Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Stollen z marcepanem

Prezentuję kolejną struclę bożonarodzeniową, tym razem z marcepanem w środku. Odkąd spróbowałam prawdziwego, niemieckiego Stollen, to ciasto przypadło mi do gustu i wolę go od tradycyjnego keksa. Stollen z marcepanem to ciężka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, w środku wypełniona marcepanem. Ciasto bardzo dobrze się formuje i co najważniejsze można go upiec spokojnie tydzień przed świętami.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 80g cukru
  • 100ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g rodzynek
  • 100g posiekanych migdałów (Jeśli nie znajdziecie gotowych migdałów posiekanych, to najlepiej kupić w słupkach i je posiekać.)

Marcepan:

  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 200g masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • ok. 100g masła
  • cukier puder
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. 200g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  3. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. Dodać skórkę pomarańczową i migdały i wyrabiać ciasto ok. 2-3 minuty. Na końcu wmieszać rodzynki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekać drobno.
  6. Skórkę cytrynową zagnieść z marcepanem i uformować wałek o długości 30cm.
  7. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko zagnieść. Z ciasta uformować prostokąt lub owal (ok. 30x 20cm).

02

  1. Na środku ułożyć wałek z marcepana.

03

  1. Jedną połowę ciasta założyć na marcepan, a następnie na nią założyć drugą połowę ciasta. Końce skleić tak, aby marcepan nie wystawał.

04

05

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Folię aluminiową złożyć tak, aby powstał długi, parokrotnie złożony pasek. (Folię należy złożyć kilkakrotnie, aby była sztywniejsza). Paskiem obwinąć struclę. (Dzięki folii strucla nie straci na kształcie).

06

  1. Ciasto pozostawić na 30 minut.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
  3. 50g masła roztopić. Gorącą struclę posmarować masłem i posypać grubo cukrem pudrem. Ciasto można jeść jak tylko ostygnie, ale zaleca się owinięcie strucli w folię aluminiową i pozostawienie do następnego dnia. Następnego dnia należy usunąć nadmiar cukru i ponownie posmarować cienko ciasto roztopionym masłem (ok. 50g) i posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu tydzień, nawet dwa, owinięte szczelnie w folię aluminiową. Najlepiej dodatkowo wsadzić je jeszcze do metalowej puszki, żeby chronić przed wyschnięciem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1godz. 45 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Stollen z marcepanem

Stollen z marcepanem

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. renata

Udało sie bardzo dobre ciacho ja dodałam jeszcze orzechy zmielone. Dziękuję za przepis

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Justyna

Pani Joanno wczoraj udało mi się upiec stollen z Pani przepisu. Ciasto wygląda i pachnie wyśmienicie.
Dziękuje serdecznie za przepis i życzę wesołych Świąt!

  Załączniki
 
  1. marieta

Przed chwilą włożyłam ciasto do piekarnika.
Ciekawe czy będzie udane.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Janku można. Są różne przepisy na Stollen. Zobacz w tym przepisie: Kliknij na ten link
Tutaj moczy się wszystkie bakalie w rumie i wodzie i pozostawia na noc.

  Załączniki
 
  1. Janek

Czy rodzynki nie powinny być namoczone w spirytusie? Przynajmniej tak robiła moja ciocia z Niemiec ;-)

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiu nie jest za późno :-) Stollen ma konsystencję zwartą, jest ciężki od dużej ilości bakalii. Powiedziałabym, że jest raczej suchy, ale nie przytyka ;-) Coś jak klasyczny polski keks, tylko, ze to jest ciasto drożdżowe.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Witam, chcialabym upiec to ciasto w ten weekend i stad moje pytanie czy to aby juz nie za pozno na taki wypiek? I jeszcze jedno... jaka konsystencje ma to ciasto? Jest raczej z rodzaju tych takich suchych czy jest wilgotne?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Dominiko ciasto jest długie na ok. 30cm.

  Załączniki
 
  1. Dominika

Piekę to ciasto na konkurs kulinarny na dzień języków w mojej szkole, więc bardzo dziekuję za jasny przepis Mam pytanie, jak duże ciasto wychodzi z takiej ilości składników?

  Załączniki
 
  1. Solarium

nie wie, nie zna się, nie jadła, ale skomentować musi. ot taka naura ("Marta")

Proszę porównać z oryginałem zamiast obrażać:
http://de.wikipedia.org/wiki/Christstollen

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony