Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
19 Komentarzy

Stollen z marcepanem

Prezentuję kolejną struclę bożonarodzeniową, tym razem z marcepanem w środku. Odkąd spróbowałam prawdziwego, niemieckiego Stollen, to ciasto przypadło mi do gustu i wolę go od tradycyjnego keksa. Stollen z marcepanem to ciężka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, w środku wypełniona marcepanem. Ciasto bardzo dobrze się formuje i co najważniejsze można go upiec spokojnie tydzień przed świętami.

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • ok. 40g świeżych drożdży
  • 80g cukru
  • 100ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200g masła
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g rodzynek
  • 100g posiekanych migdałów (Jeśli nie znajdziecie gotowych migdałów posiekanych, to najlepiej kupić w słupkach i je posiekać.)

Marcepan:

  • 50g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 200g masy marcepanowej

Dodatkowo:

  • ok. 100g masła
  • cukier puder
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

  1. 200g masła roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Kandyzowaną skórkę pomarańczową posiekać drobno.
  3. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać roztopione masło i wyrobić ciasto. Dodać skórkę pomarańczową i migdały i wyrabiać ciasto ok. 2-3 minuty. Na końcu wmieszać rodzynki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  5. Kandyzowaną skórkę cytrynową posiekać drobno.
  6. Skórkę cytrynową zagnieść z marcepanem i uformować wałek o długości 30cm.
  7. Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz krótko zagnieść. Z ciasta uformować prostokąt lub owal (ok. 30x 20cm).

02

  1. Na środku ułożyć wałek z marcepana.

03

  1. Jedną połowę ciasta założyć na marcepan, a następnie na nią założyć drugą połowę ciasta. Końce skleić tak, aby marcepan nie wystawał.

04

05

  1. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Folię aluminiową złożyć tak, aby powstał długi, parokrotnie złożony pasek. (Folię należy złożyć kilkakrotnie, aby była sztywniejsza). Paskiem obwinąć struclę. (Dzięki folii strucla nie straci na kształcie).

06

  1. Ciasto pozostawić na 30 minut.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180°C.
  3. 50g masła roztopić. Gorącą struclę posmarować masłem i posypać grubo cukrem pudrem. Ciasto można jeść jak tylko ostygnie, ale zaleca się owinięcie strucli w folię aluminiową i pozostawienie do następnego dnia. Następnego dnia należy usunąć nadmiar cukru i ponownie posmarować cienko ciasto roztopionym masłem (ok. 50g) i posypać cukrem pudrem. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu tydzień, nawet dwa, owinięte szczelnie w folię aluminiową. Najlepiej dodatkowo wsadzić je jeszcze do metalowej puszki, żeby chronić przed wyschnięciem.

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 40 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 50 min.
zegarek2

Czas oczekiwania:

około 1godz. 45 min.
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Stollen z marcepanem

Stollen z marcepanem

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    renata · 1 lat temu
    Udało sie bardzo dobre ciacho ja dodałam jeszcze orzechy zmielone. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 2 lat temu
    Pani Joanno wczoraj udało mi się upiec stollen z Pani przepisu. Ciasto wygląda i pachnie wyśmienicie.
    Dziękuje serdecznie za przepis i życzę wesołych Świąt!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    marieta · 3 lat temu
    Przed chwilą włożyłam ciasto do piekarnika.
    Ciekawe czy będzie udane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Janku[/b] można. Są różne przepisy na Stollen. Zobacz w tym przepisie: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-drozdzowe/246-przepis-na-stollen-drozdzowa-strucla-bozonarodzeniowa"]Kliknij na ten link[/url]
    Tutaj moczy się wszystkie bakalie w rumie i wodzie i pozostawia na noc.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Janek · 4 lat temu
    Czy rodzynki nie powinny być namoczone w spirytusie? Przynajmniej tak robiła moja ciocia z Niemiec ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kasiu[/b] nie jest za późno :-) Stollen ma konsystencję zwartą, jest ciężki od dużej ilości bakalii. Powiedziałabym, że jest raczej suchy, ale nie przytyka ;-) Coś jak klasyczny polski keks, tylko, ze to jest ciasto drożdżowe.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 4 lat temu
    Witam, chcialabym upiec to ciasto w ten weekend i stad moje pytanie czy to aby juz nie za pozno na taki wypiek? I jeszcze jedno... jaka konsystencje ma to ciasto? Jest raczej z rodzaju tych takich suchych czy jest wilgotne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 5 lat temu
    [b]Dominiko[/b] ciasto jest długie na ok. 30cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Dominika · 5 lat temu
    Piekę to ciasto na konkurs kulinarny na dzień języków w mojej szkole, więc bardzo dziekuję za jasny przepis Mam pytanie, jak duże ciasto wychodzi z takiej ilości składników?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Solarium · 6 lat temu
    nie wie, nie zna się, nie jadła, ale skomentować musi. ot taka naura ("Marta")

    Proszę porównać z oryginałem zamiast obrażać:
    http://de.wikipedia.org/wiki/Christstollen
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 6 lat temu
    [b]Marto[/b] i tutaj się z Tobą nie zgodzę. Stollen wcale nie jest pulchny. Jest ciężki, zwarty i mocno napakowany bakaliami. Taki też ma być. (Przypuszczam, że nie jadłaś jeszcze tego ciasta). Nie wiem też gdzie Ty tam zakalec wypatrzyłaś.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Marta · 6 lat temu
    To jest raczej jakiś gnieciuch a nie ciasto drożdżowe, widać, że chyba się zakalec zrobi. Ciasto drożdżowe ma być puchate, a nie ciężkie i gnieciuchowate. Trzeba umieć to zrobić. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Tjaryma[/b] duża ilość cukru zawarta również w owocach konserwuje Stollen w sposób naturalny ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    tjaryma · 8 lat temu
    Ciekawe na czym polega to, że to ciasto nie schnie. Nie ma w nim aż tyle tłuszczu, może bierze wilgoć od marcepanu?

    domekzpiernika.blox.pl
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    majka · 8 lat temu
    Wyglada doskonale. Ja pieklam stollen w zeszlym roku ale jakos nie zachwycilo mnie smakiem. Moze dlatego, ze bylo znacznie ubozsze niz Twoje. Takie z marcepanem na pewno by mi posmakowalo :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    przy kubku kawy · 8 lat temu
    marcepan i bakalie mnie przekonują
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amber · 8 lat temu
    Śliczny i absolutnie pyszny! Piekę zwykle na Nowy Rok.
    Pozdrowienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Majana · 8 lat temu
    Wygląda absolutnie cudownie!:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    gosiaa99 · 8 lat temu
    Pieknie wyglada! Uwielbiam ta strucle..i to koniecznie z marcepanem

Polub nas na ...

Początek strony