Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
55 Komentarzy
Ciasto krówkowo- kakaowe

Pyszne ciasto, lekkie, słodkie i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną od masy, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Biszkopt kakaowy przełożony krówkową masą budyniową. W środku znajduje się największa słodycz tego ciasta, dwie warstwy herbatników sklejone pyszną masą krówkową wymieszaną z nutellą. Dla zrównoważenia smaku dodałam jeszcze kwaskowaty dżem z czarnych porzeczek.

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • 15 g kakao
  • 65 g mąki pszennej
  • 70 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 60 ml zaparzonej kawy*

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 350 g dżemu z czarnych porzeczek
  • ok. 280 g herbatników (40 sztuk)
  • 100 g kremu orzechowo- czekoladowego np. nutella
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być przez cały czas gotowania pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku, a następnie wodę. Mąkę przesiać i dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników.
  4. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką (lub dno wyłożyć papierem do pieczenia).
  5. Ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przeciąć na pół tak, aby powstały 2 blaty.
  6. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i skrobią ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minutę), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodać stopniowo 100 g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  7. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z kremem orzechowo- czekoladowym.
  8. Dolny blat biszkoptu włożyć do formy. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z kremem orzechowo- czekoladowym i przykryć kolejną warstwą herbatników.

2

3

  1. Następnie rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć ponczem, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.
  2. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Uwaga:

*Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto krówkowo- kakaowe Ciasto krówkowo- kakaowe Ciasto krówkowo- kakaowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Emilia · 28 dni temu
    Czy tylko górę biszkoptu nasaczyc kawą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 28 dni temu
      Zmodyfikowałam przepis. Wcześniej było więcej ponczu i nasączałam górny i dolny blat. Można tak zrobić, ale uważam, że dolny blat nie musi być nasączany, bo dostanie wilgoci od dżemu. Jeśli chcesz bardzo wilgotne ciasto, to oczywiście możesz zrobić więcej kawy do ponczu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 8 miesięcy temu
    Składniki już wpisane na listę zakupów i na Wielkanoc wypróbuję ten przepis. wygląda pysznie ;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 9 miesięcy temu
    Kolejny raz zrobiłam to ciasto - i znowu zachwyty gości. Ciasto jest pyszne! Pozdrawiam. Maria
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 11 miesięcy temu
    Jest to najlepsze ciasto na świecie!!! I najlepszy blog o pieczeniu w całym oceanie internetu;)Moje dzieci je wprost uwielbiają. Jedyna zmiana, jaką wprowadzam jest taka, że daję domowy dżem morelowy. Ciasto z samej nazwy kojarzyło mi się jak "ulepek", ale wcale takie nie jest! Jest przepyszne!!!Zachwyciła się nim babcia, ciocia i ksiądz ;). Nieraz chciałabym upiec coś innego z tej strony i kończy się zazwyczaj na tym, że piekę wtedy 2 ciasta :). Żaden przepis mnie jeszcze nigdy nie zawiódł, a piekę sporo przy piątce urwisów. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia mojego bloga, który dopiero raczkuje , a w nim między innymi o tym jak się żyje w tak dużej rodzinie. Pozdrawiam jeszcze raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    P · 2 lat temu
    przepis - REWELACJA !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 2 lat temu
    Wyszło pyszne....:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 2 lat temu
    Właśnie zrobiłam je po raz pierwszy.
    Zobaczymy jutro jak wyszło i czy będzie domownikom smakowało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagódka · 3 lat temu
    Przepis naj!! robiłam już kilka razy i za każdym razem się udaje jak dla mnie łatwy i szybki średniodrogi
    Dziękuje za to słodkie cudo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Chcialam zapytac czy moge to ciasto przelozyc smietana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Pani Asiu, co zrobić, całą masę krówkową dodałam do nutelli, zapominając o budyniu. Czy ciasto będzie przez to gorsze?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata K. · 4 lat temu
    Polecam! Na pewno każdemu wyjdzie. Choć muszę przyznać, że jest dość pracochłonne, ale efekt warty zachodu. Do biszkoptu daje o połowę mniej cukru dzięki temu ciasto nie zamula. Zastanawiam się też czy zamiast dżemu porzeczkowego można dać domowy kisiel z czarnych porzeczek + odrobinę żelatyny. Mógłby dodać jeszcze więcej kwasowości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amelia · 4 lat temu
    ciasto pyszniutkie, dawno tak dobrego nie jadłam. jak dla mnie dobre po paru dniach. polecam !!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monia · 4 lat temu
    rewelacja :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ela · 4 lat temu
    witaj czy ten placek da się zrobić w okrągłym kształcie? (niestety tylko taką mam blaszke)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monia · 4 lat temu
    Czy mogą być powidła śliwkowe zamiast dżemu porzeczkowego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewela · 4 lat temu
    A czy można by było zamiast herbatników dać np. krakersy? Wtedy ciasto nie byłoby takie słodkie...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 4 lat temu
    Ciasto pyszne, ale dosyć słodkie. Kolejnym razem dam trochę mniej cukru do budyniu. No i z rozpędu posmarowalam obie części biszkopta porzeczkami. Ciężko było przenieść, ale fajnie wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Iwona Hallmann · 4 lat temu
    Ciasto jest naprawde jedno z lepszych jakie jadlam,mialam tylko problem z rosmarowaniem masy z Nuteli ale byla to chyba moja wina bo dodalam wiecej masy z nuteli jak z karmelu. do konfitury z pozeczki dodalam swoje wisnie z nalewki ,po 2 dniach ciaasto jak dla mnie bylo jeszcze smaczniejsze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agaz42 · 4 lat temu
    To ciasto jest poprostu pyszneeeeee:))
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agnieszka · 5 lat temu
    Robiłam ciasto na Boże Narodzenie. Jest rzeczywiście pyszne ale masa krówkowo-nutellowa wypływała pomimo schłodzenia w lodówce. Nie mam pojęcia co mogło być przyczyną?!

Polub nas na ...

Początek strony