Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto piankowe z galaretką

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Pianka:

  • 2 galaretki tego samego koloru (dałam truskawkowe)
  • 1 litr słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 500g świeżych truskawek
  • 1 galaretka dowolnego koloru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
  3. Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
  5. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.

Ciasto piankowe z galaretką

ciasto piankowe galaretka

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (46)

  1. kinga

Witam.Chcialabym zrobic podobna mase,ale z serka mascarpone (mam nadwyzki)ile by trzeba galaretek na 600 g serka? Prosze o pomoc.Pozdrawiam.k

  Załączniki
 
  1. Łucja

Upiekłam biszkopt i po ostygnięciu wydaje się dość suchy. Czy ma taki być i potem sam 'namoknie' (gdy wyłoży się piankę), czy go czymś lepiej jeszcze przed nałożeniem pianki nasączyć? :-)

  Załączniki
 
  1. Monika

Zrobiłam! super na małą okrągłą brytfankę zostało mi pianki do miseczki co to za galaretka u góry?? ja miałam truskawkową i wyszła czerwona a chciałam mieć różową więc pytam Polecam przepis

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Moniko, jeśli dobrze pamiętam to jest to rubinowa firmy Wodzisław

  Załączniki
 
  1. aguś

czy gotowe ciasto wytrzyma mi dwie godziny bez lodówki? chciałam je przywieźć do znajomych

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    aguś

Tak, wytrzyma.

  Załączniki
 
  1. Kinga

Witam, czy można użyć mrożonych truskawek?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kinga

Nie polecam. Nie będzie to ładnie wyglądać. Lepiej użyj np. brzoskwiń z puszki. Możesz dodać też galaretkę brzoskwiniową i zrobić brzoskwiniową piankę.

  Załączniki
 
  1. Magda

czy galaretka,ktora wyleje na pianke ma być tylko chlodna,czy lekko twarda?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Magdo, jeśli piankę rozłożyć tak w formie, że będzie przylegać do ścianek formy to wylej chłodną. Jeśli będą luki między pianką a formą musisz poczekać, aż zacznie tężeć, bo inaczej spłynie bokami.

  Załączniki
 
  1. Agata

Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny, czy to już nie będzie to, o co chodzi?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Agata

Musi być słodka śmietana. Jogurtu nie da się ubić na puch i to już nie będzie pianka.

  Załączniki
 
  1. magdalena

Witam serdecznie!

Ciasto wyszlo najlepsze na swiecie pozdrawiam i dziekuje

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Edyta

Ciacho pychotka .
Ja do biszkoptu dodałam zamiast wody 1,5 łyżki octu i 3 łyżki oliwy bo jest to mój najlepszy przepis a do pianki dodałam 3 śmietan-fix i 2 łyżki cukru pudru i w ten sposób pianka nie musiała tężeć przed wylaniem galaretki,
Poleca...

Ciacho pychotka .
Ja do biszkoptu dodałam zamiast wody 1,5 łyżki octu i 3 łyżki oliwy bo jest to mój najlepszy przepis a do pianki dodałam 3 śmietan-fix i 2 łyżki cukru pudru i w ten sposób pianka nie musiała tężeć przed wylaniem galaretki,
Polecam przepis myślę że każdemu powinno wyjść super ciacho

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Iwona

Placek wyszedł idealny i pyszny, bardzo polecam.

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony