Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
7 Komentarzy

Orzechowo- czekoladowe ciasto z galaretką

Delikatne blaty orzechowo- czekoladowe przełożone są delikatną pianką z serka, galaretki i bitej śmietany. Całość udekorowana jest świeżymi malinami i zalana grubą warstwą galaretki. Ciasto jest lekkie, orzeźwiające i bezglutenowe. Jeden z faworytów dziecięcych.

Składniki:
Ciasto:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 jajka
  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 100g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Pianka:

  • 250g twarogu z wiaderka lub Quark
  • 250g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 galaretka malinowa

Dodatkowo:

  • 150g malin
  • 2 galaretki malinowe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać drobno i wymieszać ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Wmieszać czekoladę z orzechami i proszkiem.
  3. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
  4. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  5. Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki. (Ciasto jest dość niskie i należy je ostrożnie przekroić).
  6. Przygotować piankę. Galaretkę rozpuścić w 250ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Serek wymieszać trzepaczką, aby był gładki. Gdy galaretka zacznie tężeć wlewać ją powoli do serka mieszając trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. (Masę można wstawić do lodówki).
  8. Gdy masa zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać delikatnie do masy.
  9. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze. Zacisnąć wokół niego obręcz do tortu i wylać piankę. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki.
  10. 2 galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ułożyć maliny na cieście i zalać galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, aż galaretka stężeje.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Orzechowo- czekoladowe ciasto z galaretką

Orzechowo- czekoladowe ciasto z galaretką

Orzechowo- czekoladowe ciasto z galaretką

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 1 lat temu
    A ja mam pytanie o ciasto. Wyszlo mi jak brownie, nie uroslo za duzo, wygląda jak zakalec. Dało się przekroic na dwa blaty ale w środku wyglada jak brownie, miekkie, mokre. Robiłam według przepisu. Tez tak miałyście?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 2 lat temu
    Proszę mi powiedzieć w przepisie na ciasto nie używamy mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Angie · 2 lat temu
    Mało słodkie ale bardzo smaczne i Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 3 lat temu
    Zrobiłam wczoraj na urodziny mamy i bardzo wszystkim smakowało. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wszystkim wydawało się bardzo lekkie twaróg z galaretką za bardzo mi się ściął, po dodaniu bitej śmietany były grudki, jednak roztarłam je mikserem i wyszło super Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 4 lat temu
    Jaoanno, mam pytanko. Mogłabym zastąpić maliny truskawkami? I jeszcze... jak ja robiłam ciasto z galaretką nie wyszła ona tak idealna jak Twoja. Chodzi o gładkość, moja ma takie ''doliny'' u góry. Masz może jakiś patent czy to ja coś źle robię?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, mogą być truskawki. Widocznie miałaś już za bardzo stężałą galaretkę. Powinna zacząć tężęć i wtedy ją wylewasz na owoce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    mika · 4 lat temu
    mogą być inne orzechy niż laskowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Smakowicie wygląda Czym mogę zastąpić zmielone orzechy?

Polub nas na ...

Początek strony