Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Napisz komentarz
Tort bezowy z kremem malinowo- jagodowym

Chrupiące z zewnątrz blaty bezowe, delikatne w środku, przełożone lekkimi kremami owocowymi. Niebo w gębie. Delikatne, rozpływające się w ustach i wciągające.

Składniki:

2 blaty bezowe:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 80 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 50 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Dodatkowo:

  • garść jagód i malin do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli używamy mrożonych owoców należy je wcześniej rozmrozić.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 120°C (termoobieg).
  3. Dwie blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdym papierze narysować okrąg o średnicy 23 cm. Papier odwrócić na drugą stronę.
  4. Przygotować blaty bezowe. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści i piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu, dalej ubijając, dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną.
  5. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowane okręgi i delikatnie ją rozłożyć.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny. Po tym czasie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. (Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz. W środku będzie miękka, piankowa).
  7. Przygotować krem. Owoce (osobno maliny i osobno jagody) zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko. Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec miksowania dodać cukier puder. Krem podzielić na pół i każdą połowę wymieszać delikatnie z owocami.
  8. Na paterze ułożyć jeden blat bezowy. Wyłożyć krem malinowy i przykryć drugim blatem bezowym. Wyłożyć krem jagodowy. Udekorować świeżymi owocami. Tort wstawić do lodówki lub podawać od razu. (Tort nie jest trwały. Powinien zostać zjedzony w dzień przygotowania).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Tort bezowy z kremem malinowo- jagodowym Tort bezowy z kremem malinowo- jagodowym Tort bezowy z kremem malinowo- jagodowym

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą są przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby. Mogą Państwo również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!

Początek strony