Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

ciasto krówkowo-kakaowe

Pyszne ciasto, lekkie, słodkie i delikatne. Gdy herbatniki zmiękną od masy, ciasto będzie rozpływać się w ustach. Biszkopt kakaowy nasączony jest kawą, dzięki czemu ciasto jest wilgotne. W środku znajduje się największa słodycz tego ciasta, dwie warstwy herbatników sklejone pyszną masą krówkową wymieszaną z nutellą. Dla zrównoważenia smaku dodałam jeszcze kwaskowaty dżem z czarnych porzeczek.

Składniki:
Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka
  • ok. ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej powinniśmy otrzymać ½ szklanki)
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • 1- 1 ½ szklanka kawy posłodzonej według uznania (dałam 1 łyżeczkę)

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 350- 400g dżemu z czarnych porzeczek
  • ok. 280g herbatników (40 sztuk)
  • 100g nutelli (lub innego kremu orzechowo- czekoladowego)
  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Po ugotowaniu pozostawić puszkę do całkowitego ostygnięcia.
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minutę), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodać stopniowo 100g masy krówkowej. Nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo zimny budyń.
  5. Osobno wymieszać resztę masy krówkowej z nutellą.
  6. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować dżem, a na dżemie ok. ⅓ masy budyniowej. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową z nutellą i przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno rozsmarować ⅓ masy budyniowej i nałożyć drugi blat biszkoptu. Biszkopt nasączyć resztą ponczu, posmarować resztą masy budyniowej i posypać kakao.

02

03

  1. Ciasto włożyć na noc do lodówki.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

ciasto krówkowo-kakaowe

Ciasto krówkowo-kakaowe

Ciasto krówkowo-kakaowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (83)

  1. P

przepis - REWELACJA !

  Załączniki
 
  1. Mariola

Wyszło pyszne....

  Załączniki
 
  1. Mariola

Witam

Właśnie zrobiłam je po raz pierwszy.
Zobaczymy jutro jak wyszło i czy będzie domownikom smakowało.

  Załączniki
 
  1. Jagódka

Przepis naj!! robiłam już kilka razy i za każdym razem się udaje jak dla mnie łatwy i szybki średniodrogi

Dziękuje za to słodkie cudo

  Załączniki
 
  1. Joanna

Kasiu możesz.

  Załączniki
 
  1. Kasia

Chcialam zapytac czy moge to ciasto przelozyc smietana?

  Załączniki
 
  1. Karolina

Dziękuję serdecznie za rady Jest to jedno z najlepszych ciast jakie jadłam. Budyń zagościłam później mąka, ale sądzę, iż ma pani racje na temat mieszania - robiłam to zbyt długo. Pozdrawiam

  Załączniki
 
  1. Joanna

Karolino nic się nie przejmuj. Będzie tak samo smaczne ;-)
Po ostygnięciu budyń powinien być gęstszy. A nie mieszałaś go za bardzo? Mieszanie budyniu może go rozrzedzić. Najlepiej ugotowany budyń przykryć z góry folią spożywczą tak, aby folia...

Karolino nic się nie przejmuj. Będzie tak samo smaczne ;-)
Po ostygnięciu budyń powinien być gęstszy. A nie mieszałaś go za bardzo? Mieszanie budyniu może go rozrzedzić. Najlepiej ugotowany budyń przykryć z góry folią spożywczą tak, aby folia leżała na powierzchni budyniu i tak pozostawić do ostygnięcia. W ten sposób nie pojawi się kożuch na budyniu.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Karolina

Muszę przyznać rację poprzedniczce, masa budyniowa była perfekcyjna po zagotowaniu, jednak po ostygnięciu zrobiła się rzadsza. Nie wiem w czym problem, czy komuś jeszcze przytrafiła się taka sytuacja ?

  Załączniki
 
  1. Karolina

Pani Asiu, co zrobić, całą masę krówkową dodałam do nutelli, zapominając o budyniu. Czy ciasto będzie przez to gorsze?
Pozdrawiam

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony