Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Delikatne blaty bezowe przełożone są kremem przygotowanym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietany. Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a w środku miękka i ciągnąca. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i kremu.
Blaty bezowe i śmietanę z czekoladą najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.

Składniki:
2 blaty bezowe:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170g cukru
  • 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 500g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 300g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • ok. 125g malin

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18cm. (Zrobić odstęp między okręgami). Papier odwrócić na drugą stronę.
  3. Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).

2

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z kształcie gwiazdki.
  3. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową śmietany, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również śmietanę rozłożyć łyżką).

3

  1. Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą śmietany. Na końcu ułożyć maliny.
  2. Tort wstawić do lodówki. (Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Nie jest jednak trwały i powinien być zjedzony w dzień przełożenia).

Smacznego.

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Tort bezowy z kremem czekoladowym

tort bezowy z kremem czekoladowym

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Powiązane przepisy


Dodaj komentarz

Biorą udział w konwersacji

Pokaż więcej

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony