Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
35 Komentarzy

Ciasto piankowe z galaretką

Gruba warstwa delikatnej, puszystej pianki a'la ptasie mleczko na cienkim biszkopcie. Całość dodatkowo pokryta jest cienką warstwą galaretki.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Pianka:

  • 2 galaretki tego samego koloru (dałam truskawkowe)
  • 1 litr słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • ok. 500g świeżych truskawek
  • 1 galaretka dowolnego koloru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.
  2. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.
  3. Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.
  4. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
  5. Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.

Ciasto piankowe z galaretką

ciasto piankowe galaretka

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    kinga · 2 lat temu
    Witam.Chcialabym zrobic podobna mase,ale z serka mascarpone (mam nadwyzki)ile by trzeba galaretek na 600 g serka? Prosze o pomoc.Pozdrawiam.k
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Łucja · 2 lat temu
    Upiekłam biszkopt i po ostygnięciu wydaje się dość suchy. Czy ma taki być i potem sam 'namoknie' (gdy wyłoży się piankę), czy go czymś lepiej jeszcze przed nałożeniem pianki nasączyć? :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Zrobiłam! super:) na małą okrągłą brytfankę zostało mi pianki do miseczki:) co to za galaretka u góry??:) ja miałam truskawkową i wyszła czerwona a chciałam mieć różową więc pytam:) Polecam przepis:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    aguś · 2 lat temu
    czy gotowe ciasto wytrzyma mi dwie godziny bez lodówki? chciałam je przywieźć do znajomych
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kinga · 2 lat temu
    Witam, czy można użyć mrożonych truskawek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie polecam. Nie będzie to ładnie wyglądać. Lepiej użyj np. brzoskwiń z puszki. Możesz dodać też galaretkę brzoskwiniową i zrobić brzoskwiniową piankę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    czy galaretka,ktora wyleje na pianke ma być tylko chlodna,czy lekko twarda?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Magdo, jeśli piankę rozłożyć tak w formie, że będzie przylegać do ścianek formy to wylej chłodną. Jeśli będą luki między pianką a formą musisz poczekać, aż zacznie tężeć, bo inaczej spłynie bokami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata · 3 lat temu
    Czy zamiast śmietany można dodać jogurt naturalny, czy to już nie będzie to, o co chodzi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    magdalena · 3 lat temu
    Witam serdecznie!

    Ciasto wyszlo najlepsze na swiecie pozdrawiam i dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Edyta · 3 lat temu
    Ciacho pychotka .
    Ja do biszkoptu dodałam zamiast wody 1,5 łyżki octu i 3 łyżki oliwy bo jest to mój najlepszy przepis a do pianki dodałam 3 śmietan-fix i 2 łyżki cukru pudru i w ten sposób pianka nie musiała tężeć przed wylaniem galaretki,
    Polecam przepis myślę że każdemu powinno wyjść super ciacho
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona · 4 lat temu
    Placek wyszedł idealny i pyszny, bardzo polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pychotka · 4 lat temu
    Witam, tzn czy można przyspieszyć jakoś tężenie galaretki by móc ją dodać do śmietany ? Bo podejrzewam że dłuuugo będzie tężeć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Asia · 4 lat temu
    Ciasto świetne ! Polecam :lol: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magdalena · 4 lat temu
    Dziękuje za przepis nareszcie udało mi się ciasto z pianką! Ciasto leży od pół godziny w lodówce, ale już musiałam kawałek spróbować i jest pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 4 lat temu
    Kiedyś robiłam podobne ciasto z pianką ze śmietanki i galaretki tylko przy wlewaniu tężejącej galaretki do ubitej śmietany całość się zwarzyła:( mam więc pytanie do Pani Joanny- jak można tego uniknąć? Może zrobiłam jakiś błąd, którego nawet nie jestem świadoma.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Ewo, jeśli śmietana będzie ubita na sztywno, a galaretka tężejąca i będziesz ją dodawać stopniowo to nie powinno się nic zwarzyć. Gdy składniki się połączą należy od razu wyłączyć mikser.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 4 lat temu
    Witam! Czy do Twojego ciasta można użyć brzoskwin z puszki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    olcia700 · 5 lat temu
    Dziękuję za przepis, ciasto wyszło naprawdę świetne! Polecam, także zamiast truskawek i truskawkowych galaretek brzoskwiniowe
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 5 lat temu
    Zrobiłam i to ciasto. Wyszło idealnie:) bardzo dobre polecam.
    Jestem wielką fanką Twojego bloga:)
    pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 5 lat temu
    Zrobiłam piankę ale z jeżynami i dodałam płynnej galaretki. Synkowi tak smakowało że zażyczył sobie na urodziny zamiast torta
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maja · 5 lat temu
    Czy można to cisto zrobić z bananami? Mam 12 lat robiłam już papugowe ciasto wyszło trochę za słodkie więc teraz wolę się upewnić czy można. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    pazurek77 · 5 lat temu
    Ja natomiast wlewam tę gotową masę do pucharków wcześniej na ich spód krusząc biszkopciki:) polecam:)..ps.żeby uzystać efekt teczy można użyć kilka kolorów galeretek:) smacznego:)

Polub nas na ...

Początek strony