka mąki ma 150g.

Polub nas na ...

Początek strony