Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
87 Komentarzy

ciasto krówkowo-kakaowe

Pyszne ciasto, lekkie, słodkie i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną od masy, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Biszkopt kakaowy nasączony jest kawą, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. W środku znajduje się największa słodycz tego ciasta, dwie warstwy herbatników sklejone pyszną masą krówkową wymieszaną z nutellą. Dla zrównoważenia smaku dodałam jeszcze kwaskowaty dżem z czarnych porzeczek.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ok. ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek
  • ok. 280g herbatników (40 sztuk)
  • 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego)
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minutę), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
  5. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
  6. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.

02

03

  1. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto krówkowo-kakaowe

Ciasto krówkowo-kakaowe

Ciasto krówkowo-kakaowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Dodajesz komentarz jako gość ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Justyna · 3 miesięcy temu
    Witajcie,

    mnie również zachwycił przepis na to ciasto i niestety również pojawił się u mnie problem z budyniem Po przestygnieciu był rzadszy i w efekcie cała masa była dość rzadka. Czytam, że kilka osób miało podobny problem. Może faktycznie należałoby dodać też trochę mąki pszennej?? Dziś okaże się jaki będzie efekt końcowy. Mam nadzieje, że ciasto stężało trochę w lodówce i będzie można je ładnie pokroić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karola · 6 miesięcy temu
    Składniki już wpisane na listę zakupów i na Wielkanoc wypróbuję ten przepis ? wygląda pysznie ;):)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Maria · 8 miesięcy temu
    Kolejny raz zrobiłam to ciasto - i znowu zachwyty gości. Ciasto jest pyszne! Pozdrawiam. Maria
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 9 miesięcy temu
    Jest to najlepsze ciasto na świecie!!! I najlepszy blog o pieczeniu w całym oceanie internetu;)Moje dzieci je wprost uwielbiają. Jedyna zmiana, jaką wprowadzam jest taka, że daję domowy dżem morelowy. Ciasto z samej nazwy kojarzyło mi się jak "ulepek", ale wcale takie nie jest! Jest przepyszne!!!Zachwyciła się nim babcia, ciocia i ksiądz ;). Nieraz chciałabym upiec coś innego z tej strony i kończy się zazwyczaj na tym, że piekę wtedy 2 ciasta :). Żaden przepis mnie jeszcze nigdy nie zawiódł, a piekę sporo przy piątce urwisów. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia mojego bloga, który dopiero raczkuje , a w nim między innymi o tym jak się żyje w tak dużej rodzinie. Pozdrawiam jeszcze raz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    P · 1 lat temu
    przepis - REWELACJA !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 1 lat temu
    Wyszło pyszne....:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 2 lat temu
    Witam

    Właśnie zrobiłam je po raz pierwszy.
    Zobaczymy jutro jak wyszło i czy będzie domownikom smakowało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Jagódka · 3 lat temu
    Przepis naj!! robiłam już kilka razy i za każdym razem się udaje jak dla mnie łatwy i szybki średniodrogi

    Dziękuje za to słodkie cudo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Kasiu[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 3 lat temu
    Chcialam zapytac czy moge to ciasto przelozyc smietana?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Dziękuję serdecznie za rady Jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Budyń zagościłam później mąka, ale sądzę, iż ma pani racje na temat mieszania - robiłam to zbyt długo. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Karolino[/b] nic się nie przejmuj. Będzie tak samo smaczne ;-)
    Po ostygnięciu budyń powinien być gęstszy. A nie mieszałaś go za bardzo? Mieszanie budyniu może go rozrzedzić. Najlepiej ugotowany budyń przykryć z góry folią spożywczą tak, aby folia leżała na powierzchni budyniu i tak pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób nie pojawi się kożuch na budyniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Muszę przyznać rację poprzedniczce, masa budyniowa była perfekcyjna po zagotowaniu, jednak po ostygnięciu zrobiła się rzadsza. Nie wiem w czym problem, czy komuś jeszcze przytrafiła się taka sytuacja ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 4 lat temu
    Pani Asiu, co zrobić, całą masę krówkową dodałam do nutelli, zapominając o budyniu. Czy ciasto będzie przez to gorsze?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Kaśka[/b] może być np. czarna herbata z dodatkiem rumu, czy wódki (lub bez alkoholu jeśli ciasto będzie jedzone przez dzieci).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agata K. · 4 lat temu
    Polecam! Na pewno każdemu wyjdzie. Choć muszę przyznać, że jest dość pracochłonne, ale efekt warty zachodu. Do biszkoptu daje o połowę mniej cukru dzięki temu ciasto nie zamula. Zastanawiam się też czy zamiast dżemu porzeczkowego można dać domowy kisiel z czarnych porzeczek + odrobinę żelatyny. Mógłby dodać jeszcze więcej kwasowości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kaśka · 4 lat temu
    Mam pytanko, czym mogę zastąpić kawę do nasączenia? u mnie nie lubią...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    amelia · 4 lat temu
    ciasto pyszniutkie, dawno tak dobrego nie jadłam. jak dla mnie dobre po paru dniach. polecam !!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    monia · 4 lat temu
    rewelacja :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 4 lat temu
    [b]Moniu[/b] tak.
    [b]Elo[/b] tak, tylko będziesz musiała połamać herbatniki.

Polub nas na ...

Początek strony