Zapisz do książki
Dodaj do ulubionych
Czytaj później ...

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 
100 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Poprzez wysłanie formularza z komentarzem wyrażają Państwo zgodę na zapisanie w naszej bazie następujących danych: podanego imienia, adresu email (jeśli został podany) oraz treści komentarza. Dane te nie będą przekazywane żadnym innym podmiotom. Na Państwa prośbę mogą uzyskać Państwo wgląd do danych zapisanych na naszym serwerze dotyczących Państwa osoby jak również zażądać usunięcia wysłanego komentarza. Więcej informacji na podstronie Polityka prywatności.
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Osoby komentujące:
Ładuję komentarz... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Kasia · 6 miesięcy temu
    Bardzo dobry budyń. Ja zrobiłam ciemny biszkopt i nasączyłam kawa. Dałam też masę kajmakowa=tiramisu. Wyszło super ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Sabina · 1 lat temu
    Witam chciałam zapytać czy do masy bydyniowej nie dodaje się mąki ziemniaczanej???:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Mariola · 1 lat temu
    Witam, czy to ciasto można zrobic w formie tortu? na tortownicy 30cm? z gory dziekuje za odpowiedz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można, tylko musisz przyciąć/ pokruszyć herbatniki, żeby pasowały do formy. Proszę skorzystać z przelicznika: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url] i przeliczyć ilość składników na tortownicę o śr. 30cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    Dzięki za super przepis, ciasto jest po prostu przeeeeepyszne Ja do posypania użyłam białej czekolady o smaku karmelowym ze słonymi orzeszkami i to chyba był dobry wybór bo fajnie podkreśliło smak całości
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Daria · 2 lat temu
    Witam jakmam ubic smietane z fixem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Ewo[/b] konieczne nie jest, tylko przeze mnie zalecane. Oczywiście możesz zrezygnować z ponczu, jak chcesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 2 lat temu
    Czy potrzebne jest nasączenie biszkopta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Rosi[/b] budyń ma być gęsty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Klaudia Walkow · 2 lat temu
    Dzien dobry
    Chyba popelnilam blad.
    Budyn jest bardzo fest. Przes to tez Masa wyszla mi za gesta.
    Jak to zmienic ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 2 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] na tarce do warzyw, na bocznej, węższej ściance.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    agnieszka · 2 lat temu
    jak starła Pani czekoladę, że tak ładnie wygląda
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Paulino[/b] możesz zrobić dowolną masę budyniową jak chcesz, nawet z dodatkiem budyniu w proszku. (W 3bit również nie używam budyniu w proszku ;-))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Paulina · 3 lat temu
    Witam mam pytanie odnosnie masy budyniowej czy moge ja zrobic z budyniu w torebce? Takie uproszczenie jak podalas w 3 bit:-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina N · 3 lat temu
    Dzień dobry,

    Wygląda super:) Jutro również robię to ciasto:) Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

    Karolina:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Karolina · 3 lat temu
    Ciasto rewelacja. Jest pyszne. Jak dla mnie to bardzo słodkie i nie da się go zjeść dużo na raz, ale do czarnej kawy idealne, i pięknie się prezentuje na stole:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Aby go przekroić to nie będzie problemu :)Już nie mogę się doczekać końcowego efektu. Dziękuję za odpowiedź !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Joanna · 3 lat temu
    [b]Ewo[/b] powinno się go dać przekroić wzdłuż na pół. Jeśli Ci tak nie wyrósł to nic nie szkodzi. Nie przekrawaj go, tylko nasącz i wyłóż na niego całą masę budyniową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    ciasto wygląda fantastycznie! Mam tylko pytanie, czy ten biszkopt wychodzi niski ? Zrobiłam tak jak w przepisie i nie wiem czy rąk powinno być czy to ja coś poknocilam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Agniecha · 3 lat temu
    Ciasto rewelacja, mam tylko małe zastrzeżenie co do ilości cukru dodawanego do budyniu - moim zdaniem powinno być mniej. Ciastko i tak jest bardzo słodkie. Zrobiłam nawet mały wywiad w rodzinie odnośnie masy budyniowej i nikt nie daje aż tyle cukru. Ale poza tym - naprawdę super przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
    Ewa · 3 lat temu
    Pani Joanno! Dla mnie jest Pani geniuszem! Pani przepisy są świetne. Ciasto balowe rewelacyjne! Wszystkie składniki wspòłgrają ze sobą idealnie polecam z apetytem Ewa.

Polub nas na ...

Początek strony