Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Zebra jogurtowa

Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietany i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.

To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.

Składniki:

Ciasto ucierane:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Pianka:

  • 1 galaretka koloru czerwonego
  • 1 galaretka koloru zielonego
  • 1 galaretka koloru żółtego
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto ucierane. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i razem z mlekiem dodać w dwóch lub trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko i na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  2. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować piankę. Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
  4. Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
  5. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. (Można włożyć galaretki do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia. Należy do nich zaglądać co jakiś czas, aby za mocno nie stężały). Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek.
  6. Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Galaretki powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).
  7. Galaretki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. 1/3 koloru zielonego, 1/3 czerwonego, 1/3 żółtego i ponownie 1/3 zielonego itd.).
  8. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.

Uwaga:

  • Składniki na ciasto ucierane powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (22)

  1. Tamara

Witajcie! Co moglo byc przyczyna wystapienia grudek po zmieszaniu smietany z galaretka? No i po wylaniu troszeczke sie wszystko zmieszalo...chyba za szybko okreslilam galaretkę jako "tezejaca". Cierpliwosc to dodatkowy absolutnie niezbedny...

Witajcie! Co moglo byc przyczyna wystapienia grudek po zmieszaniu smietany z galaretka? No i po wylaniu troszeczke sie wszystko zmieszalo...chyba za szybko okreslilam galaretkę jako "tezejaca". Cierpliwosc to dodatkowy absolutnie niezbedny skladnik tego ciasta pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Beata Szwajgier

Czy po wylaniu galaretek do tortownicy należy je przemieszać, aby powstała taka tęcza na wierzchu. Z góry dziękuję za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Beata Szwajgier

Nic nie mieszaj. Należy nalewać tylko galaretki na zmianę na środek i te okręgi same się zrobią.

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Ciasto zrobiło furorę wśród współpracowników Pyszne, lekkie jak puch i bardzo kolorowe, a spód wilgotny i rozpływający się w ustach. Młodszy brat już je sobie zamówił na urodziny

  Załączniki
 
  1. megika

Ciasto super! Przepyszne! Dobre dls poczatkujacych

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Pani Joanno, jaka powinna być konsystencja ubitej śmietany? Podobna jak w przypadku bitej śmietany z proszku? Nigdy nie ubijałam kremówki, a chcę zrobić to ciasto na urodziny

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

Tak. śmietana po ubiciu powinna być sztywna. Jak odwrócisz miskę z ubitą smietaną to ona powinna się utrzymać. Należy uważać, aby śmietany nie przebić. Zbyt długie miskowanie spowoduje, że śmietana się zwarzy.

  Załączniki
 
  1. Tesia

Chciałam przyspieszyć i na chwilę włożyłam galaretkę z jogurtem do lodówki - no i stężało ze hoho. Teraz zamiast ślicznej zebry mam śmieszne placki :P nauczka na przyszły raz

  Załączniki
 
  1. Ada

Robiłam już 2 razy i za każdym razem wychodziło przepyszne Polecam !

  Załączniki
 
  1. KRUPENCJA

Pyszne ciasto: lekkie, kolorowe, bardzo smaczne zarówno dla dorosłych jak i dzieciaków. Dziękuję Pani bardzo:-)

  Załączniki
 
  1. Marlena

Mam pytanko, jakiej firmy były galaretki? Chciałabym uzyskać podobne rezultaty jeżeli chodzi o kolor zebry

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Marlena

Niemieckie galaretki Dr. Oetkera. Kolory wychodzą pastelowe, bladsze niż na zdjęciu.

  Załączniki
 
  1. Paulina

Wypróbowalam, szczerze polecam !
Ciasto przepyszne, delikatne, rozpływa sie w ustach.
Z jednym ALE: kolory wyszły dość blade, nie takie ładne jak na zdjęciu
Az dziwne, bo galaretki bardzo dobrej jakości. Następnym razem kolory wspomoge...

Wypróbowalam, szczerze polecam !
Ciasto przepyszne, delikatne, rozpływa sie w ustach.
Z jednym ALE: kolory wyszły dość blade, nie takie ładne jak na zdjęciu
Az dziwne, bo galaretki bardzo dobrej jakości. Następnym razem kolory wspomoge barwnikami co by było jeszcze bardziej efektowne
POLECAM! Pyszności !!
Pozdrawiam

Czytaj więcej
  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony