Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250g masła

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Biorą udział w konwersacji

Komentarze (102)

  1. Sabina

Witam chciałam zapytać czy do masy bydyniowej nie dodaje się mąki ziemniaczanej???

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Sabina

Dodaje się, jest podane w składnikach.

  Załączniki
 
  1. Mariola

Witam, czy to ciasto można zrobic w formie tortu? na tortownicy 30cm? z gory dziekuje za odpowiedz

  Załączniki
 
  1. Joanna Moderator    Mariola

Można, tylko musisz przyciąć/ pokruszyć herbatniki, żeby pasowały do formy. Proszę skorzystać z przelicznika: "Przelicznik form do pieczenia" i przeliczyć ilość składników na tortownicę o śr. 30cm.

  Załączniki
 
  1. Mariola    Joanna Moderator

dziękuję bardzo za odpowiedz

  Załączniki
 
  1. Ewa

Dzięki za super przepis, ciasto jest po prostu przeeeeepyszne
Ja do posypania użyłam białej czekolady o smaku karmelowym ze słonymi orzeszkami i to chyba był dobry wybór bo fajnie podkreśliło smak całości

  Załączniki
 
  1. Daria

Witam jakmam ubic smietane z fixem.

  Załączniki
 
  1. Joanna

Ewo konieczne nie jest, tylko przeze mnie zalecane. Oczywiście możesz zrezygnować z ponczu, jak chcesz.

  Załączniki
 
  1. Ewa

Czy potrzebne jest nasączenie biszkopta?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Rosi budyń ma być gęsty.

  Załączniki
 
  1. Klaudia Walkow

Dzien dobry
Chyba popelnilam blad.
Budyn jest bardzo fest. Przes to tez Masa wyszla mi za gesta.
Jak to zmienic ?

  Załączniki
 
  1. Joanna

Agnieszko na tarce do warzyw, na bocznej, węższej ściance.

  Załączniki
 
  1. agnieszka

jak starła Pani czekoladę, że tak ładnie wygląda

  Załączniki
 
There are no comments posted here yet
Pokaż więcej komentarzy

Skomentuj

Dodajesz komentarz jako Gość
0 Znaków
Załączniki (0 / 3)
Share Your Location

Zdjęcia Użytkowników

Polub nas na ...

blogi kulinarne
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Początek strony