Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
Karmelowy puch

Lekkie ciasto biszkoptowe z bitą śmietanę i karmelem, a pośrodku wilgotne biszkopty nasączone kawą. Ciasto jest puszyste, delikatne, stabilne i nie przesłodzone, pomimo dwóch warstw karmelowych. Polecam szczególnie na uroczystości rodzinne.

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody

Masa migdałowa:

  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 150 g masła
  • 300 g migdałów w płatkach

Bita śmietana:

  • 350 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku

Kakaowa bita śmietana:

  • 500 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1,5 łyżki kakao

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (400 g)
  • ok. 250 ml zaparzonej i ostudzonej kawy*
  • biszkopty podłużne (ok. 200 g)
  • trochę czekolady do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Mąkę wymieszać ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując, dodawać po kolei po jednym żółtku. Mąkę dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką drewnianą, tylko do połączenia się składników. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę, można dalej miksować, ale na najmniejszych obrotach, tylko do połączenia się składników).
  3. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą (lub dno wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Biszkopt oddzielić nożem od formy i odwrócić do góry dnem na blat wyłożony papierem do pieczenia. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przygotować masę migdałową. Cukier, mleko, miód i masło przełożyć na garnka. Podgrzewać, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Dodać migdały, wymieszać i podsmażyć, aż masa trochę zgęstnieje.
  5. Biszkopt włożyć do formy. Na biszkopcie rozsmarować masę krówkową, na nią wyłożyć ciepłą masę migdałową. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w 40 ml zimnej wodzie i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę migdałową.
  8. Zimną kawę wlać do głębokiego talerza. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego na bitej śmietanie.
  9. Przygotować kakaową bitą śmietanę. Żelatynę namoczyć w 60 ml zimnej wodzie i pozostawić na 5 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając, aż się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia.
  10. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, kakao i letnią żelatynę. Bitą śmietanę wyłożyć na biszkopty.
  11. Z wierzchu posypać startą czekoladą.
  12. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.

Uwaga:

* Kawa może być dowolna: z ekspresu, rozpuszczalna lub parzona bez fusów.

Źródło: Ciasto inspirowane przepisem Siostry Anastazji.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Karmelowy puch Karmelowy puch

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (19)

  1. Martyna

Czy zamiast migdalow moge uzyc orzechy wloskie?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Martyna

Tak, możesz

  Załączniki
 
  1. Kasia

Ciasto bardzo dobre tylko niestety miałam problem z masa migdałową niestety po ostudzeniu była tak twarda,ze ledwo co dało się ją kroić.Czy ta masa migdałowa jest twarda czy ja po prostu przedobrzyłam z podsmażaniem tych migdałów?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Kasia

Raczej faktycznie za długo gotowałaś.

  Załączniki
 
  1. Paula

Ciasto wyszło przepyszne! cała rodzina się zajada aż im się uszy trzęsą

  Załączniki
 
  1. Patrycja

bardzo pyszny a przy tym lekki :-) miałam tylko problem z ubiciem śmietany, nie wiem dlaczego, ale dzięki żelatynie nie spłynęła bita

  Załączniki
 
  1. Gosia G

Czy konieczne jest mixowanie smietany z zelatyna? nie mozna zamiast tego do smietany dodac smietan fixa? Byloby o wiele szybciej

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Gosia G

Też tak można zrobić

  Załączniki
 
  1. Kasia

Ciasto wyszło pyszne wbrew pozorom jest łatwe do wykonania, nie pochłania dużo czasu, a wszyscy chwalą sobie ten wypiek. Ciasto jest słodkie, ale co ważne nie zamulające. Nazwa adekwatna do smaku. Pozdrawiam!

  Załączniki
 
  1. kasia

Ciasto piekłam, i naprawdę jest bardzo pyszne. Łatwe do zrobienia i ciesz później jak wszystkim smakuje!

  Załączniki
 
  1. Ewelina

Paniu Asiu jestem pełna zachwytu dla Pani wypieków mam pytanie, czy robiła Pani to ciasto w formie, zeby bita smietana nie powyplywała, czy mozna bez problemu zrobic ja na jakiejś deseczce, zeby łatwiej było poźniej ciasto kroic?

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Ewelina

Dziękuję . Tak, robiłam w formie. Nic nie wypływa. Co najwyżej troszkę masy krówkowej. Poza tym to masa karmelowa z migdałami jest bardzo stabilna, tak samo jak bite śmietany. Radzę robić w formie. Gdy poszczególne warstwy zgęstnieją po...

Dziękuję . Tak, robiłam w formie. Nic nie wypływa. Co najwyżej troszkę masy krówkowej. Poza tym to masa karmelowa z migdałami jest bardzo stabilna, tak samo jak bite śmietany. Radzę robić w formie. Gdy poszczególne warstwy zgęstnieją po schłodzeniu w lodówce, wystarczy objechać nożem dookoła formy i kroić.

Czytaj więcej
  Załączniki
 
  1. Majana

Piękne, delikatne. Super wygląda to ciasto

  Załączniki
 
  1. Kaś

cudowne warstwy, całość musi być boska

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Polub nas na ...

Początek strony