Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
15 Komentarzy
Stollen (Drożdżowa Strucla Bożonarodzeniowa)

Stollen to tradycyjna, niemiecka, świąteczna strucla bożonarodzeniowa. Jest to drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii. Właściwie to powiedziałabym, że bardziej bakalie w cieście :) Stollen ma oryginalny kształt, jedna połowa ciasta jest wyższa od drugiej i jest posypany grubą warstwą cukru pudru. Jest nawet do kupienia specjalna forma tylko do pieczenia Stollen. Ten specyficzny kształt i warstwa cukru pudru ma przypominać małe Dzieciątko Boże owinięte w pieluszkę.

Ciasto jest bardzo nabite bakaliami. Są w nim rodzynki, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa oraz marcepan. Poniższy przepis jest na stollen klasyczny (zwany Christstollen lub Dresdner Stollen). Jest bardzo dużo odmian tego ciasta. Inne bardzo popularne są z nadzieniem marcepanem, quarkiem lub makiem. Bardzo lubię to ciasto. Jest ciężkie, bardzo bakaliowe, słodkie i wilgotne. Nadaje się do jedzenia właściwie zaraz po upieczeniu, choć powinno poczekać się chociażby do dnia następnego, aby przeszło smakiem. Pomimo tego, że jest to ciasto drożdżowe, można je owinąć w folię aluminiową i przechować przez co najmniej 2 tygodnie.

Składniki na dwie strucle:

Mieszanka bakaliowa:

  • 500 g rodzynek
  • 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 200 g posiekanych migdałów bez skórki (można posiekać migdały w słupkach)
  • 8 kropli aromatu migdałowego
  • 70 ml rumu
  • nasiona z jednej laski wanilii
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 120 ml wody

Ciasto drożdżowe:

  • ok. 70 g świeżych drożdży
  • 240 ml mleka
  • 25 g cukru
  • 600 g mąki pszennej (najlepiej typu 550)
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 g masy marcepanowej
  • 200 g masła

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej wymieszać w misce wszystkie składniki na mieszankę bakaliową. Przykryć folią lub talerzem. Pozostawić na noc.
  2. Na drugi dzień wymieszać w dużej misce 300g mąki z cukrem. Zrobić w mące wgłębienie, wlać 150ml zimnego mleka i dodać pokruszone drożdże. Zagnieść ciasto. (Ciasto będzie twarde). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość).
  3. Do wyrośniętego ciasta dodać resztę mąki (300g), resztę mleka, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Dodać starty na tarce o dużych oczkach marcepan. Ponownie zagnieść ciasto. Na końcu dodać 200g pokrojonego na małe kawałki masła. Zagnieść ciasto. Dopiero jak masło dobrze połączy się z ciastem dodać mieszankę bakaliową i jeszcze raz zagnieść ciasto. Ciasto posypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut.
  4. Ciasto podzielić na pół. Na posypanym mąką blacie uformować z każdej połowy ciasta owal (ok. 30x 20cm). Wzdłuż, przez środek zrobić głębokie wgłębienie.
  5. Jedną połowę ciasta spłaszczyć.
  6. Spłaszczoną połowę ciasta zarzucić na drugą. (Dobrze założyć, żeby podczas pieczenia ciasto nie straciło kształtu).
  7. Dwie gotowe strucle przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Strucle najlepiej oddzielić złożoną kilkakrotnie folią aluminiową, aby nie skleiły się podczas pieczenia. Ciasto pozostawić na 10 minut.

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut w temperaturze 200°C (grzałka góra- dół). Po 10 minutach zredukować temperaturę do 180°C i piec kolejne 40- 45 minut. Przed końcem pieczenia w razie potrzeby przykryć ciasta z góry folią aluminiową.
  2. 100- 200g masła roztopić. Gorące strucle posmarować masłem i posypać grubo cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Ciasto można jeść jak tylko ostygnie, ale zaleca się owinięcie strucli w folię aluminiową i pozostawienie co najmniej do następnego dnia. Następnego dnia należy usunąć nadmiar cukru i ponownie posmarować ciasta cienko roztopionym masłem i posypać cukrem pudrem.
  3. Ciasta przechowywać w chłodnym miejscu tydzień, nawet dwa, owinięte szczelnie w folię aluminiową. Najlepiej dodatkowo wsadzić je jeszcze do metalowej puszki, żeby chronić przed wyschnięciem.

Uwagi:

  • Należy dość ściśle uformować strucle i dobrze założyć jedną połówkę ciasta na drugą, ponieważ ciasto rozchodzi się na boki podczas pieczenia. Wyczytałam, że można ciasto owinąć w pasek z folii aluminiowej zwinięty kilkakrotnie, aby ciasto nie straciło za bardzo kształtu. Ja tego nie robiłam.
  • Nie należy za długo wyrabiać ciasta, ani przekraczać czasu wyrastania.
Stollen (Drożdżowa Strucla Bożonarodzeniowa) Stollen (Drożdżowa Strucla Bożonarodzeniowa) Stollen (Drożdżowa Strucla Bożonarodzeniowa)

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewka · 8 miesięcy temu
    Dlaczego taki skomplikowany przepis. Stollen należy piec 2-3 tygodnie przed świętami- na tym polega cały urok tego ciasta. . Przechowywać po ostygnięciu dobrze zawinięte w folię aluminiową w b. chłodnym miejscu, bez problemu w pudle na balkonie. Dopiero wtedy, jak leżakuje w chłodzie, nabiera odpowiedniej kruchości. Nie daję nic co jest kandyzowane, nie mam zaufania do kupowanych owoców lub skórki -kanzyzowanych. Zdrowsze są rodzynki, żurawina, migdały lub orzechy włoskie. Co kto lubi. Ponizej mój przepis - sprawdzony!

    Na 500g mąki około 300g wszystkich dodatków- bakalii. (marcepan niekoniecznie]. Rodzynki i żurawię moczę wcześniej (wystarczą 2-3 godziny) w rumie, odcedzam. Orzeczy włoskie siekam lub daję sparzone i posiekane migdały ew. wiórki migdałowe.
    Masła daję 200g i dodatkowo 50g, rozpuszczonego do posmarowania przed posypaniem (grubo) cukrem pudrem z wanilią - ZARAZ po wyjęciu stollen z piekarnika dopóki są gorące. Drożdzy swieżych 4-5dag (1.mała kostka), cukru drobnego ok. 5 dag, mleka ok.120ml, sól, 2 jajka i 1. zółtko. Po schłodzeniu upieczonych stollen (formuję 2 sztuki) nalezy je b.szczelnie zawinąć w folię auluminiową, przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście wczesniej, jak są gorące, obficie smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy grubą warstwą cukru pudru z wanilią.
    Odwijamy i degustujemy stollen dopiero w Wigilię.
    Stollen sympolizuje zawinięte Dzieciątko w pieluszki:-), dlatego ma taki kształt. Ja dłuższy koniec wałkuję lekko w 1/3 i przekładam na tę grubsza część. Można uformować podłużną "górkę" z charakterystycznym wgłębieniem i też bedzie ok.
    Piec w temp. 170 st 30 minut, obnizyć na 140 i piec kolejne 20-30 min. Prościej - piec ok godziny w temp. 165 st. do suchego patyczka. Piekarnik musi być wczesniej dobrze nagrzany.
    Ciaso jest ciężkie i maślane, stosunkowo długo wyrasta 1-1/5 godz., nawet 2.
    Po uformowaniu stollen- 1.dużej lub 2.mniejszych należy je pozostawić w cieple do wyrosnięcia 20-30 min.
    Bakalie maja tendencje do przypalania. Jeżeli wystają z ciasta, można przykryć stollen papierem w trakcie pieczenia.
    Smacznego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joa · 3 lat temu
    Bardzo proszę o odpowiedź, jutro robię Stollen. Czytam przepis, komentarze i nie wiem czy w przypadku użycia suchych drożdży również mam wykonać tę czynność z dzieleniem składników czy od razu mogę wszystko wymieszać? w sensie czy mam wykonać etap opisany w punkcie 2? czy może wymieszać wszystko (całą mąkę, mleko itp.), pozostawić do wyrośnięcia i gdy wyrośnie to dodać tylko masło, marcepan, bakalie i dać do wyrośnięcia na kolejne 40 minut?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    MoniQ · 6 lat temu
    Przepis wybrałam spośród tysiąca innych bo urzekło mnie zdjęcie I właśnie przygotowuję na jutro bakalie, niestety nie mam rumu. Mogę zastąpić go whiskey? Zwykłą albo miodową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 6 lat temu
    Właśnie upiekłam, studzi się, ale... Kiedy dodałam drugą część mąki, nie mogłam zagnieść, ciasto było tak suche, dolałam odrobinę mleka. Później, po dodaniu marcepana i masła było dość luźnie, nie dało się zagnieść jak zwykłe drożdżowe ciasto. Czy dolanie mleka było strasznym błędem? I czy mogłam zepsuć ciasto?Proszę rozwiać moje wątpliwości. Dziękuję. Agnieszka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Agnieszko, jak wyszło to się okaże, gdy rozkroisz. Ciasto powinno być raczej zbite i ciężkie. Nie wiem ile tego mleka dodałaś, ale może będzie wszystko w porządku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    krysiaogo · 7 lat temu
    Moja Mamcia pieka tę stollę, ja piekę i jemy ją posmarowaną maselkiem w Wigilię od rana ze względu na tradycyjny post. :P Jest pyszna! Pozdrawiam serdecznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    grażyna · 8 lat temu
    A ja juz upiekłam, jak co roku zresztą. Dla mnie jest to typowe ciasto Bożenarodzeniowe.Życzę spokojnych Świąt
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewena · 8 lat temu
    A ja tak właśnie w tym roku myślę również o stollen na święta. Może mi się uda zrealizować;) Smakowicie wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Anna · 8 lat temu
    Bardzo ciekawe to ciasto. Mój mąż uwielbia keksa ze względu na dużą ilość bakalii. Jestem pewna, że tym ciastem też byłby zachwycony. Może kiedyś wypróbuję:) Pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    karmel-itka. · 8 lat temu
    od kilku lat sie na nią zamierzam. nie, w tym roku nie odpuszczę! tyle bakalii.ach!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paula · 8 lat temu
    duuużo bakalii... lubię
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    asieja · 8 lat temu
    pysznie duża ilośc bakalii!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Nigdy nie jadłam. A tak pieknie wyglada i kusi oj bardzo!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    Uwielbiam stollen, a najbardziej z marcepanem! ale co tam twoj wyglada tak wspanaile, ze i bez marcepanu sie obejde ;p:) Ale przyznaje, ze zawsze kupuje..ech Moze w tym roku uda mi sie ukrecic..

Polub nas na ...

Początek strony