Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
30 Komentarzy
Tort bezowy z kremem czekoladowym

Delikatne blaty bezowe, chrupiące z zewnątrz, a piankowe i ciągnące w środku, przełożone kremem czekoladowym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i czekolady. Zamiast malin można użyć również innych owoców sezonowych jak np. porzeczki, truskawki, czereśnie, wiśnie, jeżyny, ziarenka granatu.

Blaty bezowe i krem najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.

Składniki:

2 blaty bezowe:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170 g cukru
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 500 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 300 g czekolady gorzkiej

Dodatkowo:

  • ok. 125 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18 cm, zachowując odstęp między nimi. Papier odwrócić na drugą stronę.
  4. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  5. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Można pozostawić tak bezę na noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).

2

  1. Schłodzony krem czekoladowy ubić mikserem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  2. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową kremu, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również krem rozłożyć łyżką).
  3. Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą kremu. Ozdobić malinami.
  4. Tort wstawić do lodówki. (Tort można podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Pomimo, że jest to tort bezowy nie musi zostać zjedzony w dzień przygotowania. Jest trwały i utrzymuje się ok. 2- 3 dni w lodówce).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym Tort bezowy z kremem czekoladowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Wiktoria · 1 lat temu
    Witam! Będę piec tort bezowy jednak mój piekarnik nie piecze 'równo' czy w trakcie pieczenia bez będę mogła przekręcić tacę? Czy beza może się jednak zepsuć jeśli ją wyciągnę przekręcić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Po nocy w lodówce śmietanka z czekoladą zmieniły się w kamień!
    Da się to uratować czy robić od nowa, z czekolady z mniejszą ilością kakao?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Karolino, ogrzej na małej mocy palnika, a następnie pozostaw do ostygnięcia (możesz włożyć na chwilę garnek do zimnej wody). Jak już nie będzie ciepłe to ubij chwilę z dodatkiem cukru pudru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 2 lat temu
    Dzień dobry,
    przygotowuję krem (z podwójnej porcji).
    Rozpuściłam czekoladę 90% kakao w kremówce. Masa jest gęsta i w ogóle nie jest słodka. Czy podczas ubijania mogę dodać np cukier puder żeby jednak trochę ją dosłodzić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Monika · 2 lat temu
    Witam! Przymierzam sie do zrobienia tego tortu na urodziny corki. Wyglada oblednie, natomiast mam pewne obawy, bo juz kilkakronie robilam blaty bezowe i podchodza mi po jakims niedlugim czasie roztopionym cukrem. Zastanawiam sie wiec co robie zle? Dziekuje za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Moniko, blaty powinny być przechowywane w suchym miejscu. Wilgotne powietrze wpływa na nie negatywnie (ich powierzchnia zrobi się klejąca, zmięknie). Także krem, którym są przełożone ma na nie ogromny wpływ. Bita śmietana po pewnym czasie spowoduje rozpuszczanie się bezy (będzie właśnie podchodzić wodą). Tak samo jest z tym przepisem. Torcik nie jest trwały. Można go przez jakiś czas schłodzić w lodówce, ale powinien być zjedzony w tym samym dniu, w którym został przełożony.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    sweetcherimoya.blogs · 3 lat temu
    Krem powalił mnie na kolana. Pozwoliłam sobie wykorzystać przepis u siebie w nieco zmodyfikowanej wersji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Mam aż 4 funkcje z termoobiegiem, grzałka dół i termo, grzałka góra i termo, obie grzałki i termo oraz samo termo. Którą mam wybrać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Filip · 3 lat temu
    Czy w razie kompletnego zastygnięcia kremu po wyjęciu z lodówki można go ocieplić, aby znowu nabrał kremowej konsystencji? Czy raczej należy zrobić nowy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Magda · 3 lat temu
    Jeśli nie mam czasu odstawić na całą noc, to ile te bezy muszą mniej więcej "leżeć"?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewusia · 3 lat temu
    Witam:) Czy zamiast malin jakieś inne owoce będą pasować do tego tortu?
    Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Teraz jesienią to możesz posypać z góry ziarnami granatu, ułożyć pokrojone figi, plasterki banana skropione sokiem z cytryny, kiwi lub posiekane orzechy (mogą być solone).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ola · 4 lat temu
    Czy ktoś robił z innymi owocami niż malinami?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Renata · 4 lat temu
    Dzien dobry,
    chcialam zapytac co zrobic zeby te platy bezowe nie byly w srodku miekkie tylko chrupiace i suche?
    Renata
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    ewuś · 5 lat temu
    Tort bardzo dobry aczkolwiek nawet po użyciu czekolady gorzkiej masa była za słodka więc albo mniej czekolady albo lindt90%, plus krem przebijał smak bezy ale i tak polecam bo było dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Lidia · 5 lat temu
    Bardzo mi było smutno jak dowiedziałam się że nie mogę jeść glutenu, ale ten tort wygląda tak pysznie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jakub Miloch · 5 lat temu
    Czy można do tego tortu użyć mlecznej czekolady ???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Małgosia · 5 lat temu
    Długo szukałam przepisu na bezy kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Dotychczas kupowałam bezowe tzw. "Pychotki" ale teraz będę już samowystarczalna. Dzięki za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Amelia · 5 lat temu
    Witam,można się zapytać jak Pani kroi ten tort? Nie jestem doświadczoną kucharką i boje się, że jak będę kroić to się rozleci.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Amelio, mam ostry nóż ceramiczny. Torty bezowe kroi się bardzo ciężko. Mam w planach kupić nóż elektryczny. Mam nadzieję, że spełni moje oczekiwania i poradzi sobie z takim tortem ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Gosia · 5 lat temu
    Witam. Czy można z tego przepisu też zrobić małe beziki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Gosiu do małych bez nie polecam dodawania mąki. Mąka spowoduje, że bezy popękają, a to wpłynie na ich wygląd. Do przygotowania małych bez wystarczą tylko białka i cukier. Tutaj znajdziesz przepis: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasteczka/bezy/236-bezy-przepis-podstawowy"]Bezy[/url].
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    teresa · 5 lat temu
    Witam. czy ten krem można dodać np. do biszkoptu, zrobić wcześniej i przechowywać w lodowce? brzmi tak wspaniale a muszę zrobić tort co najmniej dzień wcześniej. pozrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ania · 5 lat temu
    Pani przepisy wręcz uwielbiam. Za podanie, za ich różnorodność. Jak patrzę na zdjęcia to schrupałabym cały ten blog, komputer i Panią. Ale mimo wszystko powstrzymam się, bo mam pytanie. Mianowicie - mam piekarnik gazowy, bardzo prosty,bez termoobiegu i innych udoskonaleń. Najniższa temperatura jaką mogę ustawić to 150C. Niestety już raz mi beza spaliła się od spodu, a do kompletu opadła. Co mam zrobić, żeby tego uniknąć? Dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sylwia · 5 lat temu
    A ja niestety nie mam termoobiegu w piekarniku:( W jakiej temperaturze mogę zatem upiec bezę? Osobiście gratuluję pięknego wypieku:)
Początek strony