Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Delikatne blaty bezowe przełożone są kremem przygotowanym z gorzkiej czekolady i słodkiej śmietany. Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a w środku miękka i ciągnąca. Całość udekorowana jest świeżymi malinami, które doskonale pasują do słodkiej bezy i kremu.
Blaty bezowe i śmietanę z czekoladą najlepiej przygotować dzień (lub dwa) przed złożeniem tortu. Gotowe blaty bezowe należy przechowywać w suchym miejscu.

Składniki:
2 blaty bezowe:

  • 3 białka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 170g cukru
  • 1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:

  • 500g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 300g gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • ok. 125g malin

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem).
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 18cm. (Zrobić odstęp między okręgami). Papier odwrócić na drugą stronę.
  3. Przygotować bezę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
  4. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Najlepiej na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie ciągnąca).

2

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę posiekać. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Schłodzoną śmietanę ubić. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z kształcie gwiazdki.
  3. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Udekorować połową śmietany, wyciskając kleksy jeden koło drugiego. (Można również śmietanę rozłożyć łyżką).

3

  1. Nałożyć drugi blat bezowy i udekorować resztą śmietany. Na końcu ułożyć maliny.
  2. Tort wstawić do lodówki. (Tort bezowy można podawać od razu. Można go również schłodzić w lodówce. Nie jest jednak trwały i powinien być zjedzony w dzień przełożenia).

Smacznego.

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Tort bezowy z kremem czekoladowym

tort bezowy z kremem czekoladowym

Tort bezowy z kremem czekoladowym

Powiązane przepisy


Biorą udział w konwersacji

Komentarze (45)

  1. Wiktoria

Witam! Będę piec tort bezowy jednak mój piekarnik nie piecze 'równo' czy w trakcie pieczenia bez będę mogła przekręcić tacę? Czy beza może się jednak zepsuć jeśli ją wyciągnę przekręcić?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Wiktoria

Musisz to zrobić szybko i najlepiej nie w pierwszej połowie pieczenia. Lepiej jak beza będzie podsuszona.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 9 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Karolina

Po nocy w lodówce śmietanka z czekoladą zmieniły się w kamień!
Da się to uratować czy robić od nowa, z czekolady z mniejszą ilością kakao?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Karolino, ogrzej na małej mocy palnika, a następnie pozostaw do ostygnięcia (możesz włożyć na chwilę garnek do zimnej wody). Jak już nie będzie ciepłe to ubij chwilę z dodatkiem cukru pudru.

  Załączniki
 
  1. Karolina

Dzień dobry,
przygotowuję krem (z podwójnej porcji).
Rozpuściłam czekoladę 90% kakao w kremówce. Masa jest gęsta i w ogóle nie jest słodka. Czy podczas ubijania mogę dodać np cukier puder żeby jednak trochę ją dosłodzić?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Karolina

Karolino, za duży procent kakao. Tak, możesz pod koniec ubijania dosłodzić cukrem pudrem.

  Załączniki
 
  1. Monika

Witam! Przymierzam sie do zrobienia tego tortu na urodziny corki. Wyglada oblednie, natomiast mam pewne obawy, bo juz kilkakronie robilam blaty bezowe i podchodza mi po jakims niedlugim czasie roztopionym cukrem. Zastanawiam sie wiec co robie...

Witam! Przymierzam sie do zrobienia tego tortu na urodziny corki. Wyglada oblednie, natomiast mam pewne obawy, bo juz kilkakronie robilam blaty bezowe i podchodza mi po jakims niedlugim czasie roztopionym cukrem. Zastanawiam sie wiec co robie zle? Dziekuje za odpowiedz.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Monika

Moniko, blaty powinny być przechowywane w suchym miejscu. Wilgotne powietrze wpływa na nie negatywnie (ich powierzchnia zrobi się klejąca, zmięknie). Także krem, którym są przełożone ma na nie ogromny wpływ. Bita śmietana po pewnym czasie...

Moniko, blaty powinny być przechowywane w suchym miejscu. Wilgotne powietrze wpływa na nie negatywnie (ich powierzchnia zrobi się klejąca, zmięknie). Także krem, którym są przełożone ma na nie ogromny wpływ. Bita śmietana po pewnym czasie spowoduje rozpuszczanie się bezy (będzie właśnie podchodzić wodą). Tak samo jest z tym przepisem. Torcik nie jest trwały. Można go przez jakiś czas schłodzić w lodówce, ale powinien być zjedzony w tym samym dniu, w którym został przełożony.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. sweetcherimoya.blogspot.com

Krem powalił mnie na kolana. Pozwoliłam sobie wykorzystać przepis u siebie w nieco zmodyfikowanej wersji.

  Załączniki
  Komentarz ostatnio edytowany około 6 miesiące(ęcy) temu przez Joanna Moderator Joanna Moderator
  1. Magda

Mam aż 4 funkcje z termoobiegiem, grzałka dół i termo, grzałka góra i termo, obie grzałki i termo oraz samo termo. Którą mam wybrać?

  Załączniki
 
  1. Filip

Czy w razie kompletnego zastygnięcia kremu po wyjęciu z lodówki można go ocieplić, aby znowu nabrał kremowej konsystencji? Czy raczej należy zrobić nowy? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Filip

Krem na pewno nie jest mocno sztywny. Ubij go mikserem krótko i udekoruj bezę.

  Załączniki
 
  1. Magda

Jeśli nie mam czasu odstawić na całą noc, to ile te bezy muszą mniej więcej "leżeć"?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Magda

Magdo, aż ostygną.

  Załączniki
 
  1. Ewusia

Witam Czy zamiast malin jakieś inne owoce będą pasować do tego tortu?
Pozdrawiam.

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewusia

Teraz jesienią to możesz posypać z góry ziarnami granatu, ułożyć pokrojone figi, plasterki banana skropione sokiem z cytryny, kiwi lub posiekane orzechy (mogą być solone).

  Załączniki
 
  1. Ola

Czy ktoś robił z innymi owocami niż malinami?

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony