Zebra jogurtowa

Orzeźwiające, lekkie i nie za słodkie ciasto. Pyszna i delikatna pianka zrobiona z jogurtu, śmietanki i galaretek, a na spodzie wilgotne ciasto ucierane.

To ciasto ma to do siebie, że za każdym razem może wyglądać inaczej. Wzorki wychodzą różne w zależności od rozlania się masy i stopnia jej stężenia.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto ucierane:

  • 125 g masła, temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 100 g mąki pszennej
  • 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka, temperatura pokojowa

Pianka:

  • 1 galaretka koloru czerwonego
  • 1 galaretka koloru zielonego
  • 1 galaretka koloru żółtego
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto ucierane: W miseczce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku. Mieszankę mączną i mleko dodać w dwóch lub trzech porcjach do ciasta. (Dodając mąki z mlekiem należy miksować krótko i na najniższych obrotach, tylko do momentu połączenia się składników).
  3. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Formę z ciastem wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na kratce kuchennej do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować piankę: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml gorącej wody. Ostudzić.
  5. Jogurt podzielić na 3 części i każdą część dodać do ostudzonych galaretek. Dokładnie wymieszać trzepaczką.
  6. Gdy galaretki zaczną tężeć, ubić śmietanę na sztywno. (Można włożyć galaretki do lodówki, aby przyśpieszyć proces tężenia. Należy do nich zaglądać co jakiś czas, aby za mocno nie stężały). Ubitą śmietanę podzielić na 3 części i wmieszać delikatnie do galaretek.
  7. Ciasto ułożyć na paterze. Założyć obręcz to tortu. Pianki z galaretek powinny mieć konsystencję delikatnie tężejącą. (Jeśli są płynne, poczekać chwilę).
  8. Pianki nalewać na przemian na środek ciasta. (Ja robię to zawsze w 3 porcjach np. ⅓ koloru zielonego, ⅓ czerwonego, ⅓ żółtego itd.).
  9. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa Zebra jogurtowa