Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
2 Komentarzy

dundee cake

Dundee Cake to słynne, tradycyjne szkockie ciasto na święta Bożego Narodzenia. Jest ono bardzo aromatyczne, z dużą ilością rodzynek, migdałów i kandyzowanej skórki cytrynowej. Smakuje jak tradycyjny, dobry keks. Jest smaczne i sycące.

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje. Można go jeść, gdy tylko ostygnie, ale najlepiej smakuje po 2- 3 dniach, gdy przejdzie smakiem. U mnie wytrzymał tydzień. Po tygodniu nie było już co próbować ;)

Przy przygotowywaniu tego ciasta nie powinno się zamieniać składników na inne, aby ciasto miało oryginalny smak.

Przed przystąpieniem do pracy, wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 250g masła
  • 250g cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 20ml rumu
  • 6 jajek
  • 350g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400g rodzynek
  • 50g zmielonych migdałów
  • 100g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • ok. 200g migdałów

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

  1. Migdały sparzyć wrzątkiem, pozostawić na co najmniej 5 min i obrać ze skórki. (Skórka po sparzeniu wrzątkiem powinna ładnie odchodzić. W tym celu należy ścisnąć migdał palcami. Jeśli z niektórym migdałów skórka nie chce łatwo odejść, należy zalać je ponownie wrzątkiem, odczekać 5min. i obrać). Obrane migdały dobrze osuszyć na ściereczce.
  2. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą nożyka wyciągnąć ziarenka.
  3. Miękkie masło zmiksować z cukrem, ziarenkami wanilii, szczyptą soli i rumem na puszystą, jasną masę.
  4. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po jednym jajku. (Masa może wyglądać na zwarzoną).
  5. Rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową wymieszać z łyżką mąki. Odstawić na bok.
  6. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Zmniejszyć obroty miksera i dodać w 2-  3 porcjach mąkę z proszkiem i migdałami. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
  7. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką rodzynki i kandyzowaną skórkę cytrynową.
  8. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Bok tortownicy posmarować masłem lub margaryną. Na cieście rozłożyć migdały.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku około 1godz. - 1 godz. 20min. w temperaturze 180°C. (Przed końcem pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto jest gotowe, jeśli patyczek będzie suchy. Ja piekłam ciasto 1godz).
  10. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w formie, aż lekko przestygnie.
  11. Przygotować glazurę. 2 łyżki cukru przełożyć do małego garnka. Dodać 5 łyżek wody. Całość zagotować, mieszając. Gotować ok. 3min, aż cukier całkowicie się rozpuści, a następnie polać glazurą ciasto. (Dobrze jest  użyć do tego celu łyżki. Najlepiej, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe w momencie polania glazurą).
  12. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  13. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu owinięte folią aluminiową lub zawinięte w ściereczkę i włożone do woreczka.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: "Backvergnügen wie noch nie”.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 1 godz.- 1 godz. 20 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: wysoki

dundee cake

Dundee Cake

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    alicja · 4 lat temu
    uwielbiam keksy i szukając przepisu sugerowałam się raczej wyglądem ciasta niż składnikami,bo nigdy keksów nie piekłam.ten był dla mnie najbardziej zbliżony do keksów,które pamiętam z dzieciństwa. ten przepis zmodyfikowałam tylko tym,że namaczałam rodzynki w rumie i dodałam kandyzowanych owoców. wyszedł boski!!niestety najlepszy na 3. dzień,niestety bo musiałam upiec kolejny:) pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Inspirowane Smakiem · 5 lat temu
    Zawsze zachwycała mnie ilość migdałów w tym cieście:)

Polub nas na ...

Początek strony